Véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mi jut eszetekbe kis hazánkról. Ha egy külföldi ismerősötök megkérdezné a következőket, mit válaszolnátok neki?
1/ Hová vinnéd, ha magyar étterembe szeretne menni, magyar ételeket és italokat szeretne fogyasztani magyar zene mellett?
2/ Hogyan mutatnád be a magyar tájat és a magyar kultúrát?
3/ Milyen magyar történelmi emlékekre hívnád a figyelmét?
4/ Neked mit jelent magyarnak lenni?
5/ Szerinted a külföldiek milyennek látják hazánkat?
hol élsz?
Laci bácsi
2002 Jan 29, 14:10
Kedves Névtelen!
Hogyan vársz el bárkitől is választ ilyen személyes, érzelmekhez, anyagiakhoz kötődő kérdésekben, ha még arra sem vagy képes,hogy felfedd magad, vagy legalább elárulnád kiváncsiságod indokát?
Kérdésed már önmagában hordoz olyan nézeteket is amelyekre nem lennék büszke. Legalábbis én úgy érzem, hogy akinek mástól kell megkérdeznie, hogy mit jelent magyarnak lenni, ott valami gond van az identitással.
Ha kint lettél volna a vízilabda EB-n,vagy az öttusa VB-n akkor talán te is tudnád mit jelent magyarnak lenni. Ha már gyermekkorodban ezt elfelejtették elmesélni. Egy Petőfi kötetből még pótolhatod a hiányzó részt...
Laci bácsi
Péter
2002 Jan 29, 15:36
Ne cikizzünk, inkább segitsünk. Különben nagyon tisztellek, nem bántani akarlak. Üdv: Péter
Laci bácsinak!
U2
2002 Jan 30, 14:15
Kedves Laci bácsi!
Nem vagyok névtelen, csak ez becenevem, hogy U2. A keresztnevem egyébként Gyula.
Semmi hátsószándékom nincsen, nem érdekelnek a politikai beállítottságok, egyszerűen csak kíváncsi vagyok mások gondolataira is. Pontosabban mi magyarok mennyire érezzük fontosnak magyarságunkat, kultúránkat, és nyelvünket.
Különben ismerem a Petőfi verseket, ugyanis az egyik kedvenc költőm. Emellett szeretem Radnótit és Aranyt is. A nézetről jut eszembe: Miért baj, ha valaki megkérdezi a másikat arról, hogy mi a véleménye saját hazájáról, és saját kultúrájáról?
Ami a hazaszeretetemet illeti, egy idézettel válaszolnék, mely ősrégi magyar népénekből való!
"Úgy szeretem a hazámat,
Mint az édes jó anyámat,
Anyám nélkül szívem árva,
Hazám nélkül nincs hazája."
Figyelmedbe ajánlanék egy kiállítást, feltétlenül tekintsd meg. A Millenáris Parkban van a Világhódító Magyarokról szóló kiállítás. Látható az 1100 év kultúrája, müvészete, irodalma, korszakalkotó találmányai, sportolók.....stb.
Kívánok minden jókat, üdvözlettel.
így azért más
Laci bácsi
2002 Jan 30, 22:39
Szevasz Gyula!
Mindjárt más a dolog, így én is belátom, hogy létezik aki ezekre a kérdésekre szeretne választ kapni. Csak azért idegenkedtem a kérdésektől, mert ezekre nincs egységes jó és rossz válasz, és nem is könnyű a hazaszeretetről sem nyilvánosan vallani. Többször volt már külföldi vendégünk, de ilyesmiről soha nem esett szó, legfeljebb láthatta rajtam a hazafiúi büszkeséget a Parlamentben vagy a Hősök terén. És ahogy visszagondolok, mindenkit máshová vittünk, és a helyszin az Operett szinháztól a Vasarely képeken át a Szentendrei Szerb templomig ezernyi volt.
A külföldiek véleménye is szerteágazó. Aki túristaként jön, az örömmel emlékszik vissza ránk. Legjobban - nekem - a finnek áradoztak - Finnországban. De olyan is volt aki csak azt emlegette, hogy milyen jól és sokszor berugott Kecskeméten. Mindenki másként éli meg ugyanazt a látványt - általában.
A magyarokról szóló kiállitást már én is megnéztem - nem túl messze lakom tőle -, és kiváncsi vagyok, hogy az előre tervezett időpontban bezárják-e majd, vagy valami módon állandó kiállítássá válik. Érdemes lenne egyben tartani.
Ennyit a témáról. Kivánom, hogy legyenek akik megválaszolják kérdéseidet, akik feltárják érzelmeiket.
Péter előtt emelgetem a kalapom! Ő valahogy bölcsen, rögtön megérezte, hogy valódi kérdésekről van szó.
Későbben én is ........
U2
2002 Jan 31, 07:43
Ha érkezik még pár válasz, akkor én is elmondom véleményem. Egyenlőre azért nem írok semmit, mert nem szeretnék befolyásolni más véleményeket.
Laci bácsi! Szerinted miért nehéz vállalni magyarságunkat?
magyarságvállalás...
luyzi
2002 Jan 31, 12:18
Kedves U2. Azért fura erről itt beszélni, mert tuti hogy politikai fórum lesz belőle. A magyarságot nem nehéz vállalni, itt élünk, itt örülünk, itt szomorkodunk, itt vívjuk mindennapi csatáinkat. Én, személyesen irigylem az amerikai fiatalokat, akiket kora gyerekkoruk óta hazaszeretetre nevelnek. Ha látsz amerikai filmeket, az első kérdések között van, hogy "honnan jöttél" és ha az illető megmondja hová való, a másik rögtön tudja hova helyezze a várost. Ha nálunk valaki Balmazújvárosról, vagy Almásfüzitőről származik, azt sem tudjuk merre van, - tisztelet a kivételnek -. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elájulok az am.-i kultúrától, de őket így nevelik. Nem szégyen ha valaki megkönnyezi az amerikai zászlót... próbáld meg ezt itthon. A másik szempont pedig az, hogy egyre többen vannak olyanok, akik elkezdik magyarázni mitől vagyok jó magyar, és mitől nem vagyok az. És íme a bizonyíték : Laci bácsi egyből gyanúsan kezdte szemlélni a kérdésedet.Mert már előre feltételezünk, gyanakodunk, keresztkérdéseket sejtünk... pedig nem kellene. Arról is tudnék mesélni, hogy amíg itthon szidjuk a rendszert, a pártokat, a közlekedést, a fizetéseket meg mindent... ahogy kitesszük a lábunkat külföldre, és OTT kezdik ócsárolni a mi életünket, párjainkat, közlekedésünket, stb. élből megvédjük azt amit itthon szidunk. Aki nem itt él annak nincs joga beleszólni a mi életünkbe. -ez megint kétértelmű lett, de nem kell gyanakodni....
nem nehéz
Laci bácsi
2002 Jan 31, 12:58
Egyáltalán nem nehéz a magyarságot vállalni! Én azonban az a tipus vagyok aki az érzelmeihez kapcsolódó kérdésekről, legyen az szerelem, öröm, fájdalom, elkeseredés, siker, vagy éppen a magyarságtudat, széles körben, családon kívül soha nem nyilatkoztam. Ez alkat kérdése is. Nem szerencsés, de az élet ezt hozta ki belőlem. Én még az a korosztály vagyok akinek le lehetett venni március 15.-én a kokárdát a kabátjáról.(magyarságtudat!) Luyzi fejtegetéseivel azt hiszem mindenben egyet értek, és talán Ő is megérti "gyanakvásom" okát. Végül bocsánat,de részemről ezt a témát itt le is zárom, mert engem ezen a fórumon az utazás érdekel.
utazzunk...
luyzi
2002 Jan 31, 13:08
Igazad van Laci bácsi utazzunk!!!-csak ne lenne minden olyan elképesztően drága -,ezért szeretnélek megkérdezni: miért van az, hogy Mo.-n is egy-vagy 2 hét nyaralás hatalmas érvágás egy családnak. Én a lányommal mennék kettesben, de két hetet 100+150ezer alatt nemigen lehet megúszni.... ha mégis, kérem a tippeket...:)
vendégterelgetés
luyzi
2002 Jan 31, 13:38
Szia U2. 1. kérdésed. hova vidd enni-inni? A teljesség igénye nélkül: Budapesten: Kecskeméti utca Alföldi vendéglő, Bartók Béla u. 1. Szeged étterem, Mártírok útja Paksi halászcsárda, onnan nem messze a Margit-híd folytatása a Margit utca, ott van a Margit-kert (nyáron kerthelyiséges), ezekben általában az úgynevezett magyaros kaják vannak, halászlé, gulyás meg ilyenek... 2. kérdés. magyar táj-kultúra? Attól függ, hogy a kedves vendégeid mennyi időt töltenek el Mo.-n. Ha feltételezzük, hogy itt vannak két-három hétig keress egy térképet, válassz ki egy tájegységet és go! A mindenképpen megnézendők közé Szentendre, Visegrád, Esztergom, Gödöllő biztosan belefér, hiszen 1 nap alatt elérhetőek. Ha semmiképpen nem akarják kihagyni a balatoni és környéki látogatást ám legyen - ez attól is függ, hogy milyen korösszetételű a társaság. Egy nagybácsit nem hiszem, hogy felizgatna a széplaki disco, de ki tudja. Az Alföld a maga hortobágyával, vagy a dunántúli Őrség a dimbes dombos tájaival gyönyörű, biztos tetszene mindenkinek. A kultúrális részből bizony fel kell készülnöd, mert biztos megkérdezik ki volt Sissi, aki a gödöllői kastélyban lakott... 3. kérdés: történelmi emlékek: ebből aztán igazán sok van úton-útfélen, a várak, templomok, szobrok történetével átabotában tisztában kell lenned... 4. kérdés: milyennek látják a hazánkat? hát jónak is, rossznak is, lehet jó tapasztalatuk, de lehet rossz is... nincs olyan ország, amely tökéletes lenne. (Londonban annyi szemetet láttam, amit Pesten a legszakadtabb kerületben sem...) remlem elég sokmindent írtam útmutatónak... biztos vagyok benne, hogy szeretni fogják kishazánkat. szia.
Luyzinak
Laci bácsi
2002 Jan 31, 13:49
Szia Luyzika!
Bocs, de olyan jó neved van, hogy nem birom megállni, hogy ne tegezzelek. Nos, szerintem nem szabad a Balatonra gondolnod. Itt van például a webringünk egyik tagja, nézd meg a weblapjának ezt az oldalát:
http://www.vadas.sk/hun/arlista.htm A Párkányi hidon kell átmenni, vagy vonattal is lehet, nincs messze. Két személyre a szállás főszezonban kb. húszezer forint - egy hétre. Ráadásul magyarul beszél az igazgató úr, sőt ha írsz Neki, bíztos vagyok benne, hogy válaszol a kérdéseidre is. e-mail címe a weblapjukon.
Tur. szálló - szoba /2 sz/ 2.982.-Sk alap konyhafelszereltség, zuhanyozó és WC a folyosón, Van más kategória is, nézegesd meg. Ja és nem kell strandbelépőt vennetek, ha ott laktok. Már ez megéri.Természetesen ezt is időben kell intézni, nyáron már késő. Ezenkívűl a vidéki ajánlatokat, falusi turizmust kell nézegetni. Csak legyen valami elképzelésed, hogy merre lenne kedvetek. A nyugati határszakasz az osztrákok miatt kicsit drága, de talán másfelé. Ha lesz elképzelésed, segitek keresni, bár szerintem a Párkányi verhetetlennek látszik. Addig is lapozgass nálunk: www.utazaswebring.hu
Már most
luyzi
2002 Jan 31, 14:12
elkezdem a csemegézést... köszi a tippeket.lujzi.-ka.
Utazás hazánkban
U2
2002 Feb 06, 13:57
Nem feltétlenül kell 100-150 ezer forint egy családnak egy hét eltöltéséhez, hacsak nem a Balatont választjuk. Jómagam Észak-Dunántúlt ismerem, mint a tenyerem, azaz Veszprém, Vas, és Győr-Sopron megyéket. Ha nem vágyunk a luxus körülményekhez, akkor fejenként akár napi 3500 Ft körül ki tudunk jönni szállással és kajával együtt. (Tavalyi ár!) Sőt egyes fogadók három nap után még kedvezményeket is adnak. Igaz, ebben nincsenek benne különböző múzeum és strand belépők, de rengeteg erdei kirándulást lehet tenni pl.Kemenesalján. Ajánlom tehát Észak-Nyugat Dunántúlt. Itt ismerek egy-két tájjellegű ételt is, mint például a Buzasterc, és a Betyárpecsenye. Különleges borok közül a Solóit ajánlom, ugyanis ez a királyok bora, és nem a Tokaji. A Tokaji csak a borok királya. Nem túl jellegzetes, de különös bor a Sági is, amelyet régen gyógyszerként is használtak gyomor és epebántalmak esetére. (I. Ferenc József is ezt itta emésztési problémáira.) Ez az országrész igen gazdag kultúrkincsekben is. Költészet, építészet, kézműves ipar, stb. Ajánlom mindenkinek.
A magyarokrol
vivi Tamajo@i...
2002 Feb 10, 09:39
Sziasztok fiatalok!En Olaszorszagban elek mar tiz eve es elmondhatom nektek sohasem hagytam fel Magyarorszagot szeretni.Ha megkerdezik tolem milyen nemzetisegu vagyok, buszken valaszolom, hogy magyar vagyok (es az is maradok).
Ne feledjetek el soha:Mindig oda fogtok visszavagyni,ahol az elso 18 eveteket toltitek el, barhol is legyen az a hely.
A kislanyom mar olasz de nem tellik el egy nap sem, hogy ne beszeljek magyarul hozza. Az elso utunk amikor MO-ra erkezunk a szinhazba vezet magyar darabokat bemutatva.
Valaszolva a kerdesedre az osztrakok nagyon szeretik a magyarokat mint jo munkaerot, az olaszokkal meg annyi hasonlosagunk van, hogy most lehetetlen lenne felsorolni az egeszet.Ami a mi elonyunkre szolgal, a mi iskolarendszerunk sokkal erosebb, igy talan egy kicsit intelligensebbek vagyunk. Na de ne haragudjatok, hogy feltartottalak titeket, csak meg annyit:Eljen Magyarorszag!
Nagyon szimpatikus...
Sipi sipi09@f...
2002 Feb 10, 20:06
Szia!Sziasztok!!
Laci bácsi kedvéért: Sipőcz Péter vagyok: 20 éves Főiskolás..
Azt sem tudom hol kezdjem...Annyira megnyugtató, hogy vannak még ilyen emberek, akik egyáltalán feltesznek - fel tudnak tenni ilyen kérdést...A kérdéseidből és szavaidból a magyarság tisztelete és mély szeretette tükröződik, mely mindannyiunkat - engem biztosan - örömmel telít el...
Mielőtt válaszolnék a kérdésedre csak annyit, hogy én régen nagyon sokat voltam kapcsolatba - a munkámból kifolyólag - külföldi emberekkel..Tudod, nagyon sokat meséltem nekik a drága kis országunkról és olyankor mindig egy melegség , egy büszkeség, egy nagyon erős és mélyen érzelem lett rajtam úrrá...Nem vagyok soviniszta és még a visszataszító nacionalista szótól is írtózom, de amit én érzek ez iránt a kis ország iránt az szavakba nem önthető...
Válaszaim:
- valószínűleg meghívnám hozzánk -anyukám rendkívül jól főz- , és egy nagyon kellemes kis vendéglátást szerveznék neki...De az is lett, hogy átugranánk a közeli, barátságos: Petőfi tanyába...
- Valószínűleg egy térkép segítségével végig mennék a nagyobb tájegységeken és persze szót ejtenék arról a tényről is, hogy Magyarország az egyetlen ország - 1920 óta ,mely " önmagával határos" - azaz a nagyMagyarorszá tájaira is kitérnék...
- Hát elsősorban : 896, 1000 , 1241 ,1526 , 1848, 1920, 1989 ...De nagyon sokat mesélnék két emberről , akik jó magam - gondolom sok más emberrel hasonlóan - szentként tisztelek: Petőfi Sándor és Széchenyi ...
- Mit jelent magyarnak lenni? Mint már mondottam nehéz ezt az érzést szavakba önteni , mégis 1999 nyarán megpróbáltam:
"Magyar bántalmazott, pedig te is magyar voltál,
Más nemzetek előtt, ezért szégyenben maradtál.
Ezt a hibát ők kihasználták, nem akár hogyan,
Szép lassan elfoglalták az országot , okosan.
Tönkeretettek úgy minket, hogy ne keljünk fel soha,
De mi mégis fent vagyunk, bátrabban mint valaha,
Ők lerombolták, mi most építsük föl a hazát,
Legyen a jelszavunk: szabadság, századokon át!"
Tudom, hogy a vers maga nem túl jó irodalmilag, de egy fiatal fiú hazája iránt érzett szeretetét és érzelmeit hűen tükrözi...
- Nagyon nehéz kérdés, mert nagyon sok külföldi van - és ezeket mind-mind más és más tapasztalatok érik...Akiket jó -azok szépet és jót mondanak - akiket pedig rossz, azok az ellenkezőjét... Rajtunk múlik: Úgyhogy mindent bele! Hajrá magyarok!!!!!
Minden tiszteletem ... Üdv , Sipi
u.i.: Laci bácsinak:1 , szerintem az egészséges hazaszeretet nem lehet politikai kérdés - 2, Az ilyen rosszindulatú emberek -ne legyen rosszindulatú.. Akik mindenben gyankodnak és a rosszat keresik tették tönkre az országot - cirka 40 év alatt... A záró sorai nagyon tetszettek...Tisztelettel, Sipőcz Péter
torontobol
dr boldizsar 45834@c...
2002 Feb 12, 06:59
en torontoi 35 eves nogyogyasz orvos vagyok, kanadaban szulettem de jol tudok magyarul beszelgetni (irni kevesbe jol). meg sosem jartam magyarorszagon, de szeretnek ellatogatni ezen a nyaron. remelem, hogy sikerul majd megismerkednem ott fiatal magyar lanyokkal is, mert meg notlen vagyok es mindenkeppen magyar lanyt szeretnek "to get married with". sziasztok
dr boldizsar geza (richmond hill, toronto, ontario, canada)
Magyarság vállalása
U2
2002 Feb 12, 09:11
Véleményem szerint egészséges dolog és gondolkodásmód, ha merjük vállalni nemzetiségünket, anyanyelvünket. Természetesen semmi kfogásom nincs azzal, hogy valaki több idegennyelven beszél, de ezeket ne az anyanyelve helyett használja az ember. Az egészséges nacionalizmushoz hozzá tartozik az, hogy megőrzöm nyelvi hagyományaimat kultúrámat, ugyanakkor elfogadom a szomszédom másságát, tiszteletben tartom az illető szokásait is. Ha valóban azt mondom, hogy nacionalista vagyok, akkor azért küzdök, hogy ez a gyönyörű magyar nyelv és kultúra megmaradjon még többezer éven át. Nyelvünk annyira gazdag és csodálatos, hogy rengeteg érzelmet, gondolatot tud kifejezni szavaival, ezért nem szorul rá, hogy idegen nyelvekből átvegyen különböző szavakat. Ilyenekre gondolok a mindennapi nyelvhasználatban, mint a -last minut, a lá carte, vagy a best of. Ki lehetne mindez fejezni az anyanyelvünkön is. Pl: last minut= utolsó pillanat, utószezon; a lá carte= étlap szerinti; vagy a best of= a legjobbak. Sajnos az a legnagyobb tragédia, hogy saját magyar hazámban sokan nem értenek magyarul. Vigyázzunk nyelvi értékeinkre, ápoljuk hagyományainkat.
Dr. Boldizsárnak
U2
2002 Feb 12, 09:45
Szeretettel várunk országunkban. Mennyi időre jönnél?
Figyelmedbe ajánlom csodálatos tájainkat, a Duna-kanyart, a Balaton Felvidéket, az Északi-Középhegységet, és az Alföldet.
A Balaton Felvidék csodálatosan ötvözi a modern és a hagyományos kultúrát. A táj mesés vadregényes szépsége, a balatoni borok zamata, a "Magyar tenger" azur kéksége és frissítő vize, továbbá a különleges klímája adja annak varázsát. A Balatun Déli partja síkvidék, mig az északi hegyes-dombos.
A Duna-kanyar csodálatos felszíni formái, melyet Európa kék szalagja a Duna alakította tájegység. Különösen gazdag természeti és kulturkincsekben.
Az Északi-Középhegység változatos vadregányes tájai. Itt található hazánk legmagasabb pontja a Kékes-tető (1014 m), de híres üdülőhely a Mátra vidéke. Erre felé található Tokaj, ahol a " Borok királya" a Tokaji Aszu terem. Igen jóízű desszert bor.
Az Alföldi táj igen gazdag népi kultúrában. Kalocsai népviselet, Matyó himzés, valamint a Hortobágyi csikósok. Fellelhető még a magyar gulya.
Magyarország ezen kívül igen gazdag gyógyfürdőkben is.
Gyula, Hévíz, Budapest, Parád, Bük,.....
Jellegzetes magyar ételek a Lecsó, a Gulyás leves, a Szegedi Halászlé, a Túrós Csusza, a Hortobágyi palacsinta.
Jellegzetes boraink: a Badacsonyi Kéknyelű, a Badacsonyi Szürkebarát, az Egri Bikavér, a Tokaji Aszu, a Tokaji Szamorodni,....
Borvidékeink: Sopron, Somló, Villány, Tokaj, Eger, Balaton és környéke,....
Jó utat és sok szép élményt kívánok.
Magyarsag vallalas
Ricsi kutya100@h...
2002 Mar 07, 01:18
Sziasztok! En nehany eve elek Kanadaban, Torontoban. Nem akarok sok ismetlest irni, igy csak roviden. Nekem csak az a mondas jut eszembe ami igy szol: Elhetsz akarhany helyen a vilagba,orszagot cserelhetsz, de hazat nem! Aki hazat cserel az szivet cserel. Es ez igy igaz. Sajnos ezt biztos sokan cafolnak, de erre azt tudnam mondani, hogy aki mar maganak is probal hazudni ott baj van.
minden magyranak üzenem...
Jandrew
2002 Mar 10, 19:31
Én 15 éves fiu vagyok, és büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. Büszke vagyok a multunkra, a sportoloinkra, az irokra,költőkre, kedvencem Márai Sándor, akit sajnos többen ismernek külföldön, mint itthon, és ezért jobban is szerethetik ott, büszke vagyok Budapestre, és büszke vagyok a magyar konyhára, a magyar tengerre, és a magyar oktatásra, melynek részese lehetek most. 1. kérdés: Általában a magyar konyha minden tájegységen kitünő! Tokajt, mint a borok fővárosát feltétlen megmutatnám a külföldieknek, de szerintem ezt a világon mindenhol ismerik.
Elvinném őket a Balatonra, a Hortobágyra, Budapestre, vagy bárhová csodálatos országunkba, mert gyönyörű.
Elmondanám nekik, hogy Magyarország védte száztadokon át a nyugatot a törököktöl, mi állítottuk meg a mongolokat, mi lázadtunk fel először a szovjet rémuralom ellen. Nekem csodálatos érzés magyarnak lenni, büszke is vagyok rá.
magyarnak maradni...
OMGI
2002 Mar 20, 21:50
..csupán akarni kell, és érezni ennek szükségét a lelkedben.
Lehet, hogy ezen a fórumon én lennék mindenki nagyszülôje, ugyanis közelebb vagyok a hatvanhoz, mint az ötvenhez.
18 éve élek külföldön, és a vesszôparipám kis HAZÁNK népszerûsítése és az itteni sajtóban rendszeresen megjelenô, félreértések és téves infók korrigálása. Rengeteg "társadalmi munkát" (fiatalok, Ti tudjátok-e, mit takar ez a kifejezés???) végzek, de kitölti az üres perceimet. Mindenki, aki számomra fontos, otthon van!!!
Évek óta foglalkozom -munkaként- utazási területen úgy magyar vendégek itteni kalauzolásával, útjuk és programjaik szervezésével, mint az itteniek magyarországi útjaival.
Az, hogy egy külföldinek mit mutassunk meg otthon, higgyétek el, elsôsorban a vendégtôl függ. Mert bármennyire szeretném neki megmutatni a székesfehérvári római kori feltárásokat, ha nem érdekli, fiasko lesz belôle. Sokakat nem érdekelnek a templomok, ezért nagyon óvatosan és keveset lehet belelopni a programba. Ekkor azonban ki kell választani a legjobbat!
Ha a vendéget valamilyen fóbiában szenved, nem viheted föl Eszteromban a Bazilika tornyába, vagy a mindenki által megcsodált Aggteleki cseppkôbarlangba.
De ha pl. van ipartörténeti érdeklôdése, bátran ajánlom a ma még még itt-ott fellelheetô, igazi kékfestô mûhelyeinket, ezek ma már kuriozumok (bocs! különlegességek!) és mindenképpen megmutatásra érdemesek.
Az ételekkel is figyelmesen kell bánni:Egyre többen nem esznek húst, érzékenyek a tejre és sorolhatnám azokat a dolgokatamelyek tönkretehetik a legjobb szándékot is.
Magyarságunkat pedig akkor szolgáljuk a legjobban, ha tájékozódunk a vendégünk történelmérôl, és összehasonlítva az övével -de semmiképpen azt alábecsülve- tudjuk neki büszkén, de nem bántóan elmondani a miénket.
Tavaly két utunk volt innen , 22 és 24 fôs csoportot vittem, és büszkén mondhatom, a sok köszönö levél bizonyítja, hogy jó úton járok.
Náhány év mulva lejár az ittlétem, -boldogan megyek haza, de biztos vagyok benne, hogy ez is hiányozni fog!
Volt egy hozzászóló, aki utolsó mondatában arra utalt, hogy ne szóljon bele az otthoni dolgokba, aki nincs ott. Pedig sokszor a kivülálló realitása nélkülözhetetlen! Ezt higgyétek el nekem.
A tegezô formát korom ellenére természetesnek tartom, ha már egyszer itt kódorgok, a fiatalok között.Remélem senkit nem bántok meg vele! üdv.mindenkinek
magyar
zoli
2002 Mar 21, 08:50
Sziasztok !
Egy igaz történet ami segít megvilágítani mit is jelent magyarnak lenni.
1988-ban voltunk a Sz.U-ban(CCCP) Szocsiban.Taxival közlekedtünk amikor a taxis megkérdezte, hogy honnan jöttünk(akkor még tanították az orosz nyelvet az iskolákban)Mi természetesen mondtuk,hogy Magyarországból.A szeme felcsillant és meglepetésünkre elkezdte sorolni a magyar költőket(Petőfi stb.)akinek a verseit olvasta.Büszkék voltunk!
Nem csak március 15-én kokárdával szaladgálva kell magyarnak lenni!? Szerintem sokan nem is tudják miért teszünk (bár én pont ezért nem szoktam )kokárdát hordani a jeles ünnepen.
Üdv mindenkinek.
"Magyarország Magyar szemmel"
U2
2002 Mar 21, 12:01
Amikor indítottam a fenti című oldalt, igéretet tettem arra, hogy néhány beérkezett válasz után jómagam is megírom véleményem.
Sok helyen jártam az országban, illetve annak a környékén is. Főképpen a nyugati országrészt ismerem, mert gyermekkori nyaraimat ott töltöttem. Sajnos meglepően tapasztaltam azt, hogy határainkon kívül inkább merik vállalni magyarságukat az emberek, mint hazánkban. Az utóbbi időszakban gombamód szaporodnak a különböző nemzetiségű éttermek, üzletek, bankok, illetve szállodák. Már sajnos egyre kevesebb helyen lehet hazánkban magyar nyelvű feliratokkal találkozni, magyar reklámszövegeket olvasni. Még a vidéki városok ebből a szempontból nem annyira vészesek, de a Főváros ilyen szempontból szörnyű. Sokszot több az angol felirat, mint a magyar. Ami igazán magyar, az a kishazánk érintetlen tájegységei, amelyek nincsenek még beépítve. Ilyen az Északi-Középhegység, a Dunántúli Középhegység, az Alföld, de még sorolhatnám. Sajnos nagyon sok olyan étterem van ami magyarnak mondja magát, ami részben igaz, részban nem, azaz magyaros. Igazán magyar zenét nem igen lehet hallani. mert kevesen ismerik a régi népdalokat. Sajnos kevesen ápolják a régi hagyományokat. Találkoztam erdélyi és ausztriai magyarokkal, akik jobban ismerik a magyar népdalokat és táncokat, mint hazánk fiai. Határainkon túl jobban őrzik nyelvi sajátosságainkat, mint mi magunk. Sajnos ez igen szomorú. Nam az a baj, hogy a mai generáció nyelvet tanul, hanem az, hogy saját anyanyelvét helyettesíti idegen kifejezésekkel, amit évszázadokon át a nyelvünk használt. Igen csodálatos hazánk irodalmi kultúrája, zenei világa, népművészete, és nyelve, amiket szinte hagyunk kihalni, vagy legalábbis a kihalás szélére seperni. Mindig a fiatal generáción múlik egy nemzet sorsa és kultúrája, amit az elődeink őriztek meg és ápoltak. Elődeinknak fontos volt a nemzeti örökség megőrzése és továbbadása. Szerintem ez mindenkinek szívügye kell, hogy legyen. A magyarság vállalása önmagunk vállalása, kúltúránk megőrzése és továbbadása a nemzetünk jövője. Kíváncsi lennék arra, hogy 30 év múlva mi lesz hazánk kúltúrális örökségével, ha nem ápoljuk értékeinket.
a 4. kerdes
Panda
2002 Sep 20, 09:14
Kecskemeti erdekessegeket keresetem, igy jutottam ide. A mai hireket olvasva, hogy a Paks melletti Nemetkeren(?) leromboltak egy hazat, mert egy cigany csalad koltozott volna oda, illetve hallva a mostanaban keringo vicceket, bennem kezd egy kis rossz erzes felgyulemleni ezzel a magyarsag erzessel kapcsolatban. Meg csodalkozom azon, hogy leginkabb olyasmi hangzott itt el, hogy mire vagyunk buszkek, pedig magyarsagkepunk szerintem akkor lesz teljes, ha arrol sem feledkezunk meg, hogy mikor miben hibaztunk. Zsidok, ciganyok, kitelepitettek, nem csokkeno turelmetlenseg A masokkal szemben. Szerintem az nagyon keves, hogy itthonrol hogyan latjuk magunkat. Ha az ember elkezd utazni, akkor nagyon mas perspektivak tarulnak fel, akar ha a nyugati elnihagyasra, akar ha az azsiaz turelemre gondolunk. (nekem errol van tapasztalatom, csak ezert peldalozom ezzel)
Kerlek, ha hozzaszolsz majd, ne a reszletekbe koss bele, igen, persze, Nemetorszagban is volt menekult tabor felgyujtas, az USA-ban is van fajgyulolet, de ha a merteket es ennek kezeleset nezed, akkor szerintem Magyarorszagot inkabb intolerans allamkent mutatnam be. Nekem ez is hozzatartozik a Hazahoz.
Panda
andreas
2002 Sep 20, 12:49
ha Magyarország intoleráns, akkor Románia, Szerbia-főként- és Szlovákia mi? ejnye-ejnye...Erre várom a választ...
Panda
István
2002 Sep 21, 22:26
Mondd, hány évet éltél az általad felsorolt szomszédos országokban? Hogy Szerbia (azaz a szerb nép) intoleráns, azt honnan a francból veszed? Hallásból? Mert a szerb (és általában a szláv nép) nép nagyon vendégszerető és toleráns. Itt sokkal több az intolerancia más nemzetekkel szemben (te is ezt példázod), mint az általad felsorolt népeknél. Amúgy egy ország politikáját nem szabad összetéveszteni az adott ország népével.
keveredes!
Panda
2002 Sep 23, 13:13
Istvan: andreas allitja, hogy a szomszedos nepek intoleransak, azt hiszem elnezted a felado nevet!
andreas: ez egy nagyon rossz erveles!!!!! (csodalkozom is, hogy folyton elojon) Attol ugyanis, hogy a szomszedod lop, neked tovabbra sem szabad (meg kicsit sem)!
bocsi
andreas
2002 Sep 24, 06:47
nekem csak a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom ugrott be, a szerbek részéről megnyilvánuló etnikai tisztogatások és a szlovákiai magyarok sirámai mikor beszélgettem belük... a szerbek...hát abban igazad van, hogy vendégszeretők, csak amit a csetnikek leműveltek -Pakracnal a horvátokkal, vagy Srebrenicanal a bosnyákokkal, a magyarokkal 1945 után, stb.-aki fegyveresek ugye az átlag nép fiaiból kerülnek ki elég ocsmány vérengzéseket csináltak...na erre mit mondasz?
az igaz, már kezd javulni a helyzet, de ne minket kiáltsanak ki intoleráns nemzetnek, mert itt a legjobb a helyzete a Kárpát medencében pl. a cigányságnak-Romániához és Szlovákiához képest, meg azért az európai zsidóság legnagyobb számban itt van nálunk, és ha nem tévedek a legnagyobb működő zsinagóga is nálunk van...hátrább az agarakkal fiúk!!!
és én nem azt mondtam, hogy ha a szomszéd akkor én is, hanem a t@k@m tele van,hogy mi állandóan ladakutyát játszunk...
Magyarország magyar szemmel
U2
2002 Sep 24, 07:49
Sajnos belementünk az utazási fórumon a politikába. Nem kellene mocskolni a környező népeket. Amikor ezt a fórum cimet indítottam, akkor elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy mi magyarok hogyan vélekedünk saját hazánkról, kultúránkról, és a magyar értékekről. Mi maradt meg nekünk magyarságunkból, magyarságunkról az új évezredben? Bár ez is érdekes lehet, hogy a külföldiek milyennek látnak minket, de mi milyennek látjuk saját magunkat? Ez lenne egy érdekes kérdés.
tényleg
andreas
2002 Sep 24, 09:20
elnézést, én is csak választ vártam, de helyette lecsesztek...de ahogy elfigyelem elég negatív kép van rólunk mind külföldön, és meglepő módon belföldön...
sopron
Soós Ági
2002 Sep 25, 10:57
Hello! Én személy szerint imádom Sporont, és most láttam, hogy a www.webnyertes.hu oldalon lehet egy többnapos szállodás nyaralást nyerni a kedvenc városomba.
Nyugat-Dunántúl
U2
2002 Sep 26, 08:14
Kedves Ági!
Sopron valóban szép, mondhatni egy ékszerdoboz. Csodálatos a belvárosa, a "Kecske" templom, a vár, és nem beszélve a tűztoronyról. A városon kívüli területe is gyönyörű, gondolok a Soproni-Hegységre.
Hasonlóan csodálatos Kőszeg és az Írott-kő, de megemlítheném a Fertő tó vidékét is. Sopronba és környékére nem érdemes csupán egy napot rászánni, mert még egy hónap is kevés hozzá. Jómagam már több mint tíz éve próbálom felfedezni a térséget, - beleértve az osztrák Burgerland tartományt- mindig felfedezek valami újdonságot. Ha Sopronban jár az ember, nem érdemes kihagyni Nagycenket sem. A Széchenyi kastély megér egy látogatást. Figyelmedbe ajánlom Sopronkövesdet. Ott található a Vízimalom szálló, mely olcsóbb, mint Sopron bármelyik hotele.
Gyakorlatilag nekem is Sopron az egyik kedvencem.
Ahol lenézik a magyart
Kuti László
2002 Oct 20, 11:53
Na, ez az. Ahol az ember a saját hazájában idegennek érezheti magát. Nem furcsa, hogy egy balatonparti presszó bejáratán ott a tábla: "Mi beszélünk magyarul" Ezt ki kell írni? Nem természetes ez? Amikor a Balatont már teljesen ellepik a magyarok szinte kiszorítva a németeket, mindenhol csak "Zimmer frei" sehol egy "Szoba kiadó"
De nemrég olvastam egy olvasói levelet a Metro újságban. Egy magyar írta, aki bement egy csárdába, ahogy rájöttek, hogy magyar, kidobták! A fővárosban ahol túristák vannak, ott az üzletek neve, jellege, csak németül esetleg angolul. A Balatonnál szintén. Magyar nyelvű tájékoztató tábla szinte alig.
Magyar, vagy magyaros?
U2
2002 Oct 21, 08:25
A magyaros dolgokat még valamennyire ismerjük. De mi marad meg abból ami magyar? Félek, hogy az EU csatlakozás kiöli belőlünk magyarságunkat. Magyar európainak kell maradnunk, és nem európai magyarrá kell válnunk. A nyelvi, és népi kultúránkat kellene újra éleszteni, és ezt megőrizni. Ez lenne igazán vonzó mind a külföldi, mind a hazai túristáknak a táj szépsége mellett.
polgarpukkaszto
Panda
2002 Oct 21, 18:48
en azsia magyar vagy magyar azsiai szeretnek lenni:) bar e fenti finom distinkciot sajna nem erthetem, azert ne vegyuk olyan komolyan magunakt :)
Lenne egy kerdesem
Zoe
2002 Oct 22, 03:10
Merre van pontosan a Millenaris Park, s meddig lesz meg nyitva ez a Vilaghodito magyarok nevu kiallitas.
Valaszt elore is koszi
Millenáris Park
U2
2002 Oct 22, 07:50
Budapest II.ker. Lövőház u., Kis Rókus u., és a Fény u. által határolt terület. A volt Ganz-park. A kiállításról úgy tudom, hogy ez év végéig lesz nyitva.
Magyarország
Kuti László
2002 Oct 29, 16:58
Az eredeti kérdésekhez visszatérve:
1.
Sajnos nem igazán ismerek olyan helyeket, ahol kimondottan magyaros ételeket adnak. De az ilyen helyek sajnos kimondottan a külföldieknek vannak fenntartva. Nemcsak az árak, hanem az üzemeltetők hozzáállása is ezt mutatja. (Ld. előző hozzászólásom)
2.
Nem mutatnám be. Én pl. nem szeretem, ha nekem mutogatnak, szeretek mindent a magam szemével megnézni, és én magam szeretem a dolgokat értékelni. Hadd lássa a saját szemével, értékelje ő maga!
3.
Talán a várakra, városokra. Eger, Pécs, Tata, Buda..stb.
4.
Sajnos, nekem nincs hatalmas nemzeti öntudutom, hogy elmagyarázzam miért is jó magyarnak lenni, de magyar vagyok és kész!
Egyszerű, ha valaki kikerül ebből az országból, akár akarattal, akár más miatt, soha ne felejtse el honnan is jött. Soha ne tagadja meg magyarságát.
5.
Semmit. Azt se tudják mi a különbség Budapest és Bukarest között. Kivéve talán azokat a külföldieket, akik már jártak hazánban.
Kuti Lászlónak
U2
2002 Oct 30, 14:45
Köszönöm válaszod.
U2-nek
Kuti László
2002 Oct 30, 16:36
Szívesen. Bár a 2. kérdéshez még annyit hozzátehetnék, hogy a tájakat egyszerűen meg kell néznie. Hogy a kultúráról valami fogalma legyen, lehet, hogy egy kis magyarázatra, vagy útikönyvekre is szükség lehet. De nem kell erőltetni, hogy ez egy szép és csodás ország (valóban az) és csak a csodálatos látnivalókat mutogatni; hadd nézzen meg mindent, esetleg olyat is ami nem arra való, hogy túristáknak mutogassák. Én szeretek egy kiránduláson olyan helyeket is megnézni a műemlékek, múzeumok mellett, ami nem túristalátványosság. Ezért szeretem jobban az egyéni utakat: nem azt nézem amit mutatni akarnak, hanem azt ami engem érdekel. Így azt is láthatom, milyen környezetben élnek ott az emberek stb.
1/ Hová vinnéd, ha magyar étterembe szeretne menni, magyar ételeket és italokat szeretne fogyasztani magyar zene mellett?
Szerintem mindenképp olyan helyre vinném ami már egy öreg, és megszokott étterem ami nagyobb múltra tekint vissza és tényleg hazai ízekkel főznek. Budapesten belül elég sok ilyen van, a Gellérthegyen is van egy nagyon jó étterem bár az manapság már nem a legolcsóbb. Balaton környékén vannak jó Csárdák, ott aztán megízlelhetnék hogy mi is az a magyar étel:)
Attól függ hogy mennyi időt töltenek el nálunk, ha több időt akkor biztosan megmutatnám nekik Budapestet és környékét illetve a Balaton.
Szerintem a szokásos nevezetességekre amik Budapesten vannak, amiket minden turistának megmutatnak. Én legutóbb egy német ismerősömnek megmutattam szinte minden ismert dolgot Budapesten és nagyon tetszett neki. Hősök tere, Vár,Váci utca, Csarnok, Városliget, Gellért hegy....
Mit jelent magyarnak lenni? Ez egy nehéz kérdés. Szerintem azt jelenti hogyha kimondhatom nyíltan hogy magyar vagyok és hogy miként szeretném látni az országunkat a jövőben és ezért nem néznének egyből rasszistának,kirekesztőnek vagy esetleg szélsőségesnek.
A külföldiek szépnek látják,mert általában csak azt látják belőle ami jó, a hátteret ami itt megy nem látják, maximum abból vonnak le következtetéseket hogy miként viselkednek velük az emberek és sajnos ebből nem mindig vonnak le jó következtetéseket, sajnos sokszor jogosan...
Vélemény
liptaimarta
2010 Aug 02, 11:21
Én egy valamilyen nagymama konyhájára vagy pedig haza illetve esetleg én főznék, mert mégis csak az az igazi, esetleg valami kissebb de nagy hagyományokkal rendelkező kis városkába, ilyen talán szentedre nem nagy de nagy hagyományokkal rendelkezik rengetig kis családias étterme van!
A magyar tájat elég nehéz lenne bemutatni de azhiszem az igazi nevezetességünk ami miatt magyarország magyarország az a hatalmas alföldünk illetve a balaton ez nem sok ország mondhatja el magáról, az alföldön tennék agy kört, hortobágy, szarvazi arborétum stb. Utána pedig a balatonra mindenképp, sajnos a balaton partján manapság már nem olyan egyszerű nagy múltú nagy hagyományokkal rendelkező falut találni amit nem evett be a turizmus örlőképezete :S
Én is a szokásos nevezetességerkre, amit a turisztikai ujságok is mind megemlítenek, nem sorolom fel mert felesleges mind tisztában vagyunk velük.
Jó kérdés habár nem tartozik ide. Talán az hogy magyarul beszélek és magyar szívvel gondolkozom, de be kell vallja a politikai helyzetre és sok magyar vonásra nem vagyok büszke. Talán a vendégszeretetre igen :)
NEm vagyok külföldi nem is ismerek külföldit, de nem hiszem hogy odáig meg vissza vannak, ugyanis csak pestet látják az meg finomanszolva sem az amire olyan nagyon büszkék lehetünk!
vélemény
mistermaster
2010 Aug 02, 16:00
Általában a régi és kisebb éttermek a legjobbak erre a célra. Mindenhol lehet ilyet találni.
Mivel elég rossz a közlekedés kis hazánkban emiatt keleten,középen és nyugaton egy-egy nagyobb város és környékén keresztül mutatnám be.
A nagyobb események természetesen és 1-2 érdekesség amit mondjuk a turisták nem is hallhattak sehol sem.
Leginkább arra szeretek gondolni,hogy min ment keresztül és miket csinált a népünk ami a világot is megváltoztatta (remélhetőleg pozitív irányban)Sajnos az utóbbi fél évszázadban ilyenről nem nagyon tudunk beszámolni.
Szerintem nagyon nem ismerik. Nekik kimerül annyiban Magyarország,hogy Budapest,Balaton,pálinka,gulyás stb.stb...eléggé felszínes és manipulált információval rendlekeznek rólunk szerintem.
re
Péter
2010 Sep 06, 23:46
Gundel
Gulyásleves, másodiknak harcsapaprikás egy üveg kadarka és egy szelet zakkertorta.
Egyikre sem. Nincs olyan amire büszke tudnék lenni. mindig igazi vesztesek voltunk mind a háborukban, mind emberileg(legtöbb öngyilkosság , alkoholizmus,stb)
Már semmit. De igazából sose jelentett nekem semmit.
Állandó önbizalomhiánnyal küszködő nép, aki mindig a hímtag rossz oldalán állt és ahol arányaiban sok a nobeldíjas tudós és a pornósztár. Jah és természetesen: Puskás. gulyás. Honvéd.
hires
neve
2010 Sep 08, 02:54
Buszke lennek majdnem mindenre, de nem a kovetkezokre: