utazas.com

utazas.com Fórum

Linkek

Autó

Szállás

Térkép

Magyaro  |  K-Európa  |  NY-Európa  |  É-Amerika  |  Köz/D-Amerika  |  Afrika  |  Közel-Kelet  |  Ázsia  |  Ausztrália/Óceán  |  Nagyvilág
  Útitárskeresõ  |  Telekocsi  |  Egészség és utazás  |  Útleírás  |  Apró: Utiholmi  |  Apró: Magyar Szállás  |  Apró: Bármi utazás
  Kultúra, mûvészet  |  Hegy- & Sziklamászás  |  Téli sportok  |  Vizisport & Búvár  |  Horgász, Vadász  |  Fotó  |  Videó
  Külföldi tanulás  |  Külföldi szellemi  |  Külföldi kétkezi  |  Kivándorlás, Kintiek  |  Váróterem

Kelet-Európa

Fehéroroszország

Fehéroroszország
Abuka abuka@f...

2001 Sep 11, 14:32

Kérdésem az lenne evvel az országgal kapcsolatban, hogy mik a látnivalók, közbiztonság, árak, nem fogok belátható időn belül odamenni, de azért érdekel, mert talán ez az egyetlen ország amiről még nem halottam ezen a fórumon.

Ne is menjél
Nagy Fehér nagyfehertanito@f...

2001 Sep 16, 11:00

Ezzel az országgal nem csak az a baj hogy unalmas Lukasenko Viktor magatartása, hanem földrajzilag is elég unalmas. De ha érdekel Minszkben a Lenin-szobor nem sematikus hanem unikális. Ha nem tudsz oroszul keresd a www.ac.by/country/belwww.html -t ha tudsz akkor: www.all.by www.poisk.com www.gis.minsk.by

Nagy Fehér!
Abuka

2001 Sep 16, 19:27

Kösz a címeket. Voltál már ott?

Nem igaz
Abuka

2001 Sep 24, 21:00

hogy erről a /kitünő/ fórumról még senki sem járt Fehéroroszországban.

En kinn vagyok :))
Attila atyesz@m...

2001 Dec 23, 06:28

Hi magyarok! En kinn vagyok mar 2,5 honapja.

A vodka, nok, bulik nagyon jok. Most -15 fok van de egy csomo no miniszoknyaban jarkal. A fovaros csunya, de ha valaki szereti a kommunista korszakbol maradt monumentalis nagysagu dolgokat, akkor ok fogjak szeretni. Erdekes hely Dudutki.

A penz a fovarosban ( Minsk) es Brest-ben van. A tobbi hely nyomortanya. En mar 7-szerre vagyok kinn.

Vizum 40$, de kell meghivolevel.

Biztonsag? Hat varoson kivul banditak vannak, de a varosban minden 50meteren milicia (Lukasenkopolice) all.

A kaja ara kb mint otthon, de itt sok erdekesett megkostolhatsz. Pl halakat, amiket csak buvarzsebkonyvekben latsz.

Ha egy jot akarsz bulizn, gyere ki nyaron. Beszaras milyen nok vannak itt. Itt a nok mennek a fiukhoz ismerkedni, ha valaki gatlasos lenne :)

Na ennyi.

Most reggel 7:30, Minszk belvaros, Attila

belarus
bsuf bsuf@n...

2001 Dec 25, 15:41

hi!

(nyelvi nehezsegek miatt... angolul...stb.)

i just wanted to add some remarks to attila's and nagy feher's info:

additional, regularly updated info on belarus (and many other countries in eastern/central europe) can be found at

www.inyourpocket.com

also helpful for the countries around (not belarus itself) is:

www.itisnet.com (japanul is, ha valaki esetleg nem beszel angolul ;-) ).

visa: in december 99 i got a 48 hours transitvisa for belarus without invitation at less than usd 20 (don't remember exactly) at the embassy in vienna. processing time 5 days, but immediate service was also possible if one was willing to fork out more. i am austrian actually but i assume that for hungarians the same regulations are valid.

Visa
Attila atyesz@m...

2001 Dec 26, 01:58

A vizum rendszer 2001 Junius 1-en valtozott meg.

A legegyszerubb, ha meghivolevellel kersz vizumot. 5 nap alatt 40$. Surgossegi nap ha jol emlekszem 40+40$.

Ha valakinek kell meghivolevel, akkor szoljon. Januar kozepen megyek haza. A meghivolevel 1 evig ervenyes.

A masik megoldas a hotelfoglalas. Megprobalhatjatok, de napi 30$ alatt nem talalsz semmit. Itt kulon arlsta van feheroroszoknak, oroszoknak es egyebb kulfoldieknek a hotelekben. Feherorosz 1* olcso Orosz 2* so-so Egyebb 10-15* Funny :)

Egyebbkent a baratnom egy helyi utazasi irodaban dolgozik. Szoval turisztikai teren informalt vagyok evvel az orszaggal kapcsolatban.

Ha valaki arra vetemedik, hogy idelatogat, vegye fel a kapcsolatot velem. Van egy-ket dolog, amit jo tudni. En mar toltottem egy ejszakat az helyi elozetes cellaban. Termeszetesen nem kovettem el semmi komojat, csak nem fizettem be a regisztracios dijat a helyi jardon. Napi 1$. Most se fizettem be, mivel tobb mit 80 napot leszek itt, ami azt jelenti 80$.

Az utazassal kapcsolatban meg annyi, hogy a vonat nem valami olcso. Oda vissza 36.000-40.000Ft. Vannak turistajaratok, amelyek innen Minszkbol indulnak. Ha elore lebeszeled, 30-40$-ert kivisznek es kb ugyanennyiert hazahoznak.

Ja meg a kozbiztonsaghoz hozzaszolva, majdnem nekemestek orosz testvereink karacsony este. De szerencsere kimagyaraztam magam eleg szereny orosz tudasommal. :)

A belarus nagykovetseg telefonszama Budapesten: 06 1 2140553

Consul : 06 1 2253128

Ha valaki bajba kerul itt, mivel meg nincs magyar nagykovetseg, a Lengyel nagykovetsegen kerhet segitseget.

Na ennyi. Boldog Karacsonyt, 2001 Minszk

vonatjegy
ZsG

2002 Jun 28, 15:32

2002 kb. májusi tájékoztatás szerint (Bp Keleti Wasteels) Bp-Vilnius-Bp retúr 25.000 HUF (via UKR és Fehéroroszo.), tehát Minszk se lehet sokkal több, bár azt nem kérdeztem direktbe.

belarusian visa in vienna
bsuf bsuf@n...

2002 Jun 28, 15:56

might be worth to know:

at least at the embassy in vienna prices for belarusian visa have increased significantly:

last week i paid usd 60 for single entry private visa (express would have been usd 115).

a 48-hr transit visa is usd 30 (express usd 55).

consular hours: TU, WE, TH from 9 - 12 only.

bsuf

gázos volt...
Kristóf

2002 Sep 26, 17:17

Én 2001. májusában töltöttem egy pár napot Minszkben, és Bresztben. A bajok már a litván-belarusz határon elkezdődtek: a haverom útlevélképén gyűrött volt a fólia, ezért a belarusz határőr feltépte a fóliát, hogy ellenőrizze, nem cserélt-e a fénykép!

Minszkben egy éjszaka alatt kétszer akartak kirabolni! Egyszer futottunk, egyszer pedig leütöttem a támadót egy rendőr szeme láttára, aki érdeklődve szemlélte a "boxmeccset", de nem csinált semmit. A pénzváltásnál szinte mindenki át akart verni, még szerencse, hogy előtte már váltottunk egy bankban, így tudtuk az árfolyamot. Az étteremben a pincér nem akart kiszolgálni, mert nem oroszul beszéltünk. A kilépés sem volt egyszerű: gyalog nem engedtek át a Breszt-Terespol határon. A kilométeres kocsisor elején álló autóba kéredzkedtünk be, ettől számítva még öt-hat óra volt, hogy átértünk.

Ez rohadt jo
Aymen

2004 Feb 27, 16:23

Attila te hogy kerültél Minszkbe? És mit csinálsz ott?

Kristof a te sztoridon már fél órája nevetek! :D

Kalinyingrádról nem tudtok semmit? Az jo hogy van lengyel nagykövet, mert tudok lengyelül!

Én is arrafelé készülök nyáron
Guniver

2004 Mar 18, 00:30

Bármi jöhet (élménybeszámoló, előnyök, hátrányok, netán lebeszélés:)!

Attila, Te kint vagy még?

Ui: bocsi, ha harmadszorra ment el, de itt rosszalkodik a gép.

Attila back
Attila

2004 Apr 09, 23:40

Sziasztok!

Elég rég óta nem látogattam el erre az oldalra, mivel azt hittem, hogy senkit se érdekel ez az ország. Tévedtem.

Én már nem élek kint. Walesben éltem fél évet és most ismét kis hazánkban vagyok várakozó állásponton.

Holnap indulok Minskbe. 9 napot leszek kint.

Kértek élménybeszámolót, a közeljövőben ennek eleget fogok tenni.

Egy lényeges információ:

2003. Szeptember 1.-től változott a fehérorosz vízum rendszer (ismét), de most ez számunkra előnyös. Látogatói és üzleti vízum kérelemhez nem kell meghívólevél.

Mért jó ez? Hát látogatói vízumot intézni azért volt nehéz, mert egy fehérorosz állampolgárnak el kellett menni a hivatalba meghívólevelet intézni. Ez mind pénz és idő. És az is ciki, hogy a meghívottért teljes felelőséggel tartozik.

Én az elmúlt időszakban mindig üzleti vízumot kértem, mert sokkal egyszerűbb. Barátom cége hívott meg mint üzleti partnert. A vízum ára ugyanannyi. 40USD

Régen a sürgős vízum 80USD volt. Most csak 72USD. Valószínű azért, mert régen még nem a nagykövetségen készültek a vízumok, hanem valahol máshol. Tegnap 1 óra alatt elkészült a vízumom. Valószínű helyben készül. A nagykövetség személyzetét lecserélték, más a konzul és az ügyfelező kisasszony is. Angolul, oroszul, németül beszélnek a követségen, de magyarul nem nagyon. De ettől ne ijedjetek meg, mert kézzel-lábbal biztos meg tudjátok magatokat értetni.

Én most bérelt autóval megyek ki. Barátom szerint ez nem volt túl jó ötlet, majd kiderül. Voltam már vonattal, busszal, kocsival. Bérelt kocsival még nem. Ha ismét írok, akkor sikerrel jártam :)

Ajánlom kiváltani az utazás előtt a nemzetközi vezetői engedélyt. Nem kötelező, de ha vezetsz az országon belül, akkor sokkal egyszerűbb, ha van egy többnyelvű jogsid, mint hogy egy magyar nyelvű rózsaszín papírt lobogtatsz igazolásnál.

Kérek mindenkit, akit érdekel az ország, esetleg egy utazás az írjon e-mail címemre: atyesz@gmx.net

Most megyek aludni, mert ki kell magam pihenni az utazás előtt. Egyedül megyek és ehhez friss agy kell.

Poka

Még egy info
Attila

2004 Apr 09, 23:52

A vízummal kapcsolatban:

Ha van kint ismerősöd, akkor kérd el a személyi adatait, mint név, cím, telszám.

Készítess egy igazolványképet. (Bármilyet, ez nem az amerikai nagykövetség)

Irány a nagykövetség. Cím: 1126 Budapest, Agardi ut 3/b

Kitöltöd a vízum igénylő lapot. Ez angolul és oroszul van. Ha nem beszéled a nyelveket, akkor ajánlom vigyél szótárt.

Kapsz egy csekket amit be kell fizetni. Meg fogják kérdezni, hogy sűrgös vízum kell vagy normál. normál 1 hét, sürgős aznak kész. Normál=normal, sürgős=Urgent

A csekket a MKB-nél kell befizetni. Javaslom a Mammut-ot, ott van egy köpésre. A királyhágó utcától a busz odavisz.

A határon is van egy kis érdekesség. Ezt is leírom legközelebb, mert szerintem fontos.

Poka

Ami még fontos
Attila

2004 Apr 10, 12:23

Indulás elött érdemes utánanézni, hogy lehet letiltani hitelkártyádat. A kártyaszámot felirni egy lapra kódoltan, hogy csak te értsd meg. Pl Szuletesi honapom - kutyam szama - ebben az evben eretsegiztem stb. Sose ird le a kártyaszámodat számokkal, mert ha elveszted a papirt, akkor erhetnek meglepetések.

Ugyanezt ajánlom a mobiltelefon kártya letiltással kapcsolatban. Ha van gprs interneted a vodafonnál, akkor azt érdemes kikapcsoltatni bármilyen külföldi út elött. Ha valaki fellép az elhagyott mobiloddal a netre, akkor napi kb 12000Ft-ot fizetsz.

Hitelkártyát érdemes vinni, egykét helyen el is fogadják. Pénzt gond nélkül ki tudsz venni. Dombornyomott kártyák előnyben.

Biztosítást mindenképp érdemes kötni. A határon mindenképp megvetetnek veled egy kötelező egészség biztosítást, de abban nem bízok. Az autóra külön kell kötni biztosítást, szintén a határon.

Sziasztok, lassan indulok.

Poka

Pár kérdés Attilához
Guniver

2004 Apr 12, 16:06

Szia Attila!

Örülök, hogy visszatértél, és köszi az infókat! Remélem szerencsésen megérkeztél, és jól érzed kint magad!

Ha majd visszajöttél, és lesz időd, légyszi írd meg azt az élménybeszámolót!

Köszi az eddigi infókat, szerintem élek az általad felajánlott lehetőséggel, és mindjárt írok Neked egy levelet!

Hát igen, én sem találkoztam túl sok magyarral (Rajtad kívül), aki épp Belorussziába készült volna, mondjuk attól még persze akadhatnak, akik épp egy ilyen dologra vállalkoznának...

Határátkelés: én "csak" arról a kissé (nagyon) hosszúra nyúló várakozásokról hallottam (a leghosszabb, amit hallottam 25 órás!!!! volt), ez is leginkább a lengyel-belorusz határnál fordul elő.

Gondolom / remélem vonattal nem olyan vészes a helyzet, bár én busszal gondoltam a megközelítést.

Most mi a helyezet a határátkeléssel, illetve mire kell(ene) figyelni? Tök mindegy mivel mész, akár busszal, akár vonattal, vagy repülővel, akkor is megvetetik veled azt az egészségbiztosítást? És mennyit kérnek el érte?

Na, majd a többi (kérdés:)t majd levélben. Ha tudsz, légyszi válaszolj!

Ui: Mindenki, akinek van Duna TV-je NE FELEJTSE EL MEGNÉZNI A MAGYARORSZÁG-FEHÉROROSZORSZÁG JÉGKORONG MÉRKŐZÉST PÉNTEKEN (azaz 26.-án) 15.50 (?)-től Oslóból.

Mindenkinek további kellemes húsvéti ünnepeket!

Gy

Attila back from Belarus
Attila

2004 Apr 21, 20:52

Sziasztok!

A számos megkeresés és kérdés miatt elhatároztam, hogy készítek egy weboldalt a témával kapcsolatban, amit folyamatosan bővítek.

Sikeresen hazaértem. Bérelt autóval mentem. Belépéskor 2 órát szivattak de rajtam kívűl nem volt senki a határon. Amikor visszafele jöttem, akkor a lengyel oldalon egy kb 100 autóból álló sor várakozott. Tapasztalataim szerint ez kb 10 óra. Nekem a max eddig 12 óra volt, ez mindkét ország rovására róható. A lengyelek az autót csekkolták, ekkor töltötték csőre és fogták rám a kalasnyikovot, amikor felháborodottan próbáltam kérdezősködni, hogy mi tart eddig.

Vonattal nem gáz a határátlépés, csak a vonatokon kerekeket cserélnek a nyomtáv különbség miatt. Érdemes átszállni egy masik vonatra.

Az egészségbiztosítést mindenkép megvetetik veled. Ára függ a tartózkodási időtől. 1-2 nap 1USD, 3-4 nap 2USD, 5-6 nap 3USD. STB Szóval a 9 napra én 5USD-t fizettem. Ez nem összeg. Persze ezért nem kapsz szinte semmit, érdemes magyarországon is kötni egy biztosítást.

Hamarosan elkészül az oldal és akkor megírom itt a fórumon.

Üdv,

Attila

Welcome back, Attila!
Guniver

2004 Apr 22, 18:26

Szia Attila!

Köszi szépen, hogy válaszoltál, majd nézd meg a levesládádat, mert találsz ott még egy levelet.

Üdv!

Benzin
Attila

2004 May 01, 15:53

Sziasztok!

Ha jól tudom, akkor az EU-n bellül az autó tankján kívül 40liter üzemanyagot lehet átvinni a határon kannában. Érdemes visszafele szovákiában fullra tankolni plusz 40 liter kannában áthozni.

Ha rosszul tudom, javítsatok ki.

Üdv,

Attila

Csak egy
kérdés

2004 May 02, 10:13

Mit keres ez a topic itt? Fehéroroszország mióta tartozik Nyugat-Európához? Lemaradtam valamiről?

Válasz
Attila

2004 May 02, 12:35

Szia!

Szerintem Finnország annyira nyugat-europai ország mint Fehéroroszország vagy Magyarország. :)

Üdv,

Attila

BL meccs
Jenő

2004 Jul 16, 03:03

Úgy néz ki, hogy elmarad a gomeli fradi meccs, mert júlis 14-én a tiranai csapat idegenben két gollal győzött. Így szinte biztos, hogy a fradi júl. 28-án Tiranába megy Gomel helyett. Sojnos pedig én akkor pont Gomelben és környékén leszek.

Augusztusban ott leszek (remélhetőleg:)!
Guniver

2004 Jul 17, 16:07

Szia Jenő!

Mi jót csinálsz Gomel felé, ha meg lehet kérdezi? Minszkbe nem mész vmikor?

Én ha minden jól megy hamarosan megkapom a vízumot, és 16.-29.-ig Minszkben leszek.

Atyesz, még májusban írtam egy (ill. többet is:) mailt, megkaptad?

Üdv!

Gomel
Jenö

2004 Jul 23, 19:29

Fehérorosz körutat teszek most éppen Minszkben internetezek. Sok érdekesság ás látványosság van pl. Miri vár, Rostovi kolostor, Pinsk stb. Közbiztonság kiváló. Csak sajnos 50 %-kal drágább UA-nál.

Ha gondolod valahol BY-ben összefuthatubk.

Jenőnek
Guniver

2004 Jul 24, 21:00

Szia!

Már 14.-én, 15.-én szeretnék Minszkben lenni, de lehet, hogy az egészből nem lesz semmi, mert szarakodnak (Berlinben) a vízumommal. Akkor kint leszel még? Ha igen, és van kedved, írj mailt a haragosgy8@freemail.hu-ra, vagy ide a fórumba.

Én sajna nagy valószínűség szerint nem fogom körbejárni Belorussziát, "csak" Minszkben, ill. környékén leszek.

Guniver es masoknak
Jeno

2004 Jul 28, 21:18

Aki tobb mint tiz napot akar tolteni, Minszkben az hulye, mert 2 nap alatt belehet jarni az osszes rajont es muzeumot. Az arak a videki BY arakhoz viszonyitva + 50 %. pl. A discobelepok dragak 20000 BYR (2000 Ft) es ha meghivsz egy italra egy devuskat + 30000 rubel. Ettermek, szallodak 2000 Ft-tol

Videken rengeteg latnivalo van Pinszk, Mazir, Vityebszki var , Pribjaty mocsarak stb.

Erdemes atmenni RUS-ba mert nincsen hatarellenorzes. En most eppen Petervaron vagyok. A rendorigazoltatast pedig konnyu kikerulni. Petervar es Moszkva meg Minszknel is sokkal dragabb.

Reszletes beszamolot BY-rol majd otthon irok.

Palinka fontos
Jeno

2004 Jul 29, 18:28

Akar inszkbe akar videkre egy valaki a By-ben vigyen magaval mindenkeppen par uveg palinkat mert nagy hasznat veheti (soron kivul alkoholos tereket alig arusitanak).

2006 őszén
Bandey

2006 Oct 20, 19:45

Hétfőn jöttem haza két hét után, minden van a boltokban, alkohol is, dögivel, igaz, elég húzós áron van sok minden. A cigi mondjuk majdnem harmadáron van. A rubel kb. tizedét éri a forintnak, legalábbis az akkori itthoni és ottani euró árfolyamon számolva.

Fémpénz nincs, és van egy kazal semmit nem érő 10,20,50 rubeles bankó forgalomban (nagyobb is, természetesen, de ezek voltak a legdurvábbak). Én még ilyet nem láttam, egy vastag köteg pénz a kezemben, és még egy doboz cigit sem lehet érte venni. :-)

Minszk nem csúnya, de nekem összességében nem tetszett, az egész a szovjet megalománia és gondolom utóbb az Elnök álhagyományteremtő gigantikus tervei szerint épült. Ami még valahogy kinéz, az a nemrég megépült Troickoje "óváros", csak kár, hogy annyira élettelen, ordít róla, hogy mű az egész. Nincs még belakva, az emberek nem nagyon járnak arra.

Egy egésznapos kiránduláson is voltam azért, Slonim város, Synkovichi erődtemplom (klasszul néz ki!) és Zhirovichi monostora. Egy utazási irodánál fizettünk be, 35000 rubel/fő volt, szerintem egy napot megér, ha már ott van az ember. Azért nem árt, ha jól tűri a térítő szándékú propagandát (nem pravoszláv templomban történt!).

Aki szereti a sört, annak ajánlom Minszkben a Rakovski Brovart-t, vagyis sörfőzdét ill. sörözőt, a szűretlen fekete sör nagyon finom és a kajájuk is jó!

hello
zsiga

2006 Oct 21, 18:38

bandey! írjál már még pár infót légyszi, alig hallunk belorussziáról valamit, olyan emberről meg én nem is tudok, aki járt volna arra. szállásárak milyenek? közbiztonság? igaz, hogy a rendőrök imádják zaklatni a külföldieket és leveszik őket rendszeresen mindenféle jogcímeken? és a belorusszok milyenek? lányok? mármint normális lányokra gondolok, nem prostituáltakra vagy ilyesmi.

Néhány dolog
Amba

2006 Oct 24, 22:39

Idén nyáron csaknem egy hónapig voltam Belaruszban, végig biciklivel és sátorral (összességében 2 hónapos túra volt Nyugat-Ukrajnán át oda és Lengyelországon át vissza). Útvonal: Mazir-Gomel-Mogiljov-Vityebszk-Polock-Braszlav-

Narocs-Hatiny-Minszk-Nyeszvizs-Mir-Lida-Grodno-Belovezsai erdő-Breszt-Domacsevo.

Hosszabb útibeszámolót kezdtem el írni, de amíg elkészül, néhány információt leírok az országról.

- Vízumot (látogató) minden nehézség nélkül a fórumon kapott cím feltüntetésével megadták a bpesti követségen.

- Az ukrán-belarusz határ (Novaja Rudnya Zsitomir és Mazir között) a csernobili zóna peremére esik, a két határállomás között 15 km-es mocsaras-erdős senkiföldjével. A belaruszok 3/4 óra alatt átengedtek, minden kötözködés nélkül, csak vámnyilatkozatot kellett kitölteni, kartocskát se adtak.

- Az ország Ukrajnához képest sokkal tisztább, a főbb utak (legalább 2 számjegyű) szélesek és jó állapotban vannak. A kisebb járási mellékutak általában burkolatlanok.

- A közbiztonság mindenhol jó, sokszor a városok közelében (Minszkben a külső gyűrű melletti kiserdőben) sátoroztam, soha senkit nem zavart. Nem volt gond soha sátorhelyet találni (nem úgy, mint Lengyelországban). Kisebb városokban az emberek nem zárják le a bicikliket. Rendőrök háromszor állítottak le, de csak az útlevelemre voltak kiváncsiak és kimondottan udvariasak voltak.

-Délkeleten (Gomel környékén) sokfelé vannak radioaktivitást jelző táblák, Vetkától északkeletre egy széles sáv teljesen lakatlan lett, az áthaladó úton viszont lehet közlekedni (hihetetlen a csend és az elhagyotottság errefelé, de az utakat még itt is karbantartják - nyírják a füvet stb.).

-Délen (Poleszje vidéke, Kalinkavicsi-Gomel között) vagy 70 km-en át összefüggő erdőségen halad át az út egy település nélkül. Errefelé nagyon ritkák az üzletek. Az első útmenti falatozó a Dnyeper-hídnál van (az ilyenek elég ritkák, de 8-10 ezer rubelből meg lehet bennük ebédelni).

-Buszok mindenfelé közlekednek, viszonylag tiszta és sűrűn levő buszmegállók vannak az utak mellett.

-Az emberek nagyon vendégszeretőek, több ízben is meghívtak ebédelni/éjszakára aludni, de előfordult, hogy az útmenti pihenőben odajöttek és egy csomó kaját elémraktak mielőtt bármit kérdeztek volna.

-Az utak mellett mindenütt fa pihenőhelyek vannak (általában nincsenek összeszemetelve, mint Ukrajnában). Rengeteg a hazafias propagandatábla országszerte, reklámokkal viszont alig találkoztam (legfeljebb AIDS-ellenes és a helyes közlekedésre figyelmeztető plakátokkal). Az utcák mindenütt a jó öreg szovjet neveket viselik, minden járási székhelyen áll egy Lenin-szobor (Dzerzsinszk kivételével :-)).

-A turistás helyeken (pl. Szófia-székesegyház Polockban, Miri vár) a külföldieket kegyetlenül lehúzzák. Előbbibe a helyiek 2 000, a külföldiek 8 000 rubelt fizetnek. Bár fizetett szálláson nem voltam, de tudtommal ott is hasonlóak az arányok.

-A legnagyobb élményt talán az óriási erdőségek nyújtották, a Belovezsai-erdőn átbicikliztem északról-délre (először az országútnak jelzett átdőlt fákkal tarkított kesekny ösvényen, majd a lengyel határral párhuzamosan futó határőrúton. Be is vittek, mivel nem volt határsávengedélyem, hat kalasnyikovos határőr állta utamat és beszállítottak a laktanyára, ahol három órán át magyarázkodtam nekik. Végül írtak propuszkot és elengedtek, Kamenyukinál értem ki az erdőből egy második igazoltatás után. Egyenesen az állatkertbe vezetett az erdei út. A turistákat papír nélkül csak idáig engedik, itt van az erdei múzeum is - talán a Tátra-múzeumra emlékeztet a leginkább - kétszintes, állat- és növénytani múzeum. Bár azt az élményt nem tudja pótolni, amikor az ember előtt 50 méterrel átszalad az úton egy bölény...

-Az emberek többsége csak oroszul tud, a belarusz nyelv leginkább az országúti jelzőtáblákon van jelen. Nyugaton sokan beszélnek lengyelül is.

-Az üzletek túlnyomó részében a pult mögött álló bárisnyával kell megértetni, mit kérünk (ritka értetlenek különben). Az általában udvarias belaruszok közül egyébként a bunkó elárusító(nő)k kifejezetten kirínak.

-Üzletek tele vannak orosz árukkal, a 7-es Baltyikától kezdve a csendes-óceáni halkonzervekig. A finom és olcsó (400 rubel k.) belarusz szirok legalább egy tucat változata kapható, az egyik legjobb az Orfej i jevrikida fantázianevet viseli. :-) Az élelmiszerek drágábbak, mint Ukrajnában, de én napi 10-15 ezer rubelből mindig kijöttem.

-Hatiny különleges élmény, óriási erdő (hatalmas zúgó nyírfákkal) közepén egy nagy rét, a felgyújtott házak helyén félpercenként megkonduló harangokkal. Az összes 2.vh.-ban elpusztított falunak van egy emlékköve (sok volt belőlük). Az emlékhelyhez (természetesen ingyenes) kis fotókiállítás is tartozik. Sok turista jár ide, nagy parkolót alakítottak ki az erdő közepén.

-A Braszlavi-tóvidék és a Narocsi-tó (ez utóbbi az ország Balatonja) szép üdülő- és kirándulókörzetek, csak sajnos zuhogó esőben láttam mindkettőt.

-A gombászás, erdőjárás, áfonyagyűjtés nemzeti sport, hétvégente az erdei utak mellett mindenhol kocsik állnak.

-A biciklizés a falvakon kívül nem igazán elterjedt, a nagyobb városokban mindenki kocsival jár (sok az öreg nyugati kocsi). Szerencsére az utak elég szélesek voltak, de Minszket megkönnyebbülés volt elhagyni. Bicikliszervízek egyáltalán nincsenek, alkatrészekhez sokszor a járásszékhelyeken is nehéz hozzájutni. Egész idő alatt csak egyszer találkoztam biciklis túrázókkal.

-Bár mindenhol riogat a tábla az utakon a GAI-al (a helyi országúti rendőrséggel, ellenőrzőpontok nincsenek, mint Oroszországban.

-A belaruszok megkülönböztetik magukat az oroszoktól, de azokhoz hasonlóan kimondottan büszkék az országukra. Akikkel beszéltem, majdnem mind Lukasenko-párti volt. A lengyelek és az ukránok nem valami népszerűek (utóbbiakat egyszerűen hohol-ként emlegetik).

-A lengyel határon Domacsevónál óriási kocsisort (lengyelek tömegei járnak át benzinrt) el˜őztem meg, de nem engedtek át biciklivel. Szerencsére az egyik jószívű lengyel benzincsempész átvitt a mercijével, de 7 órát vártunk, amíg átengedtek.

-A városokról pár szót:

Mazir - modern, gazdag olajváros, a Pripjaty meredek partján -nagy szintkülönbségekkel, két régi templommal.

Gomel - a hatalmas főtér mögött meredek folyóteraszon levő nagy park és a Rumjancev-Paszkievics kastély (múzeum) a legszebb része.

Orsa - a helyiek szerint ez az országban a bűnözés fellegvára (én ezt nem tapasztaltam, sőt), nincs sok látnivaló. Konzervgyára többek között lóhúst is feldolgoz.

Mogiljov - leginkább itt is a gigantikus szovjet építészet remekei a jellemzők.

Vityebszk - szép régi belváros kanyargós utcákkal, csak elég kicsi, szinte elveszik a panelrengetegben. A városháza tornyába fel lehet menni a kilátásért.

Polock - talán a legszebb város az országban, hosszú, parkos főutcával. Érdemes kimenni az Eufrozsina-kolostorhoz (szabadon látogatható), kora középkori freskós temploma van és gyönyörű virágoskertje. A szomszédos Novopolock elég elhanyagolt panelváros.

Minszk - csak 1,5 napot voltam, de a városközpont hamar bejárható, bár biciklivel kicsit nehézkes (sok aluljáró).

Nyeszvizs - épp felújítják a híres kastélyt így minden föl van túrva, be nem lehet menni. Jókora park tartozik hozzá, szép tóval (lehet benne fürödni is) számos hátsó bejárattal, belépő (a főbejáratnál) helyieknek 1500, külföldinek 5000 rubel.

Mir - a várba nem érdemes megvenni a belépőt (10 ezer rubel külföldieknek, helyieknek 1000, ez a legdurvább arány). Csak az egyik toronyba lehet ezért fölmenni, néhány kerámia van kiállítva, ennyi az egész múzeum. A várudvar szintén építési terület. Maga a kisváros számos régi épülettel dicsekedhet.

Lida - a mirihez hasonló (csak nagyobb) téglavár (bel. 1000 rubel) a legfontosabb látnivaló.

Navahrudak - az ország másik szép műemlékvárosa, nagyon meredek utcákkal és a dombtetőn egy középkori vár romjaival, ahonnan az egész dombvidékre és a városra is nagyszerű kilátás nyílik.

Grodno - lengyeles jellegű város, az egyik fő utcát Báthoriról nevezték el. Viszonylag nagy kiterjedésű belvárosa van és egy folyóparti erődje is. Szép katolikus székesegyház és sétálóutca.

Breszt - nagy forgalmú határváros, az erőd a sztálingrádira emlékeztető emlékhely, közepén öröklánggal (afféle szovjet zarándokhely, halk gyászzenével és indulókkal). A falakon látszik a háború nyoma, leginkább a Holmszkije vorota kapunál, amit szinte teljesen szétlőttek. Az erőd mellett folyik a lengyel határfolyó, magaslesekkel. Az erődben érdemes megnézni a világháborús emlékmúzeumot is.

Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok, most hirtelen ennyi jutott eszembe.

Amba, koszi a rengeteg hasznos infot
Gy

2006 Oct 25, 21:41

ha mar felajanlottad, hogy lehet kerdezni, akkor elnek a lehetoseggel!=))

Mennyire beszelsz oroszul?

"Hogy jott" ez a biciklitura?=)

Re
Amba

2006 Oct 26, 11:17

Kedves Gy !

Oroszul sajnos csak elég közepes szinten beszélek (iskolában sosem tanultam, csak könyvekből meg eddigi utazásaim során szedtem föl valamennyit), de nyelvi nehézségeim mégsem voltak, 1-2 hét alatt teljesen belerázódtam. Mielőtt a belarusz határra értem volna, 15 napig bicikliztem Nyugat-Ukrajnában (Ungvár-Uzsoki-hágó-Drogobics-Lvov -Luck-Rovno--Osztrog-Sepetovka-Zsitomir-Ovrucs útvonalon), errefelé elég öntudatos az ukrán népesség, sokan nem örülnek az orosznak, de természetesen megértik, legfeljebb ukránul szólnak vissza. Belaruszban kimondottan egyszerű volt a kommunikáció (leszámítva néhány bolti eladónőt), mert az emberek hozzáállása egész más a külföldiekhez, felém pedig kimondott jóindulattal fordultak. Ez egy olyan ország, ahol nagyon kevés külföldi (ex-SZU-n kívüli) fordul meg, így ennek számos előnye van.

A biciklitúra ötletét az adta, hogy Belarusz eléggé ismeretlen hely, kevesen járnak oda, keveset hallani róla, már régóta kíváncsi voltam rá, milyen is lehet. Nem vettem készpénznek az "Európa utolsó diktatúrájáról" festett fekete képet, amit a média próbál elterjeszteni, gondoltam megnézem saját szememmel. Biciklivel járva pedig sokkal alaposabban meg lehet ismerni a vidéket, ahol járunk, valamint így sokkal olcsóbban is lehet utazni (szállásra és útiköltségre nem kell költeni, csak kaja+ vízum+ esetleges javítások, az út összköltsége 100 e Ft alatt maradt). Hátránya hogy nagyon időigényes (én július 2.-augusztus 26. között voltam úton Komáromtól Komáromig, ebből júl.22,-aug.18. között BY-ban) Persze sok probléma is volt (pl. háromnapos zuhogó eső, sorozatos defektek a Külső-Kárpátokban stb.), de pl. a k˜özbiztonsággal semmi probléma nem volt. A hatóságok (leszámítva a vámosokat a szelmenci szlovák-ukrán határon) is kellemes meglepetést okoztak.

Üdvözlettel

Amba

Amba,te
Érdeklődő

2006 Nov 01, 11:03

tudsz valami olyan helyet Belaruszban (tudom,elég sok a tó)

ahol jó horgászási lehetőség van ami a helyiek körében kedvelt?És ha van ilyen akkor ott létezik csónakbérlési

lehetőség(saját nincs)?

Ja és olvastam vhol,hogy a belorusz konyha sok gombát

használ fel.Ez valóban így van?Tudnál ilyen kajákat leírni,ha lehet a receptet is?Előre is kösz.

Érdeklődőnek
Amba

2006 Nov 01, 12:11

Az országban rengeteg kisebb-nagyobb tó van és mindenfelé találkoztam horgászokkal is. Szerintem bárhová készülsz, mindenhol fogsz találni megfelelő horgászhelyet. Csónakbérlés csak a nagyobb nyaralókörzeteknél lehetséges, de a helyiektől valószínűleg máshol is lehet kölcsönözni. Főleg Narocs és Posztavi környékén, valamint a Braszlavi-tóvidéken van rengeteg tó, ez a belföldi idegenforgalom legfontosabb célhelye, de sok eldugott helyet is lehet találni arrafelé. Messzebb van ugyan, de szerintem érdemes kipróbálni a legészakibb vidékeket (Rosszoni, Oszveja vidéke az orosz határnál) is, amely az ország egyik legvadregényesebb része (alacsony népsűrűség, rengeteg erdő, nincs rad. sugárzás).

Néhány hely útközben, ahol sok horgászt láttam:

Gomel mellett pl. Zolotoj Rog falunál (a várostól ék-re 10 km) egy kis tó partján sátoroztam, itt szinte egymást váltották a horgászok.

A Nyeszvizsi (Minszki terület) kastély ősparkjához tartozó Gyikij-tó igen kellemes környezetben van.

A gombát általában krumplival (buµba) készítik el, ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb mód (kicsit hasonlóan a magyar paprikás krumplihoz). A legmegbecsültebb a rókagomba. Ukrajnához képest egyébként jóval kevesebb helyen árulnak az út mellett gombát, de pl. Plescsenyici mellett (a Minszk-Vityebszk főúton) a főútnál egy parkolóban valóságos erdei piac alakult ki. A gomba mellett itt is dívnak az orosz levesek (szoljanka, scsi, borscs) és a különféle pirogok és palacsinták (blinü).

Sajnos a receptekhez nem értek, de itt van néhány link:

http://en.restoran.ru/msk/news/top_10/belaruscuisine

http://www.cp-pc.ca/english/belarus/eating.html

http://www.achildsdesire.org/belarusianfood.htm

Amba
Érdeklődő

2006 Nov 01, 12:22

kösz a segítséget!

Ambanak
Gy

2006 Nov 01, 22:59

Koszonom szepen a valaszokat!

Ha lehet meg kerdezni, akkor (erdekessegkeppen) az erdekelne, hogy hany hasonlo bicikliturat csinaltal korabban, mennyi szervezest igenyelt az ut, ill. mennyi idos vagy?=)) Mi tetszett a legjobban / legkevesbe?

Miben csalodtal (kellemes ertelemben is) a legnagyobbat?

Meg egyszer nekivagnal a dolognak / javaslod-e ezt masnak?=)

Válasz Gy-nek
Amba

2006 Nov 02, 13:54

Kb. 6 éve túrázok rendszeresen biciklivel, korábban a mai Szlovákia és Észak-Magyarország vidékeit jártam be néhány barátommal. Ez volt az első biciklis utam külföldre. 2004-2006 során a volt SZU európai részén elég sok helyen jártam (az ELTE-TTK földrajzos-geográfus hallgatói közül néhányan rendszeresen járunk errefelé maszek szervezésben), így 2005 nyarán Dél-Oroszországban (Volgográd, Asztrahány, Kalmükföld, Szocsi, Krasznodar) és ősszel Moldovában kocsival, idén tavasszal Kelet-Ukrajnában. Korábban már jártam a Baltikumban is, így Belarusz még hiányzott a sorból, egyébként is kíváncsi voltam rá, pénzem meg kevés volt így nekivágtam biciklivel. A szervezés lényegében a vízum megszerzésére korlátozódott, ami 1 hét alatt meg is volt. Eredetileg úgy volt, hogy útitársam is lesz, de végül egyedül mentem.

23 éves vagyok, nemsokára végzek az Eltén geográfus szakon, most a szakdolgozatomat írom.

A legjobban maga az ország tetszett – a kis falvak, ahol minden ház fából készült és az utóbbi 100 évben nem sok minden változott, a hatalmas erdőségek, a szovjet típusú városok, melyek ma is jó állapotban vannak. Belarusz gazdagabb történelmi emlékekben is, mint gondolnánk. Ebben az országban valahogy elmaradtak a rendszerváltás olyan jelenségei, melyek ma is szemünkbe ötlenek mindenhol Kelet-Berlintől a Japán-tengerig. Nincsenek koldusok az utcákon, nincsenek elhanyagolva az utcák (sőt), a gyárak ma is működnek, az emberek nem tapossák egymást agyon a piaci versenyben. Valaki már írta, hogy az ország és lakói „le vannak lassulva“, ennek azonban jó oldalai is vannak. Szerintem érdekes és egyedi hely Belarusz, üdítő színfolt a mai Európában (bár lehet, hogy túl elfogult vagyok). A másik dolog, hogy én kimondottan szeretem a fenyveserdőket és a ritkán lakott síksági vidékeket és ezekből van errefelé bőven.

Ami nem tetszett:

- Nyugat-Ukrajnában a városok elhanyagoltsága, az emberek álszentsége, a templomépítési láz.

- A vámosok Szelmencnél (ritka szemetek voltak).

- Az autó (főleg a kamion) vezetők mentalitása, dudálnak egy nagyot és takarodj az útjukból.

- A bunkó elárusító(nő)k a magazinokban.

- Tudtam, hogy rosszak a mellékutak, de Turka-Drohobics közötti szakasz még engem is meglepett (2 nap alatt tettem meg, nagy részén gyalog ezt a szakaszt). Luck-Olika között (mellékutakon) vagy 25 km hosszan macskaköves út vezetett J. A Belovezsai erdő is elég durva volt zuhogó esőben, de talán a túra legnagyobb élményét adta.

- A lengyel-belarusz határon a kocsisor és hogy nem engedtek át biciklivel (tudtommal Bresztnél se engedtek volna, ezért mentem Domacsevónak).

- A Lida-Grodno főutat senkinek se ajánlom biciklivel, viszonylag keskeny és egymást érik a lengyel kamionok.

- Lengyelországban (hazafelé) nehéz volt sátorhelyet találni (a szétszórt településhálózat miatt) és igen magas árak okoztak kellemetlen meglepetést. De Zamo¶ć, Chełm, Rzeszów, Tarnów miatt örülök, hogy erre jöttem.

Az utolsó kérdésre: Nem bántam meg, hogy elmentem, természetesen nekivágnék újra, legfeljebb több alkatrészt vinnék magammal és kihagynék néhány szakaszt. A közbiztonságtól szerintem nem kell tartani senkinek, aki szereti a hosszú túrákat és Kelet-Európát, nem riad vissza a nagy távolságoktól és az időjárási viszontagságoktól nyugodtan nekivághat. Jövőre egyébként a Kaukázus országait és Észak-Iránt szeretném hasonló módon bejárni (biciklivel Ogyesszába, onnan hajóval Potiba, hazafelé pedig a Fekete-tenger török partvidékén vissza). Ez 4 hónapos túra lenne.

Részletes beszámolót írok az idei túráról, ha elkészül (terveim szerint decemberre), felrakom az Útleírások alá. Örülök, hogy érdekel másokat is ez az ország és a túrám.

szálloda?
ecs

2006 Nov 16, 15:06

Tud valaki jó szállodát vagy panziót Bresztben, Minszkben, vagy az autópálya mentén? Mostanában gyakran kell arra mennem kocsival a Bp-Moszkva útvonalon. A Breszti Inturiszt szállóban aludtam eddig, ez ahhoz képest hogy mennyire lepukkant 52 euróba került (2 ágyas), pedig nekem FÁK országok áron mérték egy orosz szluzsebnaja kartocska felmutatása után. Egyéb külföldieknek még drágább.

Egyébként európa legjobb autópályája van Beloruszban. Nyílegyenes (és kész van végig), és semmi forgalom nincs, annyival lehet menni amennyivel nem szégyell az ember. De mégse vesz senki náluk ferrarit :D

Amba
Xaba

2006 Dec 29, 22:20

Amba, milyen bicóval mentél?

Gondolom nem országútival hanem valami Montival.

Mekkora lett a haladási átlagsebességed ?

^^
o2

2006 Dec 29, 23:12

bresttől az orosz határi g autopálya van? heh

amba
merry

2006 Dec 30, 09:06

milyenek a belorusz lányok minszkben? ismerkedés lehetséges? vagy a szovjet beidegződések élnek és inkább elfordulnak ha rájuk nézel? természetesen nem prostituáltakra gondolok, az nem az én stílusom, hanem normális lányokra.

minszkben te milyen szállást ajánlanál, ami megbízható, nem túl lepukkant, de mondjuk azért 60-70 USD-nél nem több egy éccakára?

és repülővel mi a legjobb opció minszkbe? moszkva és onnan minszk aeroflottal vagy van valami ennél jobb is?

MOCKBA
boom

2006 Dec 30, 11:52

ecs, ez a Moszkvába menés engem nagyon érdekel, nekem is kellene, összehozhatnánk esetleg közösen is valamit. Az autópályát és a viszonyokat elmesélhetnéd részletesebben, és a határ helyzetet is.

hja
o2

2006 Dec 30, 22:19

engem ez az autopálya téma érdekelne, mi az hogy végig kész van, mettől meddig? eddig azt hittem, hogy egy km autopálya nincs a belorszuoknál.

heh
o2

2006 Dec 30, 22:37

PL boder, Брзcт (Brést) - Кoбрынь (Kobryn) - Бярoза (Bjaroza) - Івацэвічы (Ivacevičy) - Баранавічы (Baranavičy) - Дзяржынск (Dzjarľynsk) - Менск (Minsk) outer ring - Смалявічы (Smaljavičy) - Жодзіна (®odzina) - Барысаў (Barysau) - Орша (Orąa) (M8) - Застенкi (Zastenki), RUS border

papíron ez a vonal nincs kész és 1 km autopálya sincs az országban.

autópályák
csicsó

2006 Dec 31, 05:05

Motorways - Автомагістралi (Avtomagistrali)

National roads - Mагістралi (Magistrali)

M1 Автомагістраль (Avtomagistral') PL boder, Брзcт (Brést) - Кoбрынь (Kobryn) - Бярoза (Bjaroza) - Івацэвічы (Ivacevičy) - Баранавічы (Baranavičy) - Дзяржынск (Dzjarľynsk) - Менск (Minsk) outer ring - Смалявічы (Smaljavičy) - Жодзіна (®odzina) - Барысаў (Barysau) - Орша (Orąa) (M8) - Застенкi (Zastenki), RUS border

M2 Автомагістраль (Avtomagistral') Менск (Minsk) (P1) - Слaбадa (Slabada) - M1 - Minsk International Airport

M3 Автомагістраль (Avtomagistral') Менск (Minsk) (P1) - Лагойск (Lahojsk) // Астрoўна (Astrouna) - Віцебск (Vicebsk)

M4 Автомагістраль (Avtomagistral') Менск (Minsk) (P1) - Cocнi (Sosni) - M5 - Смiлaвічы (Smilavičy) // Княжiчы (Knjaľičy) - Магілёў (Mahilëu)

M5 Автомагістраль (Avtomagistral') M4 - Мар'іна Горка (Mar''ina Horka)

M6 Автомагістраль (Avtomagistral') Гродна (Hrodna) - Скідаль (Skidal')

M7 Автомагістраль (Avtomagistral') Доpi (Dori) - Ракаў (Rakau) - Менск (Minsk) west ring (P1)

M8 Автомагістраль (Avtomagistral') M1 - Орша (Orąa)

M10 Автомагістраль (Avtomagistral') Рэчыца (Réčyca) - Кoпaн (Kopan)

Regional roads

P1 Автомагістраль (Avtomagistral') Менск (Minsk) inner ring (south and east expressway)

P20 Автомагістраль (Avtomagistral') Віцебск (Vicebsk) - Княжiцa (Knjaľica)

P21 Автомагістраль (Avtomagistral') M8 - Віцебск (Vicebsk) east

P23 Автомагістраль (Avtomagistral') Менск (Minsk) (P1) - Сaмахвaлaвічы (Samahvalavičy) - Baлepянi (Valerjani) - Гацук (Gacuk)

miért nincs
netböngésző

2006 Dec 31, 14:41

a lap.hu között Fehéroroszország.lap.hu. Jó lenne, ha valaki inditana egyet, talán Atyesz (alias Attila ) vagy Jenő, Bandey indithatna egyet. Köszönjük !! és BUÉK mindenkinek !

^^
o2

2006 Dec 31, 15:09

de ezek csak tervek...

autó
Xaba

2006 Dec 31, 16:29

Ha majd vki menne kocsival F.o.-ba, és lehetséges, beszállnék, Molodechno (vagy környékére) kéne eljutnom. Állitólak Minszktől 17 km-re van. Az orosz tél hires-hirhedt, kocsival hogy néz ki arrefele a dolog, februárban járhatóak az utak ?

Re
Amba

2007 Jan 03, 16:03

Xaba: Teljesen közönséges országúti biciklivel mentem, a napi táv 30-80 km között változott, de a nagyobb/érdekesebb városokban gyakran egész napokat eltöltöttem. Az egész túra átlagsebessége 72 km/nap volt (4000 km:55 nappal). Mologyecsno 80 km-re van Minszktől északnyugatra, főút vezet oda és Belaruszban jó minőségűek a főutak, bármely évszakban járhatóak (szerintem nem rosszabbak Magyarországnál).

Merry: Sajnos minszki szállásügyben nem tudok segíteni (ott is a városkörnyéki erdőben sátoroztam), de úgy tudom, hogy a külföldieknek a szállodák nagyon drágák. Amit érdemes kipróbálni, az a kollégiumi szállás (egy barátom épp most ment ki 1 hónapra oroszt tanulni, ő is így oldotta meg). A lányok teljesen normálisak, barátságosak és nagyon szépek, mint Oroszországban is.

Egyébként a legolcsóbb és legegyszerűbb utazási mód Minszkbe nem a repülő, hanem a vonat, Csapnál átmenni a határon, ott megvenni a jegyet és Lvovi átszállással 2 nap alatt oda lehet érni.

Belorusszia.lap.hu oldal létezik.

Re Amba:
netböngésző

2007 Jan 03, 19:42

kösz és bocs, most nézem a lap.hu.-t ! Hali

Hello Huns
Attila

2007 Sep 16, 01:59

Sziasztok!

Orulok, hogy egyre tobb embert erdekel Feheroroszorszag.

En mar reg nem voltam kint, de visszavagyok.

Latom sokan erdeklodtek, milyenek a lanyok. Gyonyoruek, inteligensek es masok, mint a magyarok. En csak ajanlani tudom. (7 ev tapasztalat, 2 feherorosz es jelenleg eszt menyecske)

Ha ismerkedni akarsz, a legjobb az ingyenes internetes tarskozvetitok. En most a http://www.loveplanet.ru/ hasznalom.

A weboldalam eltunk az extra-rol:( Kar..... pedig volt rajta egy-ket hasznos info.

Szallas ugyben en azt tudom javasolni, hogy ismerkedj meg egy helybelivel es kerd meg ot arra, hogy bereljen szallast neked. Mi 100USD fizettunk egy lakasert ket hetre.

Udv es jo utat mindenkinek,

Atyesz

loveplanet.ru
duli

2007 Dec 18, 02:09

a loveplanet.ru ingyenes? Mert az elején tudtam még üzenetek küldeni, de már nem megy.

loveplanet.ru
atyesz

2008 Apr 20, 18:45

Igen, ingyenes.

Teccett.
Lukas enko

2008 Apr 21, 08:22

Ez tök jó topic. Tetszett.

mocsár
Lukasenko valyja@i... [Ellenőrzött E-mail]

2008 May 05, 15:05

A közbiztonság tényállásáról rég hallottam, amióta állítólag megtisztították aengyelországtól Moszkváig húzódó Belorusszkoje sasszét, ahol rengeteg rablógyilkosság volt, támadással atrók ellen, a piacoon árult magánimport bevitele miatt. Egy ritka sötét diktatra, ahol pl vidéken kaaját osztanak a szavazófülkékben, azoknak (kb 96%) akik szavaznak Lukasenkóra, a kiszorított, ellehetetlenített, pár díszpintyre megzűrt ellenzék udomásulvétele mellett. Minszkiben nincs akkora nyomor, ott vodkát. ÁZllítólag Minszk belvárosát jól rendebehozták, mármint a XIX. századi házakat, amiket tk anno újból felépítettek, mert az egész romhalmazzá vált a II. vh során. a világ egyik legszerencsétlenebb népe, a XVII-XIX. században folyamatos orosz hadszíntér, háborúk a svédekkel, lengyelekkel, litvánokkal, tatárokkal, Napóleonnal. Rövid fejlődés uán nagyon véres pogárháború, a II. vh alatt írtózatos népirtrás, jázolba terelt és felgyújtott egész falvak lakossága stb, egyrészt a partiánok okán, másrészt mert a lakosság 40 %-a zsidó volt. Utána alig mozoghattak a saját köztársaaságukban, mivel a nyugati határszél folytán mindenhol zárt katonai létesítmény vot.Ráadásul ők kapták Cserniobilból a legnagyobb adagot. szerintem nevezetesség Belorjusszkoje Szelo, ahol Jelcin, -Kravcsuk, Nazarbajev és Suskevics kimondta a SZU feloszlatását:)

Utazás Gomel-be
BassLine

2008 May 09, 13:48

Sziasztok!

Tervezek egy utat Gomel-be. Ha valakinek van hasznos infoja,

hogyan lehetne a legolcsóbban kijutni, azt kérem ossza meg

velem! Repülővel ahogy néztem 100 körül lenne, annál olcsóbb

ha beülök az autóba és elindulok. Valaki tud esetleg az

útviszonyokról Ukrajnában? Durván ugye Kijev-ig kéne menni.

Vagy esetleg vonattal?

Minden hasznos segitséget, infot, tapasztalatot szivesen

veszek és előre is nagyon megköszönök !

Szép Napot!

BassLine

Gomelbe
Bina

2008 May 09, 15:39

A vonat és a kocsi is jó választás. A vonat, olcsóbb és gyorsabb. Menetrend Csaptól www.poezda.net A jegyet Csapon megtudod venni Gomelig. A vonatjegy ára kb. 200 hrivnya Csaptól, vagyis 7000 Ft.

Kocsival, az út nagy része autópálya Bp.-Nyíregyháza, Luck-Kiev és a Kiev Csernigov is. Azonban kocsival egyszer aludnod kell, ha nem akarsz 18 órát vezetni. A táv 1320 km Luckon kersztül.

Vonatjegy-ár
Lucki

2008 May 09, 17:46

Ez retúrjegy ára, 7ezer Ft? Plackart v. kupé?

Vonat Gomelbe
BassLine

2008 May 10, 20:26

Kedves Bina!

Nagyon köszönöm a válaszodat, végig nézem a lehetőségeket

vonattal az instrukcióid alapján. Konkrét tapasztalatd van

esetleg ezen a vonalon? Időtartam, biztonság, stb.

Köszönöm a további segitséget előre is !

BassLine

vonat
Bina

2008 May 11, 18:27

A vonat teljesen, biztonságos, semmivel sem rosszabb mint itthon, és szerintem jobb is mint a MÁV.

A kb. 200 hrivnyás ár a plackart, nyitott hálókocsis. A kupé a duplája.

Itthon, nem lehet megvenni a jegyet Gomelig, vagy ha mégis, a többszörös áron.

További kérdések
BassLine

2008 May 15, 15:20

Hello Bina!

Köszönöm a segitséget! Lenne még pár kérdésem, hátha tudsz segiten ebben is.

Ahogy nézem a vonatokat, közvetlen járat nincsen Chop és Gomel között, csak Kievi átszállással. Te ismersz más lehetőséget?

A vizummal kapcsolatban azt olvastam, hogy szükséges egyedüli utazás esetén szükséges előre lefoglalnom egy szállást és kifizetni, vagy imserősnél kell tartozkodni. (vagy utaási irodával kell utazni) Arról van információd, hogy milyen szállás kell hogy legyen amit lefoglalok? Remélem nem csak a nagy szállodák jöhetnek szóba... Erről tapasztalatod van esetleg?

Előre is köszönöm a segitséget!

BassLine

belorusz infok
Kele kelecsenyii@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 May 25, 20:55

szerbusztok!

kérdéseim:

1. van e közvetlen vonat bp és minszk között. Az elvira szerint van közvetlen kocsi a moszkvai vonaton, de másik info, hogy át kell szállni. Most bizonytalan vagyok.

2. július 3-6 között van Repülőnapjuk Minszkben. Oda mennék. Érdemes-e net-en szállást foglalni 2 napra, igy kapnék vouchert bár kértem akkreditációt is..

3. érdemes taxival menni, vagy bizzak a tömegközlekedésben.

4. a vonat illetve a város biztonságos-e. (elvihetem a kb 800eft-s fényépészcuccomat, vagy olcsóbbat vigyek, vagy ellopnák, kinyirnának érte...)

köszönöm válaszotokat.

kele

Vonatjegy,útvonal, stb
Emi emulgel@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 May 29, 11:27

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. Már fél napja a gép előtt ülök és olvasgatom a beszámolókat.

Én is tervezem a kiutazást. Június végén, július elején. Remélem minden összejön majd. Már nagyon rég nem voltam kint sajnos. Kint él a fél családom (anyai ágról)ugyanis én Minszkben születtem (ezelőtt 20 évvel). Na mind1 nem fogok élettörténetet mesélni.

Végülis konkrétan aktuális jegyárakra lennék kíváncsi. Tudtommal van Budapest-Moszkva járat, mely érinti Minszket is (legalábbis nagyon remélem).

Tud valaki valamit erről??? Minden ezzel kapcsolatos infó érdekelne.

Nagyon sokat utaztam már kupéban. Akkor nekem nem tűnt olyan veszélyesnek. Most egyedül mennék, (még 20 éves sem vagyok) úgyhogy kicsit elkezdtem parálni. Milyenek most a viszonyok???

Lehet valahol valamilyen normális menetrendet találni a neten?? Nézegettem itt folyamatosan a linkeket, de nem sok sikerrel. Úgyis az lesz, hogy majd kopogtatok a MÁV-nál, de azért hátha...

Segítséget köszönöm! Sokat tudnátok segíteni!

Köszi szépen mindent!

További szép napot! emulgel@freemail.hu

poezda
Péter

2008 May 30, 02:34

www.poezda.net

A MÁV-nál szerintem hiába kopogtatsz, reménytelen bagázs! Mit vársz egy olyan cégtől, ami az adófizetők pénzéből működik, mégis titkolta/ja az utasok elől a nemzetközi jegyárakat/díjszabásokat?

A Tisza expressz (a Budapest-Moszkva járat) Kijeven keresztül megy, de a fenti menetrend segítségével kiokoskodhatsz valami jó útvonalat, sajnos az árakat nem hozza.

Egy barátom 2 éve Lembergen(Lwow/Lviv) keresztül jött haza Minszkből. Biztos vagyok benne, hogy Ukrajnán keresztül olcsóbb az út, mint Lengyelország felé.

A viszonyokkal tapasztalatom szerint semmi baj. Az az érzésem, hogy 20 éve sem lehetett nagyon más. Ráadásul neked nyelvi nehézségeid sem lesznek.

Azt ajánlom vegyél az első utadba eső nemzetközi pénztárban egy Záhony-Csap jegyet, aztán belföldi jeggyel menj el Záhonyig, ott le sem kell szállnod a vonatról csak előre sétálsz az első vagonba ami átmegy a határon. Csapon aztán megveszed a továbbbi jegyeket.

Jó utat!

Válasz
Emi emulgel@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 May 30, 09:56

Köszönöm szépen h írtál! Majd igyekszem.

ÜDV mindenkinek!

Tisza expressz
BassLine

2008 Jun 19, 15:00

Hello !

Mondjuk én Gomelbe készülök, de szerintem ez az utvonal

Neked is járható lenne.

Én a következőre jutottam vonattal kapcsolatban:

Budapest - Konotop , Tisza nemzetközivel, ez kb 100EUR

oda vissza. Konotop Kiev után az első megálló.

A vonat durván 23 órakkor van ott és van egy átszállás

Minszk felé 23:50 körül (ez áll meg nekem Gomelben)

A gondom hogy jegyet a MÁVnál nem tudtam venni, mert Konotop

mégcsak a rendszerükben sincs bent, annak ellenére, hogy

a vonat megáll ott. Viszont az elöttünk szoló szerint Csapon meg lehetne venni a jegyeket. Kérdés az, hogy ugyan arra

a vonatra vissza tudsz e ugrani?

Péter erről van valami konkrét tapasztalatod?

Most épp a Wasteels iroda válaszára várok.

Ha van uj infó irok.

Szép Napot!

BassLine

vonat
xabis xabis@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 Jun 19, 18:07

Menetrend szerint Keletiből megy direkt vonat Minszkbe (Moszkva) átszállás nélkül. Varsón keresztül.

Vidéki vasútállomáson semmit sem tudnak róla, mert még azt is nehezen deritik ki, melyik országhoz tartozik.

MÁV nemzetközi tudakozó is fél órát lapozgat mire kiderit mindent.

Szerintem direkt a keletiben érdemes érdeklődni, ott csak tudják mi indul a saját pályaudvarukról.:)

Én ugyan kocsival voltam idén egyedül, minden nagyon tuti és biztonságos, bár tranzitország az oroszok felé, azért jó egy alap óvatosság.

Minszk vonattal
Mesi emulgel@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 Jun 22, 20:38

Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat meg az emailt is :D!

Elvileg július végén aug. eljén mennék. Van még időm kitalálni hogy is menjek.

Nem olyan rég fogtam magam és elmentem a legközelebbi nemzeközi jegypénztárba.

Rögtön a Tisza expresszel indítottam. A nő (ritka béna volt)meg egyből rávágta hogy az nem visz minszki kocsit (persze fél órás lapozgatás után).

Kétféle lehetőséget ajánlott. Vagy megyek Csehországon keresztül (Bohumin-átszálllás) vagy megyek Ukrajnán keresztül.

Az előbbi dárga is meg macerás. Utóbbit meg még nem tudom. Lehet hogy Kijevben várnának de ez sem biztos. Mégis csak a közvetlen lenne legjobb. Mentem én már ezzel a vonattal Minszkebe 8 évvel ezelőtt. Hát igen nem most volt...

Ja és örömhír (legalább is számomra) kb 2 hete van már Minszkben is magyar nagykövetség!

Majd kiderül (vagy beborul)...:D:D:D

Köszi még1x mindent! Szivesen várom a hozzászólásokat.

Üdv: EMI

vonat
xabis xabis@f... [Ellenőrzött E-mail]

2008 Jun 24, 23:07

A nő majdnem jól mondta neked a csehországit, csak annyiban rosszul, hogy sehol sem kell átszállni, direkt kocsi van, 2x akasztják le és át egy másik szerelvényre, 1x Breclavban és 1x Bohuminban éjjel. Átszállni nem kell, most is rajta van a máv start honlapon. Persze ez hálókocsi és azt kell fizetni. A fülkét lefoglalhatod csak magadnak, vagy úgy hogy max 2 fő, vagy max 3 fő lehet 1 fülkében. Itt figyelembe veszik a nemeket és akinek szerencséje van mert nincsen sok utas, az akár egyedül is végigutazhat a 3 személyes árán.Én egyedül akartam lenni 1 fülkében és olyan 150 euró körül volt 1 út csak oda, ha 3asban lettem volna akkor is olyan 120 euró lett volna .Persze szerencsére nem lett egyik sem. Este 8kor indul a keletiből és másnap este 9kor van a Minszk Passzazsirszkijen.Én már ott voltam a kis városomban a nemzetközi pénztárnál kb 5 nappal az út előtt és kb 40 perc küzdelem után úgy döntöttem, hogy nem hagyok ott egy kisebb vagyont abban a pénztárban és inkább megyek autóval. Esetleg felmehettem volna Bp keleti pályaudvarra és ott és csakis ott valószinűleg tudtak volna mindenről informálni. De milyen jó, hogy nem tettem !

Mert egy hét után amikor már kinnt voltam, akkor néztük a rokonoknál a TV-t és mutatták Bp-t és a keletit, hogy sztrájkolnak és hiába is várja Minszkben bárki is a budapesti vonatot. Óriási mázlim volt, mert kocsival az út is nagyon kellemes volt Lengyelországon keresztül , és mivel először voltam Belaruszban, kellemes meglepetésként ért a benzinkúthálózat és hogy csak 180 a nafta és hogy valójában teljesen problémamentes az utazás a kocsival.

Mondjuk ez télen volt szép időben és nem most a turistaszezonban. Ja és végül még kicsit olcsóbb is lett mint a vonat.

Az ukrán tranzitot teljesen elvetettem, mert oda is kellett volna valami vizum, meg nyilván rizikósab kicsit mint Eu-n belül a szlovák-lengyel verzió és csak 2x kellett eu-nem eu határon várakoznom oda vissza.Odafele fennt mentem át Grodno felé, visszafele meg lejjebb Bresztnél. Mind a kettő abszolút problémamentes volt, csak annyiban kellett többet várni Bresztnél, mert pont akkor sztrájkoltak ott a lengyel határőrök. De sehol egy rossz szó vagy átvizsgálás vagy egyéb nem volt. Mondjuk megpróbáltam nagyon naivnak látszani és kicsi feltűnésmentes kocsim is jó pont volt, meg valójában nem is volt mit rejtegetnem. Pedig egy sorompófélét el is néztem és megállás nélkül lassan átmentem, aztán visszaküldtek a 3. sorompótól, de udvariasan, és mikor az összes plecsnim megvolt akkor egy nagyon nagy haraso kiséretében felnyilt az utolsó sorompó is és jó utat kivántak. Kicsit vicces volt :)

buszjárat
karen kutyakozmetika@c... [Ellenőrzött E-mail]

2008 Jul 02, 16:54

Sziasztok !

Valaki tudna nekem segiteni, hogy buszjáratot hol találok ?

Állitólag megy busz Budapestről - Minskbe.

varsó
McSmith

2008 Aug 14, 21:38

engem a záhonyi átkelő sokkolt, de az bíztató,h csak Lvovig kell elmenni. ha valaki a polákokat preferálja: orangewayszel krakkóig 4100, majd warsóba kb. 3500 Ft. de hogy onnan mennyi lehet minszk, nem tudom. októberben mennék, tud valaki árat ?

viaminsk.blog.hu
47 monakos@t... [Ellenőrzött E-mail]

2008 Dec 03, 09:41

Sziasztok,

ha érdekel valakit aktuális infó belarusz vízumról és egyéb témákról empirikus tapasztalatok alapján, illetve hamarosan friss útibeszámoló:

viaminsk.blog.hu

viaminsk
gambler

2008 Dec 03, 12:09

F@sza a blogod !:) Egy szusszra végigolvastam az egészet, és várom a folytatást !

A meghívó levelet intéző irodánál foglaltátok valóban a szállást, vagy az csak a hatóságok megtévesztése miatt van leírva ? :) Valamint érdekelnének a hotel árak is ! Sikerült beleférnetek az 55 €/északa/2 fő keretbe ?

Köszi előre is, és jó utat nektek ! Biztos klassz "kis" túra lesz !

viaminsk

2008 Dec 03, 14:27

Tényleg ott foglaltunk, másképp nem is adnak az utazási irodák, csak ha náluk intéz mindent az ember. Szóval az sem megy elvileg, ha foglalok pl apartmant magamtól, majd elmegyek egy utazási irodához, hogy ugyan adjon már arra meghívót. Persze biztos ki lehet azért játszani, pl. magánszemélyes meghívóval, nekem erre nem volt már energiám :)

Az 55EUR-t az utazási irodás visszajelzések alapján kalkuláltam, ennyi lett a végleges is. Bresztben 50 alatt van, a vitebszki Hotel Eridan 60 felett, a minszki meg 54, így jött ki ez az átlag. Ez relatíve drága, de mégiscsak 3*-os szállodák, nyugati fővárosokban 100 alatt nem igen van, és azok minősége sem biztos hogy jobb, mint a belarusz lesz. Spórolni max hostelezéssel lehetne ugye, ilyenek viszont tudtommal nincsenek.

szállás
gambler

2008 Dec 03, 15:07

Akkor, ha jól értem a szállásfoglalás + az iroda programterve egyben a meghívólevél is ? Persze, a 20 € kezelési költséggel együtt ! :)

A fizetés, hogyan történik ? Online működik a dolog, vagy banki átutalással ?

szállás

2008 Dec 03, 16:20

Konkrétan fizikailag a meghívólevél az első papír az erről szóló posztban, a követségen is csak ezt kérték. A többi számla, meg ilyesmi. De a meghívólevélen is rajta van a teljes menetrend, ezért is gyanús hogy nem adja senki a nevét másnál foglalt szálláshoz (gondolom pl ha vmi probléma van az utazókkal, akkor az ilyen papírokat simán elővehetik, hogy ki-mit igazolt). Tágabb értelemben a szállásfoglalás is valóban a meghívólevél költségéhez értendő, a 20EUR csak kis apróság mellé :)

Fizetés érdekes, onlinenak nem online, de valós idejű (egy devizaátutalás kb egy hét alatt futna át). Valami payment formot kell kitölteni a hitelkártya másolat kíséretében, amit ők benyújtanak a saját bankjuknak, aki azonnal beterheli az összeget.

Így aztán jól meg kell nézni kinél fizetünk, mondjuk engem terhelés után egyből hívott a bankom, hogy ezt én akartam-e :) (belarusz+netes fizetés, egyből fraud gyanús)

Persze megbízhatóság ide vagy oda, azért a limitemet levittem fizetés előtt a terhelendő összegig, terhelés után meg 0-ra egy időre :)

online fizetés
gambler

2008 Dec 03, 21:31

Jó a bankod ! :)

Kíváncsi lennék, engem hasonló esetben felhívnának-e ? Az a jó megoldás, amit Te is írtál, vagy a webkártya.

Info
Szandra

2011 Jul 28, 14:14

Sziasztok!

Látom rég nem írt senki a fórumba, de hátha.

Szeretnék kilátogatni Minszkbe, 1 hét - 10 nap, még nem tudom. Szeretném megkérdezni, hogy tudtok-e hosteleket, illetve mennyire biztonságosak ezek? A közbiztonságról hallottam jót és rosszat is. Örülnék, ha tudna valaki információval szolgálni. Előre is köszönöm.

jucusn@citromail.hu

Szandra

miszki szállás
Vincent

2011 Jul 29, 22:53

Szia,

tavaly szeptemberben voltunk 2 napot Minszkben, előtte rengeteget kutattam a szálláslehetőségeket - hát, a hostel kategória szerintem ott nem létezik. Mi végül a Turist Hotelben laktunk, amit a Top Tpur nevű belarusz utazási irodánál foglaltunk (http://en.toptour.by/). Az iroda korrekt volt, a szálloda meg kicsit divatjamúlt, hamisítatlan szovjet hangulatú, de merem ajánlani. Nem olcsó, ilyen 5-6e Ft/fő/éj, de nem tudom, hogy ennél olcsóbbat lehet-e találni...

Minszk közbiztonságáról nehéz 2 nap után véleményt mondani, de az egész országról nekünk az jött le, hogy rend van, szerintem nincs mitől tartani.

weboldal
csaba

2011 Aug 08, 08:04

Szia! Erdekes helyre akarsz menni. En tavaly voltam 2 hetet, de az egy sajat szervezesu korutazas volt,amit 1 orosz ismerossel csinaltam vegig. az ongo weboldalon van 1 nagyon hosszu beszamolom. szallasokat, ill. arakat en a www.belhotel.by weboldalon neztem, de soha nem foglaltam elore,hanem walk in vendegkent bementunk 1 kinezett szallodaba es megkerdeztuk az arakat. Volt,ahol tulsagosan sokat mondtak -ugyanis mint magyar allampolgar nyugati vagy es jo nehany helyen tobbet,akar 3x annyit kell fizetned,mint a FAK allampolgaroknak.

En Minszkben 2 helyet tudnek mondani. Az egyik szalloda kozvetlenul a vonatpalyaudvar mellett van, a masik kb. 1.5 km-re es a neve 40 (szorok) let pobeyde *azaz, 40 eves gyozelem*. A szobak jok, szepen felujitottak. Kb 4-5000 Ft volt 2 fore 1 ejszakara, de lehet,hogy kevesebb. Jo utat!

Belorusszia
Toms sztamas1974@g... [Ellenőrzött E-mail]

2012 May 09, 10:50

Sajnos majd egy éve nem volt hozzászólás itt a fórumon. Ha valaki utazást tervez, szívesen segítek tanácsokkal, tapasztalatokkal. Elevenítsük fel ezt a fórumot. Azt gondolom sokan téves információkkal rendelkeznek erről az országról. Én nagyon szeretem!

E-mail:sztamas1974@gmail.com

utazás-Minszk

2012 Jun 12, 21:47

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Csodálatos hely és IMÁDOM!

Augusztusban megint utazom. Én is nagyon szívesen mesélek bárkinek bármiről. :) :) Fehérorosz állampolgárként élek Magyarországon. Nekem egy kicsit egyszerűbb a dolgom, mert vízum nélkül akkor megyek amikor csak szeretnék és még szállást se kell foglalnom mert a rokonoknál mindig akad hely. Igazából azt se tudom megmondani hányszor is jártom már ott....fogalmam sincs. Nagyon sokszor:D és szeretnék még többször. Én eddig mindig csak egy hátizsákkal indultam útnak mindenféle foglalás és miegymás nélkül. Vannak izgalmas történeteim. Aki egy kicsit is vevő az ilyesmire, annak előszeretettel ajánlom a figyelmébe.

Igen, elevenítsük fel hiszen Minszk egy fantasztikus hely!!!

adamemese88@gmail.com

én is, én is!
Krisztinna kissskrisz@g... [Ellenőrzött E-mail]

2012 Jul 03, 21:24

Sziasztok!

De örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot! Július végén megyek egy hónapra Minszkbe nyelvet tanulni, és jól jönne pár info. Elvileg az egyetem intézi a szállást és a meghívólevelet, ugyhogy remélhetőleg a vízummal nem lesz gond. Csak mindent elképesztő lassan megy..

Az utazás hogy a legegyszerűbb, legolcsóbb? Nem tudom, a régebbi hozzászólások mennyire aktuálisak még..

Vonatozás

2012 Jul 09, 08:09

Szia!

Szeretem én is ezt a fórumot és örülök, hogy írtál. Biztosan jól fogod magad érezni és remélem, hogy tetszeni is fog Minszk. Én kicsit elfogult vagyok Minszkkel szemben, de szerencsére rajtam kívül még sok más ember is kedveli az országot/várost.

Minden évben kiutazok és mindig vonattal megyek. Autós, repülős tapasztalatom még nincs. Nem tudom mivel tervezel menni , de szerintem a 3 alternatíva közül még mindig a vonat a legolcsóbb.

Lehet, hogy olcsó a vonat, de elég nehéz, hosszú meg macerás az út. Csak bátor, vállalkozó szellemű egyéneknek ajánlom. Orosz nyelvtudás nélkül sem egyszerű a dolog.

Szállásról sajnos semmit se tudok mesélni, mert nekem a családom kint él és még sose kellett ilyesmivel foglalkoznom.

Leírom akkor röviden az útvonalat:

Kiskőrös (Kecskeméttől 60 km)-Záhony

Záhony-Csop

Csop-Lvov

Lvovtól két lehetőség van:

1)

Львов-Ковель

Кобель-Заболоття

Заболоття-Брест

Брест-Минск

2)

Львов-Минск

Már mindkét utat végig jártam. Persze az első iszonyatosan macerás, de sokkal olcsóbb. A vonat , ami egyenesen Lvovból Minszkbe megy (nem Lvovból indul, csak egy megállóhely a sok közül) csak páratlan napokon közlekedik (visszafelé páros napok). Érdemes ehhez igazítani a dolgokat.

Ez az ukrán vasút honlapja:

http://www.uz.gov.ua/passengers/timetable_new/

Több mint 2 napot kell utazni sajnos  Ez konkrétan nálam most úgy fog kinézni, hogy:

Aug. 16-án délelőtt indulok és 18-án reggel 9kor érek Minszkbe. (Aug. végén tervezek visszajönni)

Előfordult már, hogy odaértem Lvovba és közölték velem hogy a közvetlen vonatra nincsen már jegy. Ekkor kellett az első alternatívához folyamodnom.

Anno volt még az un. Tisza Expressz –Budapest-Moszkva. Nem tudom közlekedik-e még és, hogy érinti –e Minszket. Annyit tudok, hogy nem a legolcsóbb. Lvovig biztosan el lehet vele menni.

Sokat tudnék mesélni ezekről az utakról. Tudom kicsit ijesztőnek tűnik, de túlélhető. Feltételezem, hogy tudsz oroszul (legalább egy kicsit) és akkor nem lehet gond.

Gondold meg és hogyha érdekelnek a részletek szívesen leírom és segítek is.

Üdv.: Mesi

(Oroszország, balti-államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia és Montenegro, Horvátország, Szlovénia, Bosznia, Albánia, Görögország, Ciprus és minden más európai ország keletre.)

Válasz
   Fórum használati és moderálási mutató
Feladó neve
Feladó e-mail   nem kötelező, de ellenőrzött 
Válasz címe
Válasz

Copyright © 1998-2008 utazas.com. Minden jog fenntartva.