A jövőbeli terveim közt szerepel a Dél-Afrikai Köztársaság meglátogatása. Kérem, aki már volt, vagy tud róla valamit, írjon. A következő dolgok érdekelnek:
- Mit érdemes mindenképpen megnézni?
- Hogyan lehet legolcsóbban és legegyszerűbben utazni abban a hatalmas országban?
- Melyik légitársaság utaztat oda a legolcsóbban?
- Milyenek a szállás árak (családdal mennék, tehát a nagyon hobó-szállás kilőve)?
- Milyen jelenleg a politikai helyzet?
- mennyibe kerül a vízum, egyáltalán kell-e oda?
- Valóban maláriaveszélyesek-e az északi területek?
- Van-e és mekkora a belépődíj egy nemzeti parkba (pl. Kruger NP)?
Egyelőre ennyi.
Köszönettel: Eszter
válasz
Tuskó
2003 Jan 24, 14:04
Jómagam Dél-Afrika mániás vagyok, de annyit elmondanék, hogy nem olyan egyszerű az ott lét. Ha szervezett úton mész minden okés, viszont csak a kirakatot látod.
Ha magad akarod megszervezni legjobb ha kocsit bérelsz, nagyon olcsó, 170 USD-ből kijön egy hétre, mindenhol lehet bérelni.
Egy két tanács: Cape Town ok, Durban (tengerpart) ok Pretoria OK, Johannesburg nagyon nem OK!!! Ha Afrikát akarsz látni ajánlom az Észak keleti Mpumalanga tartományt (Nelspruitig repcsivel onnan bérautóval) és a legjobb a Kruger Nemzeti Park. Árban olcsóbb mint Magyro. bár most hogy föl ment a valutájuk kicsit drágább lett minden.
Egyedül ne utazz, a fekák nem nagyon csípik a fehéreket, városokban nagyfokú a bűnözés, vidéken nem annyira. Érdemes Belfast környékén megnézni a hegyeket, a Krugert, és Cape Townt. Meg még csomó mindent.
SA érdeklődés
Imre domhill@f... [Ellenőrzött E-mail]
2003 Feb 06, 09:04
Sziasztok,
Tusko: Én is tervezek egy hosszabb utazást, esetleg kinti melót, ha találok valamit. Különösen Cape Town érdekel. Ha lehet dobj egy mail-t nekem, szeretnékel kifaggatni, milyen a helyzet arra felé, meg mik a lehetőségek.
Előre is köszi:Imre
zennad@freemail.hu
zen zennad@f... [Ellenőrzött E-mail]
2003 Feb 22, 16:59
hello mindenkinek. egyszer látni és megszeretni! kalandvágyból jártam fokvárosban,nagyon jó volt.lejárt a vízumom, ami nem vízum ugyan de csak 1 hónapot lehet vízum nélkül kint lenni. nagyon rövid idő.tök egyedül mentem, töik ismeretlen helyre, a magyarok nagyon jó fejek,ajánlom mindenkinek a vasco blvd.-on a captain cabin nevü kocsmát, magyar a tulaj.legjobb autót bérelni, de nyugodtan lehet közlekedni az un. fekete taxival, tök szervezett és ha kell miattad kiürítik a feketetéktől, és csak téged visz oda ahováakarod, én nem féltem egy pillanatig sem, az elején gyalog mentem mindenhová, később kipróbáltam mindent, az emberek nagyon kedvesek, segítőkészek, megjegyzik a nevedet, legközelebb már megismernek, tudják ki vagy, mik a szokásaid, csak a muszály miatt jöttem haza, de a kintmaradást is meg lehetett volna szervezni, csak el kellett volna feleségül venni valakit pénzért, ami nekem akkor már nem volt, de tudtam volna lakást bérelni, kb. havi 20000.ft.-ért, lett volna munkám is, nem nagy perspektíva, nem amerika, de tök szép és csodás hely és olcsó és tök laza, a rendőr nem állít meg soha, nem kéri a jogsit, kocsit akkor veszel amikor akarsz, olcsó a benzin, stb. sokat tudnék mesélni, de majd máskor folytatom, készülök vissza, de most már kicsit több ésszel, és tapasztalattal, csak pénz kérdédése az egész, hát hello mindenkinek, zen.
Eszternek
borzalom
2003 Feb 23, 19:34
Nos, Eszter a fentieket olvasva gondolom teljesen fel vagy vilagosulva.Idejosz a csaladoddal,fekete taxit uritenek a kedvedert,mert ugyebaraz itt bevett szokas,buknak a szokasaidra,sot annak ellenere,hogy eddig nem ismert munkanelkuliseg van jelenleg,meg munkaba is allhatsz.Az aztan,hogy munkavallalkozesi engedely kell,tenyleg nem erdekes,hiszen a nevedet mar fejbol ismerik,hiszen feher vagy es azert megjegyzik.A kegli meg nem problema,hiszen R800 ki is huz a bajbol,annak ellenere,hogy a helyi lakosok egy valamire valo zugert 2000 -at perkalnak minimum, plusz viz- villany ,hacsak nem az "elozoleg hatranyban szenvedok" szeles csoportjahoz tartozol.Cape ToWn meg olyan olcso hogy a helyi koztudat csak irigysegbol tartja orult draganak.De a viccet felreteve borzalommal olvasom "zseninek" a beszamolojat.Oszinten remelem ennek alapjan senki,omagat kiveve,nem esik neki delafrikanak,esztelenul,felelotlenul.
Tudnod kell,hogy akarki akarmit is allit, Delafrikaban jelenleg a kriminalitas soha eddig nam tapasztalt szinten all, a hatosag tehetetlen,vagy nem is akar ellene semmit tenni, lehetseges,hogy politikai meggondolasbol-ez a kozvelemeny!.Ez a legfontosabb es elso dolog amit szem elott kell tartani egy delafrikai tura szervezesenel.Az arak kb a magyarorszagi araknak felelnek meg.Ez alatt az on- elelmezest kell erteni,A benzin ugyan olcsobb,de a tavolsagok is tobbszorosei az otthon megszokottnak.Pl JHB-CT kb megfelel BP-Brussel tavolsagnak,JHB Kruger kb 350-400km csak oda! stb -szoval ezt igy kell latni.Nem dzsuvas szalloda a Forma-1 a legolcsobb R190 korul van, nem luxusos.Enyiert ma mar nem lehet sokat varni.(Nem szabad elfelejteni,itt forditott oldalon vezetunk ami sima uton nem problema,csak varosi vezetes is van)!Krugertol nem mesze(?)ket hete bereltem egy afrikai kunyho-stylusu epitmenyt R175 per kopf,a tobbi R190 volt reggelivel.Swaziland-ban nem regen egy tupirozott katonai satrat bereltunk R200/fo/ejszaka reggelivel,a kovetkezo legolcsobb 220 volt es igy tovabb 5-600 fele,teglaepuletben.Mivel az orszag nagyon nagy,es a kozlekedes szervezettlen,turistaknak roppant komplikalt a helyvaltoztatas.A fekete taxi az egy vicc,hacsak nem valaki az eletet akarja kockaztatni.Hogy civilizaltabb olvasok megertsek,itt nem kell idoszakos vizsgara mennie,sem a kocsinak,sem a soffornek.Nos ez sokat megmagyaraz.Ez egy kenyszermegoldas itt a tomegszallitasra.
Turistanak a legmegbizhatobb a szervezett utak,vagy ismerosok segitsege.Egyedul koszalas kizarva,mert lehetseges,hogy sokan megusszak a kalandot,de ha a dolog kemenyre fordul,-ez itt afrika,nincs irgalom-hat ha ez megeri valakinek, minden jot kivanok.Sok velemenyt,kell atfesulni,merlegelni, mert vannak zsenik akik teljesen elvakult,elferditett kepet nyujtanak az orszagrol,illetve egyes szempontokat teljesen kiforditva latnak.
Kulonben az orszag tele van szep helyekkel,es a jo oreg turista torveny szerint anyit latsz amenyi a penzed.
Udvozlet egy bentlako.
UI;mindazoknak akik munkalehetosegre remenykednek,irjak fel a noteszukba a delafrikai oldalra.:Jelenleg Delafrikaban a munkalehetoseg nem jobb mint mo-on.Noknek meg aztan abszolut semmi.Amunkavallalas az allando letelepedesi engedelyhez van kotve.Ez nelkul egy 60 millios versenymezorol beszelunk ami az alkalmi munkat illeti,es ennek megfelelo berert is,(ez egy europainak nem nagy wasisdas)Persze van kivetel is, de az csak erositi a szabalyt.Azert nem erdemes a hamubasult pogacsat megvenni a Mc donibol.Sajnos mar vannak hazafiak, keregetnek a gazdagabb negyedekben versenyezve a helyi pogarokkal....
borzalomnak
2003 Mar 01, 15:23
hello, zen vagyok, és nem zseni.
zen
kovacs zoli
2003 Mar 02, 18:30
Zen, komolyan gondolod,hogy tanacsod alapjan egy csalad nyakaba veheti Delafrikat? olvasom "borzalom" valaszat,en is Delafrikai allampolgar vagyok,s borzalommal egyet kell ertenem.Teljesen felelotlen huzas volt feloled,meg ha igaz is amit leirtal(habar erosen ketlem) felreertheto szituaciot leadni.Mindenkinek tanacsolnam atgondolni mit ir ilyen szituacioban,nem szabad elfelejteni,hogy de minden szo feleloseggel jar.Zen, egy honap nem eleg arra,hogy az ember tanacsot adjon egy ennyire lenyeges temaban.Lehet,hogy "borzalom" kisse szarkasztikusnak tunik,de sajnos teljesen igaza van,es ezt 15 eves ittlet utan mondom.....zoltan
koszi
borzalom
2003 Mar 02, 18:37
Zoli,nem ismerlek, de nem csodalkozom 15 ev utan-i velemeny nyilvanulasrol,nekem 28 ev van a tarisznyamban.Nem orulok neki(marmint az uj eletformanak) de ezt kell szeretni.Talan egyszer egy full beszamolot adhatunk minden erdeklodo szamara,hogy mi van itt valojaban.....
Borzalom
Jó volt
sonero
2003 Mar 02, 21:32
Pár hete értünk vissza dél-afrikai utunkról, és nem találtam veszélyesebbnek mondjuk Latin-Amerikánál. Persze betartottuk az ilyenkor szokásos szabályokat, éjszaka nem nagyon mászkáltunk, Johannesburgot meg a általában a nyomornegyedeket nagyívben elkerültük, de amúgy nem volt igazából egyszer sem olyan helyzet, amit veszélyesnek éreztünk volna (pedig a barátnőm eléggé aggódó típus). Úgyhogy azt azért nem hinném, hogy csak szervezett úton érdemes részt venni. Persze ez Afrika és minden megtörténhet, de ha az ember vigyáz, akkor lecsökkenti az esélyét. Mi végig mentünk a déli parton East Londonból Fokvárosba bérelt autóval, meg voltunk a Kruger Parkban is (repülő, busz), és nagyon jól elvoltunk. Szállások backpackers helyeken 140-200 rand (egy rand 26-27 forint) egy elfogadható kétágyas szobáért, a legtöbb helyen medencével (www.coastingafrica.com), autó légkondival, automata váltóval napi 430 rand (www.unitedvehicleservices.co.za), vacsora két főre (tengeri kaja borral tengerparton) 150-200 rand. Összességében azt találtam, hogy ez az ország nagyon jól működik, a turistának nincs nehéz dolga, interneten is sok mindent elintézhetsz, lefoglalhatsz, és ráadásul olcsó. KLM Johannesburgba 160 ezer illetékkel együtt, belső jegyek kb 150 dollár egy átlagos szakasz, itthon is megveheted. Nekem leginkább Fokváros tetszett, meg persze a szafari a Krugerben (van malária). Az utóbbi kettőnknek 2700 rand volt két teljes napra, beleértve a szállást három éjszakára meg a kaját (www.krugerparkbackpackers.com). Hát röviden ennyi, jó utat!
sonerohoz cimezve
borzalom
2003 Mar 03, 19:15
Sonero, csucs vagy, kb ezt varja a civilizalt olvasokozonseg.
Eszti ez neked szol, Ciao...
dál afrika sonero
2003 Mar 13, 15:17
örömmel olvasom az egyre több hozáászólást, természetesen, nem családnak javasoltam azt amit én csináltam, ezért bocs,de az igaz amit leírtam, és az is igaz, hogy azok akik írták anno amikor én készültem ki, hogy kint kereshetem őket, sehol nem voltak akkor amikor kellettek volna, ez is igaz, ezért szívesen találkoznék azokkal, akik most írják, hogy x éve ott vannak, személyesen szeretnék ezekről a dolgokról beszélgetni, nem potyázni akarok, mert legutóbb sem potyáztam senkinél, mindenért fizettem, a válasz?
Durbanbe megyek
Arnys espolarte@f... [Ellenőrzött E-mail]
2003 Mar 24, 20:44
Durbanban lesz egy tudományos konferencia augusztus közepén. Elnyertem egy pályázatot, fizetik az útiköltséget, részvételi díjat, szállást-étkezést a konferencia idejére. Viszont ha már olyan szerencsém van, hogy ingyen elmehetek ebbe a távoli országba, nem akarok egy hét után visszarohanni, hanem szeretnék minél többet látni az országból.
Minden információ érdekel az országról. Hová érdemes elmenni, milyen járművel érdemes utazni. Milyen a közbiztonság, lehet-e egyedül utazni (fehér ember vagyok).
Van-e olyan, aki szintén Dél-Afrikába készül és szívesen velem tartana a konferencia előtt vagy után? Tapasztalt utazó vagyok, elég sok helyen jártam hátizsákkal a világban.
to arnys
marco polo
2003 Mar 27, 20:15
Eloszor is gratulalnek,nem semmi masok cehhjen ilyen meszire vetodni.Gondolom kierdemelted.Ami a helyet illeti ha elolvasod a fenti elcelodeseket,levonhatsz belole igazsagot.A vezerszo; ovatossag.Az orszag szep,de nem a legjobb idoszak turistaskodni,itt most jon a "tel".Azt ajanlanam,ha a guba engedi berelj kocsit(masik oldalon vezetunk!)es Durbantol menj elobb eszaknak(Mozambik fele),majd delnek Cape Town fele.Befele a szarazfold belseje iranyaba csak akkor erdemes menni ho hajlando vagy 640 km-t lenyomni JHB-ig.Kozben vannak dolgok latni,de idoigenyesek ugyanis a tavolsagok nagyok,szetagazoak.Hosszabb idore van szukseg koborlasra.Ha akarsz programot,a turista informaciobol(mert van)kapsz felvilagositast.Mindenesetre legy nagyon ovatos,a boxosok ujabban "komaljak a turistakat(szoft target) Minden jot M/P
Gyerekek!
Imrus
2003 Apr 24, 18:07
Elég rutinos utazónak és forum olvasónak tartom magam. Ahogy a fórumokat olvasgatom mindig találkoztam fikázókkal, ami nagyon elszomorított. Ha valaki pedig a saját országát fikázza az meg mindig elkeserít. Annak idején ugyanez volt, amikor Ausztráliába akartam utazni.
Mindenki fikázott, hogy drága ország, nem lehet vízumot kapni, nem lehet munkát vállalni, veszélyes meg ilyenek. Ontották a sok fikát magukból.
El kell mondanom, hogy ezek az emberek a bénák. Nem az a bajom, hogy negatív dolgokat állítanak, hanem az, hogy a sok negatív dolog mellett nem mondanak haszos és használható információt.
Apropó magyarok külföldön. Közelibarátaimon kívül senki magyar segítségét nem tudtam még igénybe venni külföldön. A magyar amolyan fikázós nép. Egymást fikázzák, ahelyett, hogy segítenének.
ÉN IS OLYAN VAGYOK. :)
Nincs igazad
Lacus
2003 Apr 24, 19:30
Ne haragudj, de nem értek egyet Veled. Én már rengeteg segitséget kaptam külföldön magyaroktól, de voltak akik kihasználtak. Ez igy van minden népcsoportnál.
FIKAZO IMRUS
MP
2003 Apr 25, 21:55
Gondolom az uj magyarazo szotarban ez van bevezetve,
FIKAZO(K)=Mindazon idegenbe szakadt joindulatu honfitars aki targyilagosan latva a helyzetet ovatossagra inti a naiv,tapasztalatlan turista honfitarsat....akkor minden jo is van,tudom mirol beszelunk Marco polo
imrus
borzalom
2003 Apr 25, 22:03
...szerintem ha megszakitod fikazasod egy par percre,es ujra olvasod a fentieket, talan radobbensz rutinos forum olvaso letedre,hogy lutkep minden van itt, pozitiv es negativ, megha talan nem is az amit te szeretnel kiolvasni a sorokbol...
Megyek Afrikába!
Arnys
2003 Aug 04, 23:11
Már csak öt nap, és indulok!
Gyalogtura
Teo teobald@f... [Ellenőrzött E-mail]
2003 Aug 05, 17:09
Hali,
En is voltam 3 honapig Del-Afrikaban. Ez volt a nagy almom. Del-Afrikaiknal laktam heggesztokent dolgoztam. Nagy vas karmokat heggesztettem a keritesekre.
Igazan csalodtam is nagyokat, de vannak jo tapasztalatok. Csalodtam, mert mindenki be van zarva az allatok is, kerites mogott vannak es az emberek is. Itt Europaban sokkal nagyobb a szabadsag. Idegesitett nagy turas letemre, hogy a kocsibol ki se lehet jonni a nemzeti parkokban ezert utannajartam egy gyalogturanak a krugerben. Es ha az nem lett volna, akkor sok csalodassal tertem volna vissza. De az egszeruen brutalis volt. Vadorokkel a vadonban futas a vizilo elol, lattam a big5-t gyalog, meg kobra a fatakolmanyu zuhanyzoban, tamado elefant...stb
Szoval ha nagy turas vagy meg felfedezo, es Del-Afrikaba mesz, akkor ezt ajanlanam mindenkinek, annelkul nem tudod, hogy milyen is a termeszet. Es Del-Afrikaiaknak is ez a tura a legnagyobb elmeny a sajat hazajukban.
egy ket kepet lathattok a teobald.freeweb.hu-n
Teo
Nagyon tetszik
Arnys
2003 Aug 05, 22:47
Csodálatosak az állatos képeid! Hány napig túráztál a Kruegerben?
Durban környéki parkokról (Hluhluwe-Umfolozi, Mount Everest) nincs információd?
na-na
Hegymászó
2003 Aug 06, 10:33
Sajnos nincs, de a Mount Everest kicsit odébb van.
De igen
Arnys
2003 Aug 06, 11:02
Ott is van egy Mount Everest, nézd meg egy részletesebb térképen.
AfrikaTura
Teo
2003 Aug 06, 17:33
kb 10 nap lehetett, de ez pretoriatol a krugerig meg vissza. A gyalogtura kb 5 nap volt, a maradek napok meg autos turak.
Egy ilyen gyalogtura azert jo, mert olyan helyeken jarsz, ahol masok nem es ott alszol kint a termeszetben hallod este az allatokat. Es volt egy vadles is, ahol jo ejszkai kepeket is lehett volna kesziteni, sajna az nem sikerult.
egy ilyen turara kb. egy evvel elotte mar jelentkezni kell, de ha egyedul vagy akkor par honap is eleg.
Afrikan kivul, sajnos csak europai kalandjaim vannak.
Afrikaban amugy masztam sziklat a watervanboefennel, es egy ket masik helyeken is. Sajnos tul meleg a maszashoz, de amugy nem rossz, hallani a csimpanzokat a voros sziklat maszva az Aole fak kornyezeteben. Eleg jol ki vannak nittelve a helyek ott lent.
Egy ket kepem van maszasrol is, de azok nem tul jok lettek.
Megvolt
Arnys
2003 Sep 09, 00:43
Most jöttem vissza Dél-Afrikából. 1 hét hivatalos program Durbanben, 1 hét autós keringés Durban, Drakensberg, Johannesburg környéke, Kruger Park útvonalon, 2 hét Fokváros és környéke. Nem volt baj bűnözőkkel, tudtam menni a kocsival a bal oldalon, nem kötekedett rendőr. Láttam állatokat a Kruegerben, ragadozót nem, de elefánkot, orrszarvút, vízilovat, zsiráfot, zebrát, kudut, meg rengetegféle antilopot, majmokat, varacskosdisznót, kafferbivalyt, marabugólyát; Durbanben delfint, bálnát, zsiráfot, zebrát, gnút; Fokváros környékén fókát, pingvint, bálnát, szirtiborzot, sakált, páviánt. Legrosszabb egészségi probléma tengeribetegség bálnanézés közben. Fekete-Afrika bejárásához kezdőpontnak mindenkinek ajánlom.
itt elek
lali
2003 Oct 15, 22:35
sajnos itt elek mar tobb mint ket eve! capetown,az itteniek szerint a vilag legjobb helye szerintem a legszarabb! Allando veszelyhelyzet,csorosag,HIDEG es unalom mintha otthon egy ezerlelkes faluban laknal.kb. 3.5 millio lakos es hetkozben nincs hely ahova elmehetnel szorakozni ! ha valakit erdekelnek reszletek,kerdezzen batran !!!
Miert
ancsa
2003 Oct 23, 21:51
mentel ki?
azert
marcopolo
2003 Oct 23, 23:55
mert egyike azoknak a felresikerulteknek akik nem olvassak az ovo informaciokat ,meg is erdemli sorsat,sajnos a vilag tele van ilyenekkel.....MP
Utazas
Tibor
2003 Nov 22, 19:15
Sziasztok,
Altalaban csak olvasni szoktam, de most muszaj irnom is. Teljesen tanacstalan vagyok, mert szeretnek kimenni Del Afrikaba, de nem szeretnem otthagyni a fogamat. Ha MP-re hallgatok, meg a helyet is elfelejtem, ha Arnysra azonnal indulok. Itt ulok Delhiben es tervezgetem a kovetkezo utamat, de igazabol nem tudom hogy hatizsakos turistakent mire szamithatok, mi lenne egy honapra egy jo utiterv, ebben kerem segitsegetek.
Koszonom (mindket oldal valaszat varom)
T
Tibornak
Imre
2003 Nov 22, 21:32
Menj, menj, menj. Fokváros, Drakensberg, Kruger, St Lucia park, Stellebosch stb. Midenhol van olcsó backpackers szállás. Baz bus mindenhova elvisz elég olcsón.
www.bazbus.co.za Mindannyian élve jöttünk vissza.
menj
mp
2003 Nov 24, 20:33
Persze,hogy indulj neki,csak legy nagyon korultekito....MP
lali
2003 Nov 26, 18:45
hello lali! én vagyok az az zen. megyek ki újra, jó lenne találkozni, vannak ugyan már ismerősök, milnerton, greenvood, meg más részeken is cpt-ben, én vagyok, az a nagyon elégedett és merész sokak szerint, fentartom a véleményemet, izgalmas szép hely fokváros, és vágyom vissza, nagyon, és ott szeretnék maradni, amióta visszajöttem, azóta éjszakánként, csak arról álmodom, az ott eltöltött napokról, a velem történtekről. nagy igényeim nincsenek, csak jól megtapasztalni mindent, élni valamilyen szinten, szóval, ott lenni. ha vannak még mások is írjatok, mindenkivel szívesen találkpznék, hellósztok, zen.
Útibeszámoló
Arnys
2003 Dec 03, 22:27
Útibeszámoló, fényképekkel, megtekinthető a http://arnys.fw.hu/utazas/afrika.htm címen.
arnys
zen
2003 Dec 06, 14:17
hello mindenkinek! főleg neked arnys! meglátogattam az élménybeszámolós oldaladat, szépek a fotóid, hasznos érdekes dolgokat írsz, gratulálok!
mostmár tuti utazom, január 15.-én, hurrá!
a kérésem és kérdésem az lenne, hogy mennyiért lehet durban-ban kocsit venni, a legolcsóbban valami használt, fordot, opelt, mindegy csak fokvárosig kitartson hm? ha valaki tud valamit, írjon köszi üdv minden afrikásnak!
kedvet kaptam, mennék...útitárs?
Gergő
2003 Dec 07, 12:24
Sziasztok!
Fentieket olvasva (meg amúgyis régóta játszva a gondolattal) szívesen eljutnék Dél-Afrikába egy kb. 3 hetes időtartamra Januárban, minél több mindent bejárva, autót bérelve, a gyönyörű nemzeti parkokat megnézve, de azért a tengerparton is láblógatva egy pár napot (tényleg ott vannak gyönyörű, élővilágban gazdag tengerpartok? mert imádok nézelődni a víz alatt is)
Szóval egy olyan 3száz ezret szívesen rászánnék erre az útra (repjegy, ill szállás, autóbérlés, egyebek..(naív elkézelés vagy reális vágy?) egyszerű de lakható szállásokban, önellátó élelmezéssel...
Ehhez egyrészt sok jó ötletet várnék itt a azámtalan rutinosnak tűnő világutazótól(akár konkrét úti il. programtervvel, hogy hogy tudok beosztani 3 hetet minél tartalmasabban) másrészt útitárs(ak)nak is nagyon tudnék örülni, márcsak azért is mer tegyedül tényleg merésznek tűnik, másrészt többen olcsóbb is..(ugyebár autóbérlés, stb.)
Érdeklődve várok tehát tippeket, potenciális útitársjelöltek jelentkezését!
Gergő
20/9893-813
Imrének válasz
Magyarok a nagyvilágban
2003 Dec 09, 15:28
Sajnos nagyon de nagyon igaza van Imrének. Ez a magyar nép ilyen: fikázos, vesztes és magatehetettlen! Ezért fogunk elfogyni, nagyon rövidesen! Már most rengetegen laknak külföldön, itt D-A.-ban is. Mi már csak a nagy szánkkal vagyunk magyarok. 15-30 éve lakunk itt, de otthon nem állnánk meg a lábunkon! Siralmas egy nép vagyunk, majd máshol, mások befogadnak minket is, akár itt D.-Afrikában.
magyarok a nagyilágban
zen
2003 Dec 13, 19:03
a témához nem nagyon szólok hozzá, de igaz, én megyek jan 19.-én johannesburgba, onnan tovább fokvárosba, kis segítséget szeretnék kérni, mivel ismerőseim fokvárosban vannak, tapasztalatom szintén, így az lenne a kérésem, aki tud tanácsot adni, írjon, köszi! szóval, 11.-kor délelőtt érkezem, és hogy ez időtájban, busz, vagy vonat fokvárosba mikor indul? ill. fokvárosban nagyon olcsón lehetett használt kocsit venni, az lenne a kérdésem, johannesburgban is tudok venni, és hol, és mennyiért? ill. még azt kérdezem, hogy időben elég szoros,az a nap, amikor megérkezem, sokáig ugyan nem akarok időzni johannesburgban, szállás, mégpedig formula 1. hotel van? és hol?köszi mindenkinek a segítséget mindenkinek, hello!
zen-nek
Imre
2003 Dec 14, 06:29
A fenti Imre nem én vagyok.
Johannesburgban 10 Fokvárosban 3 Formule1 hotel van. Az egyszerübb /WC, fürdö a folyosón és nincs klima/ 139 Rand/szoba. A drágább 169 Rand saját fürdöszoba+klima. A reggeli mindegyikben 12 Rand. Az árak 2002-böl valók talán kicsit emelkedtek azóta. Minden szobában 3 ágy van. Parkirozó és étterem mindegyikben van . CNR= corner /sarok
Az egyszerübb hotelek:
1.Eléggé központi. CNR Wanderers and Wolmarans Streets PARK STATION T:/011/720 2111
2.CNR Murray and Rifle Range Street SOUTHGATE /011/942 3350
A kicsit drágábbak:
1.Eléggé központi fekvésü. Mitchell Street 1 City Berea T:/011/484 5551 Nincs étterem
2.CNR Bunyan Street and Mowbray Avenue BENONI T:/011/422 5641
3.CNR K101 and Old Pretoria Street MIDRAND T:/011/805 6239
4. Boeing Road street 130 EDENVALE T:/011/453 5945
5. A reptér mellett. CNR Herman and Kurin Street ISANDO T:/011/392 1453
CNR Columbine and Rifle Range Streets SOUTHGATE T:/011/941 3822 Ez 179 Rand. Bevásárlóközpont mellett.
6. St. Austell Street ALBERTON Bevásárlóközpont mellett. T:/011/907 8430
7. Maree St.Bramley Park WYNBERG Itt nincs étterem T:/011/887 5555
Zennek
Kristóf
2003 Dec 14, 22:14
Két hete jöttem vissza Dél-Afrikából. A vonat a Pretoria-Johannesburg-Fokváros útvonalon naponta közlekedik, délelőtt indul Pretoriából, még szintén délelőtt eléri JHB-t, és másnap érkezik Fokvárosba. A pontos időpontokat is megnézhetem, mert elhoztam egy Shosholoza Meyl menetrendet. A jegy economy classon (3. osztály) kb 190-200 Rand. Ez az osztály is biztonságos, bár a fehérek mindig a 2., vagy 1. osztályon utaznak. Johannesburg belvárosát tényleg kerüld el, én is ezt tettem annak ellenére, hogy egyedül, hátizsákkal jártam meg Afganisztánt és Irakot a háború után, de itt más az emberek mentalitása. JHB központja sokkal veszélyesebb, mint Fokváros, ahol én is mindenhol gyalog közlekedtem. Azt nem tudom, hogy a JHB repülőtérről hogyan lehet a városba jutni, én nem erre jöttem, de a pályaudvaron az információnál ingyenesen lehet kérni egy Coast to coast c. könyvet, amiben benne van az ország összes backpackerének a címe, és telefonszáma. Ezt a könyvet bármelyik backpackerben, vagy campingben is beszerezheted. Ha sátrat is viszel, akkor sok helyen márt 30-40! randért is felverheted! Sok backpacker ingyenesen házhozvisz, ezzel elkerülheted a belvárosban való sétát, ami tényleg veszélyes! A helyi fehérek se nagyon mozognak gyalog JHB belvárosában, csak a fehér negyedekben. Különösen veszélyes a feketetaxi-állomás környéke, ez nem olyan, mint Fokváros! Pretoria jóval biztonságosabb, ott gyalog is lehet közlekedni, de azért itt is legyél óvatos!
Arra én is kíváncsi lennék, hogyan ürítették ki egyetlen utas kedvéért a fekete-taxit, mert az addig nem indul el, amíg nincsen tele, tehát ebben az esetben az összes többi utas helyett is neked kell fizetned. Ezek a mikrobuszok fix útvonalon közlekednek, úgyhogy elég sokat adhattál, hogy még az útvonalat is megváltoztatták miattad. JHB-ban tényleg kerüld el a központi taxiállomást! Ha érdekel néhány backpacker száma, megadhatom!
imrének és kristófnak
zen
2003 Dec 15, 18:19
köszönöm az értékes információkat nektek igazán rendes dolog tőletek, köszi mégegyszer. először kristófnak vákaszolnék a fekete taxira. green pointról mentem milnertonba az f1 hotelbe, ami kultúrált hely valóban háromágyas, zuhanyzós, klímás, tv-vel, allor 178 r. volt. a központban, a buszpályaudvar előtt kérdezték meg, hogy hová akarok menni, és ott alkudtuk ki az árat, 80 r.-ot, ami még így is olcsóbb volt mint a taxi, kb feleannyi, ezt azért tudom, mert közlekedtem rendes taxival is, alan taxi service volt akit hívtam olykor, amikor biztonságosabbnak ítéltem meg. egyébként rendszeresen jártam fekete taxival, amikor elől volr hely, akkor odaültettek, nem volt soha problémám, inkább élveztem is, hiszen más és más kultúrájú emberek mindegyikbem szólt zene, és az is változatos volt, tudni kell én imádom az ottani zenéket, a jazzt, az anyanyelvén éneklő aluljáró zenészt aki beatlest nyom , stb. érdekel backpaker szám is, és még at, hogy használt régi autót olcsón hol lehet johannesburgban, így azért lenne jó mert szétnéznék fokvárosig, és még azon gondolkodom, hogy durban felé vegyem esetleg az irányt vagy a belső sivatagos vidék felé menjek? hm? köszönöm mindenkinek aki segíteni tud, helló imre és kritóf, és más afrikások!
zen-nek
Imre
2003 Dec 15, 19:14
Szerintem ne vegyél autót, menj a Bazbus-sal. Olcsó, gyakran jár, jó a társaság és mindig backpackers-nél áll meg.
www.bazus.co.za
autókölcsönzés
Noémi
2003 Dec 17, 17:45
Sziasztok !
Tudnátok abban tanácsot adni, h ha autót szeretnék bérelni, melyik kölcsönző cégnél érdemes ? Ill. itthonról utazási irodán v interneten keresztül, v inkább ott helyben ? V ha mégis a Bazbust javasoljátok, miért ?
Előre is köszönöm, üdv !
Noémi
afrikások
zen
2003 Dec 17, 19:04
kérdésem volna, jan.19.-én megy valaki johannesburgba?
vonatok
Kristóf
2003 Dec 18, 16:59
Pretoriából minden nap 10.20-kor indul a vonat, ugyanez 12.30-kor indul tovább JHB-ból, és másnap 15.30-ra ér Fokvárosba. Durbanból Fokvárosba hetenként egyszer, szerdánként indul, 18.30-kor, és pénteken 08.45-re ér Fokvárosba. Fokvárosból Durbanbe hétfőnként indul 18.50-kor. JHB-Durban kedd, és szombat kivételével naponta közlekedik, 18.30-kor indul JHB-ból, másnap 07.10-kor érkezik. Visszafelé ugyanezeken a napokon 19.15-kor indul. Ha Szváziföldre, vagy Mozambikba akarsz menni, akkor a szombat kivételével naponta, Komatipoortba közlekedő vonattal utazz, a szvázi határhoz Malelanenál kell leszállni. 18.10-kor indul JHB-ból, 19.40-kor indul tovább Pretoriából.
Noéminek
sonero
2003 Dec 18, 19:10
Ajánlom az UVS-t (www.uvs.co.za). Korrekt, olcsó, megbízható. Innen is meg tudod rendelni online, kiviszik a kocsit, ahova akarod. Csak a baloldali vezetést nehéz kezdetben megszokni. Automata váltóssal könnyebb.
beteg vagy?!
afrikata
2003 Dec 19, 22:46
Zennad,szerintem ezeket az infokat te magad sem gondolod komolyan. Ha jartal mar itt del-Afrikaban, akkor biztosan nem kerulte el a figyelmed, h itt nem eppen a feher boru europai szerencselovagokat (bevandorlokat) varjak tart karokkal. mas. nem tudom, milyen kacsalabon forgo palota lehetett az, amiert 20.000 Ft-ot (R700) fizettel volna havonta, de onnan bitosan csak black taxival lehetett volna kozlekedni.
munka SA
afrikata
2003 Dec 19, 22:57
Mindenkinek, aki Del-afrikaban keszul munkat vallalni: nem kecsegtetlek benneteket sok joval. A feher bor mostanaban itt nem divatos.
De pontosabban:
1/ Szerzodes kell egy itteni ceggel, vagy egy barmilyen masik ceggel, amelyi ide helyez benneteket, es mindenfele felelosseget vallal (halalesetben hazaszallitast, stb.)
2/ Bizonyitani kell ujsagban feladott hirdetessel, h a helyeteket del-afrikai (lehetoleg fekete) nem tudja betolteni, es meg kell indokolni.
Ha ez nem eleg, meg reszletezhetem az itteni kilatasokat.
afrikata
zen
2003 Dec 20, 14:13
greenvoodban volt a szállás egy családnál, a belvárosban is lett volna, 1000-1500 R.-ért,nem black taxis környék, de köszi, afrikata, másra lenne igazán szükségem, pl. a menetrend nagyon hasznos, kristóf köszönöm szépen. kocsira még mindíg szükségem volna, ha tud valaki írjon, köszi. autóbusz, például, hogyan közlekedik, mert úgy tudom gyorsabb mint a vonat. a vonathoz, szükségem lenne, hogy johannesburgban van e neve a pályaudvarnak, hogy minnél gyorsabban kiérjek a repülőtérről, mert 11.45.-re érkezem, így elég szoros az idő az aznapi továbbindulásra, de még majd meglátom. a munkától nem félek, ismerem a nehéz lehetőségeket, a házasság megoldás lehet a munka legál vállalásra? aki tud segítsen, természetesen minden vélemény érdekel, abból is lehet tanulni.
zen
itt elek
2003 Dec 22, 06:54
...tudomasom szerint(mas esetebol,-felesegem- tapasztalva) egy itteni hazassag csak arra jogosit,hogy maradhass kevesebb cecoval,de ket evig nem vallalhatsz munkat.Meg kell jegyeznem ez meg nemreg meg igy volt,de itt ugy valtoztatjak a rendelkezeseket mint "paraszt a gatyat"egyik naprol a masikra.Meg kell hivatalosan erdeklodni mi a helyzet per pillanat.
egyebbkent katanak teljesen igaza van,gondolom "idevalosi"...
itt élek, afrikakata
zen
2003 Dec 23, 15:32
köszi a válaszokat, még valamit tudtok? kocsit most mennyiért lehet venni? 5-6000R ? busz jhb.-ból? mikor és mennyi az út? mobiltelefont ha innen viszek ott helyi kártyát tudok venni bele? azt tudom, hogy az itteni kártyát tudom használni, de hosszabb távon inkább az ottani kártya érdekelne, azt is tudom hogy vannak automaták, ezt tapasztaltam , még élelmiszerboltban is láttam, de hogyan működik, mi kell hozzá? kösz, és békés boldog karácsonyt mindenkinek, afrikások!
Joburg
Kristóf
2003 Dec 26, 18:56
Johannesburg Station a neve a főpályaudvarnak. Egyébként hallottam külföldiekről, akik úgy éltek évek óta Dél-Afrikában, hogy 30 naponként átmentek Lesothoba, vagy Szváziföldre, és amikor visszamentek Dél-Afrikába, az immigration megint beragasztotta az újabb 30 napos tartózkodási engedélyt. A román állampolgárok is ezt csinálják Mo-n, 30 naponként pecsétért mennek. Persze ez a munkavállalási engedély problémáját nem oldja meg, de nagy szerencsével feketén vállalhatsz munkát, de ez a helyiek szerint nagyon nehéz, különösen fehér férfiaknak. Lesothoba a pretoriai követségük szerint nem kell vízum, a határon viszont nem tudták eldönteni, hogy kell-e, de amikor mondtam, hogy mit mondtak a követségen, beengedtek, igaz a határőr nem kockáztatott, mert nem töltette ki velem az "arrival card"-ot, csak lepecsételte az útlevelemet. A magyar külügy honlapja szerint kell vízum. A szvázi vízumot viszont egy nap alatt megcsinálták Pretoriában a követségen, 40 randért.
Afrikai kalandtúrák
Lali
2003 Dec 30, 17:24
Afrikába utazóknak ajánlom nagyon izgalmas és olcsó kalandturákat: www.omela.webzona.hu
itt elek,de
itt elek
2003 Dec 31, 07:32
azt sajnos nem tudnam hogyan mukodnek a telefonkartyak,biztosan van valaki aki jartas ebben.Ellenben a hatarugralasrol anyit,hogy az itteni hatosagok,tudnak errol a trukkrol es neha okoznak megfurhatatlan meglepeteseket.Pl tavaly valakit e celbol swazilandba atvittunk, viszafele epp anyi ideje volt hogy elerje a repcsit.Mint emlitettem, nincs hatarozott torveny mire biztosra lehetne menni.Ami a kocsivasarlast illeti vigyazni kell,az emlitett arert nem sokra lehet szamitani mint minoseg,es a javittatas eleg draga.
Afrikából jöttem - Egy csóró élményei
Imrus dlawnurg@f... [Ellenőrzött E-mail]
2004 Feb 25, 18:29
Hát gyerekek én megjöttem Dél-Afrikából és van élmény bőven. Jó volt, de nem lesz a meghatározó élményeim egyike. Fokváros gyönyörű, ajánlom mindenkinek. Amiről itt nem volt szó az a bor, kert út (Garden route) érdemes végigmenni. Gyönyörű helyek vannak ott. Én nemcsak Dél-Afrikában, hanem Namíbiában, Botswanaban és Timbabweban is voltam. Csomó élmény.
Johannesburgot senkinek nem ajánlom főleg a belvárost. Voltam már veszélyes helyeken, de ez egyike a legveszélyesebbeknek. Én nekem soha nincs annyi pénzem, mint nektek srácok. Nekem annyi pénzem sincs, hogy autót béreljek. Én stoppoltam. Egyedül Johannesburg környékén nem mertem stoppolni. Johannesburg és Fokváros között buszoztam, de későn jöttem rá, hogy a vonat még olcsóbb. Amikor jegyet akartam venni, már az összes elfogyott. Nem tudom miért három napra előre, pedig másodosztályra kértem.
Namíbiában kiraboltak. Ráadásul nem is azért mert stoppoltam. Fekete taxi. Nekem ok-nak tűnt. A kiürítés nekem is fúrcsa. Csináltam vagy 600-800 képet, de amit kiírtam cd-re mind elvitték Namíbiába. Dél-Afrika még teljesen modern és nyugati. Ugyanígy van Namíbiában is, de ott már kicsit nehezebb az élet. Főleg akkor ha nincs kocsid. Azt képzlejétek el milyen kalandos volt bejutni az Etosha Nemzeti Parkba autó nélkül. Megoldottam! :)
Kruegerbe már nem akartam menni, mert ott tél volt és befagyott volna. Meg drága is nagyon. Namíbia olcsóbb. Szóval egy tényleg low level turista szemével egy jó közepes ország, szép dolgokkal. (Mellékesen megyjegyzem a viszonyítás végett, hogy én Ázsia szerelmes vagyok)
Képek Namíbiából:
http://photos.grunwald.hu/namibia/
Lalinak meg üzenem, hogy ennyi pénzért és is elviszek, akár a hátamon is bárkit. Az tényleg kalandos lenne.
Vissza mennék!
Lui
2004 Mar 04, 11:04
Hi!
Olvasom itt a sok véleményt!
Nem is tudok mit írni,csak azt,hogy én visszamennék élni,gondolkodom is rajta,mert hívtak!
Ui:aki írja,hogy szar a helyzet,az miért nem megy haza,vagy máshova pl:Ausztráliia
Luinak
Tomi
2004 May 12, 18:56
Szeretnék beszélni veled. Van ott ismerősöd?
hello afrikasok!
zen zennad@w... [Ellenőrzött E-mail]
2004 May 14, 18:20
hi! mindenkinek! itt vagyok ujra, negyedik honapja, van tapasztalatom boven, jutott ebbol is es abbol is.akit erdekel , az itteni e-mail cimemen valaszolok barkinek, segitek barmiben amiben kell. sokszor irtam mar, feljebb lehet olvasni, a reagalasokat is, azok nem foglalkoznak van tapasztalatom boven, az igazat leiro barkinek akinek kell, ha kell, legyen jo napotok, zen
Tom
Lui
2004 May 14, 18:40
Szia van ismerősünk csak mostanába nem beszéltem velük.
Amúgy szívesen segítek,de szerintem olyantól kéne infót kérned aki kint van most is.
Hali
Mindenkinek
Zsuzs zsuzsanna3@h... [Ellenőrzött E-mail]
2004 May 14, 20:01
Sziasztok!!
En 2 hete jottem haza onnan es elmomndhatom hogy eletem legjobb 1 honapjat toltottem el.
Mivel baratom kint el igy tervezem visszateresem csak meg nem igen tudom hogyan is tegyem.
Szoval elfogadok minden jo tanacsot es segitseget mind vizummal mind munkaval kapcsolatban.
Ugy kulonben ozstom a velemenyem azokkal akik azt mondtak hogy nem biztonsagos egy orszag igy van.
Koszi zsuzs
zsuzsa
zen
2004 May 17, 19:50
hi! vigyazni kell valoban, lehetosegek? mint barhol mashol a vilagon mostanaban, szuz terulet, alig akad, ez van, engem afrika fogott meg, es a mediterran, igy fokvaros, ok. akit erdekel, tenyleg tudok segiteni, van most egy uj kiskapu. jo itt, nem konnyu. munka? nehez, attol fugg, alkalmi munka adodik, az emberek alapvetoen kedvesek, sok uj baratom van, magyarok, zarkozottak, sok rossz tapasztalatuk van, mindenki jon, szelhamoskodik egy kicsit, aztan szevasz, igy nehez segiteni, turelem kell, bizonyitani kell, fel kell keszulni kicsit hosszabb beindulasra, vigasztaljon mindenkit mind az ami itt megvan, talalkoztam mar mas orszagbeliekkel is, szerb, arab, portugal, gorog, kedvesek, attol fugg hogy vagy veluk, sok a homeless, stb, ki hogy fogja fel, minden nap tapasztalatot ad, afrika, olvassatok wilbour smith konyveit, csak az jojjon aki nem meggazdagodni akar hirtelen, rassziszmus? talan, kaja? jo, lakas, lehet valogatni, penz , penz, kocsi fontos, nagy tavolsagok, azok viszont nagyon dragak, sokat tudnek irni, van cimem, valaszolok, nem surun, reggeltol estig van mit csinalnom, nem sok penzert, de a tuleleshez, eleg. legyen jo napotok.
mindenkinek, fokvaros
2004 May 21, 18:53
akit erdekel estleg, olcso egyeni kinttartotkodas, irhat az e-mailemre
zen
Lui
2004 May 22, 10:46
hali
írtam e-mailt,de nem nagyon válaszolsz.
lui!
2004 May 22, 14:08
hello! bocs, de nem kaptam semmit, hm? van egy masik e-mail cim is, akit erdel, irjon arra, remelem mukodik,a cim: sunbonani@webmail.co.za persze a zennad@webmail.co.za is jo, de itt nem lehet tudni, vannak meg erdekes dolgok, hello mindenkinek, minden nap ranezek egyszer a postamra, irhattok, hi, legyen jo a napotok!
megis
kivancsi
2004 May 23, 08:27
....Mi az amit csinalsz DAK ban.Mibol tartod fel magad,es ho
gyan legalizaltad az ugyet.Valaminek nem koser a szaga...Wilbour Smith regenyeket irt, amit o talalt ki(eredeti angolban itt van megettem az egesz szeria)erre alapozod Afrikat? Megis mennyi idos vagy?
°%
Lui
2004 May 24, 21:29
CSak az a bay mindenki azt ír amit akar.
És az emberekbe sayna nem lehet bízni.
És akinek olyan szándéka van hogy kimenne,szerintem azért ne bízonn nagyon meg senkiben,mert saynos minket is átbas*tak
na sok sikert mindenkinek
peace and love
louinak%
2004 May 25, 18:20
amikor csak olvastam ezt az oldalt, mindig csak a rosszat tudhattam meg, en pont az ellenkezojet tapasztaltam eloszor is eppen ezert csodalkoztam az erre az oldaldalra irottakra, soha nem hittem csak a sajat szememnek, az a sok rossz, nem veletlenul volt, oolyan a torulkozozo, mint amilyen a mosakodoko, please, annyi rossz, nincs mint amit egyesek irnak, sikerult legalizalni, most van egy fel evem, majd lessz egy masik, dolgozom, egyenlore alkalmi munka, egesz nap melo, hirdetesekre jelentkezem, eleg sok ido elment, a lehetoseg keresessel, de aki nem probalkozik, az ne is varjon semmit, 48 eves vagyok,azt vagjak at aki hagyja magat, tobbit a sunbonani@webmail.co.za-an legyen jo a napotok!
lui
zen
2004 May 29, 10:58
hali.
Zen írtam mailt megint,de választ még nem kaptam.
peace and love
lui!
zen
2004 May 30, 20:20
most irok, bocs, nem jutottam el az internetterembe, bar az 24 oraog nyitva van, szoval, azert itt is alakulnak a dolgok, nem kell feladni, legyen mindenkinek, jo napja!
:)
Lui
2004 Jun 04, 17:03
gondoltam felhozom a topicot.
+olvastam,hogy SA nyerte meg 2010-es vb rendezési jogát.
Kiváncsi vagyok,hogy milyen lesz a szervezés.
szép napot mindenkinek peace and LOVE
Loui
zen
2004 Jun 13, 17:50
igen megnyertek a rendezes jogar, 2.9 billiard randba kerul, eljen a topic, sunbonani!
komoly
Lui
2004 Jun 13, 20:26
2.9 billiard rand?
Az komolyság.
Zen amúgy Cape-Townba sok magyar van?
Ó Istenem visszaemlékeszem mekkora volt Surfozni,meg hulláémlovagolni a jó kis hullámokban,akkor fáj a szivem.
Zen sok sikert
komoly&happy
zen
2004 Jun 15, 14:31
kb.6oo azt mondjak, en, kb 60-nal talalkoztam. ez viszont nem jelenti azt, hogy nincs annyi. most itt tel van, hidegebb mint durban-ban, de jo ez. itt kb. 6 orankent valtozik az ido, esett ma is, de most sut a nap, jo ido lesz delutanra.koszonom a jo kivansagot, este megyek pooozni, van pub-ok kozotti bajnoksag, winter legauge, maj csutortokon ismet, ez sok embert eredekel itt, lehet ismerkedni, stb. legyen jo a napja mindenkinek, zen.
lui
zen
2004 Jun 15, 19:55
sorry! poolozni megyek!
zen
Lui
2004 Jun 15, 20:34
Hali.
Tudom ott most van "tél",bárcsak Mo-on is olyan lenne,mint Durban-ban vagy mint Cape Townba:)
DE amúgy a cápákkal vigyázni kell,mert mikor hullámlovagoltam elég sokszor szólt a sziréne,amikor először voltam kinnt,azt se tudtam mi van,mindenki fut a partra.
Zen amúgy mennyi most a rand?és szerinted érdemes amúgy még kimenni?megélhetés elég nehéz nem a feketék miatt?
Na have a nice day,and peace and love all the world
lui
zen
2004 Jun 21, 13:39
itt a viz hidegebb joval, mint feljebb, a capakkal bizony jobba bekesseg,a rand, allandoan valtozik a valasztasok elott erosodott, most 11 phond 1 rand,a megelhetes ha talalsz valamit, okosan meglehet csinalni a bizniszt, ingatlan a jo a lakas kiadas, a feketeket kell elonyben reszesiteni a munkanal, meg olcsok is, ezert a feherek bere sem magas, furcsa, mert igy mas a tempo, de nem baj,a petrol ara is felment, meg masnak is de a legdragabb itt a jarmu, az pedig kell. legyen joa napod, love and peace!
es megis
valaki
2004 Jun 22, 14:21
mennyiert mennek a lakasok ott,es mekkorak?
es megis
zen
2004 Jun 23, 09:19
kicsi, nagy, attol fugg hol, az ingatlan piac valtozo, 200., 300., 400., 1000., ezer R. a csaladi hazak, nahyok, azert igyekeznek jobb helyeken medencet csinalni, garazs mindhez van, egy csaladban tobb auto is van, keresni kell egy itteni web oldalt, ami ingatlannal foglalkozik, ott pontosabban megtudsz mindent, ha nem megy esetleg,help you. ok? legyen mindenkinek jo a napja!
zen
Lui
2004 Jun 23, 14:13
Zen írtad,hogy drágák a kocsik?
Ez kicsit nekem meglepő,mert igaz elég rég voltunk kinnt,de akkor olcsóbbal voltak mint nálunk.
Vannak még új Golf 1-ek?
:)
Lui
2004 Jun 27, 16:47
csak felhozom a topikot
Lui
zen
2004 Jun 30, 09:40
peugeot 206 cabrio, 2002. 195000R. hoppa! csak ennyire draga, meg lehet kapni 1-es golfot, ujat.
eljen a topic!
Cape Town?
Timi
2004 Jul 01, 12:03
Sziasztok,
szeptembertől készülök Cape Townba. Tudnátok némi infóval szolgálni mire számítson az ember odakint? Elsősorban munka, közbiztonság, lehetőségek érdekelnének. Olvastam odafenti megszólalásokat, vegyes érzelmek vannak bennem... van aki dicséri és ajánlja, van aki elretten tőle...
várom a reakciókat,
előre is köszi! :)))
Jaj, és ZEN! irtam mailt a webmail.co.za címedre, check it légyszi!
csak azt
olvaso
2004 Jul 02, 16:54
tudnam mirol beszeltek ,koztudomasu,hogy DA ban a kocsik dragabbak mint mashol a vilagon.Egyaltalan almat almaval hasonlitotok ossze?Ami a lakasokat illeti az biztos hogy DA-ban a vilagon a legolcsobbak,de ketelkednek ha kulfoldi csak ugy ukmukfuk vehetne egy keglit.Maradjunk mar a valosagnal legyszi...
kegli
joe
2004 Jul 02, 22:02
De bizony vehet egy kulfoldi egy keglit csak ugy ukmukfuk!
Csak azt kell bizonyitani, hogy a penz kulfoldrol jott, nem itt szerezte feketen.
olvaso, joe
zen
2004 Jul 04, 17:33
az olvaso, az maradjon olvaso, kegli, koszi, timi, olvastam irok, neked is thanxxx, en a sajat tapasztalatomat tudom atadni, en is ketelkedtem, es ez volt a jo, soha nem jottem volna ki, ha csak mindent elhiszek, ill. rogton jottem volna, ha mindent elhiszek, itt vagyok, jol erzem itt magamat, mindenki mas, nem vagyunk egyformak, az indulatos dolgok nem segitenek senkin,munkahoz turelem kell, de segitenek, csak bizonyitani kell naponta, hogy kierdemled, nem vagy szelhamos, mert bizony jart itt jo par ilyen is, ahogyan itt meselik, ne csoldalkozzon senki, ha ketelkednek, messzirol jott ember, azt mond amit akar, legyen jo a napotok!
zen
zen
2004 Jul 09, 13:54
kellene egy uj oldalt nyitni,hm?
hali
LUi
2004 Jul 09, 18:30
Olvaso te minden országba voltál,hogy ilyen jól tudod az árakat vagy co ye?
Legyen jó napotok.
Peace and love
Zen voltál már sun citybe?
a tobbieknek
olvaso
2004 Jul 10, 17:13
ha meg valaki nem logikazta ki,itt elek (ropke 40 eve).Valami elkepzelesem csak kialakult ez alatt az ido alatt a realitasrol.Par kocsit mar lehasznaltam,ingatlant adtam vettem,sot olvasom a friss itteni hireket is,a sorok kozott is-ez jo lesz C.V-nek?
Zennek
Tommi
2004 Jul 11, 15:12
zen,ha nem haragszol vegul is mit dolgozol? es mennyit keresel?Biztosan sokat ahogy ertelmezem.Szerintem marha jo elet lehet ott afrikaba.
Tommi
zen
2004 Jul 11, 19:12
HELLO. AZ ELET OLYAN AHOGYAN ELJUK, OLVASO, HA ITT ELSZ, ROSSZ AZ INFORMACIOD, NEM AKARLAK MEGBANTANI, IRJAL HTHA TUDUNK TALALKOZNI, ES AZ MAS LENNE. zennad@webmail.co.za CIMRE.EGY PUB-BAN DOLGOZOM, SOKAT NEM KERESEK, DE AZ MOST ELEG, NEM A PENZ MIATT VAGYOK ITT, A FEELING AMI ERDEKEL.A KULTURA, A ZENE, A TERMESZET, AMIT LATOK, AMIT ERZEK, JO ITT, SZERETEM AZ ITTENI SOKSZINU NYELVET, EMBEREKET, SOKKAL TOBB BARATOM LETT ENNYI IDO ALATT, MINT OTTHON LEHETETT VOLNA. HA MOST ELKEZDENEM FOLYTATNI MINDAZT AMIT ERZEK, HOSSZU LENNE, LEGYEN MINDENKI NAPJA JO, JO EZ AZ OLDAL.
??
Lui
2004 Jul 31, 17:27
Nagyon eltűnt a topic.
del afrikai csajok
pernudo
2004 Aug 15, 09:01
sziasztok,uj-zelandon erpillanat es van egy feher del afrikai baratnom,csak egyszeru kivancsisagbol erdekelne egy -ket mentalitasbeli jellemzes,akinek volt hasonlo elmenyben resze,koszi udv tamas
Cape Town
JT megyeri@i... [Ellenőrzött E-mail]
2004 Aug 19, 15:44
Segitseget kernek valakitol, aki jaratos Fokvarosban! 3honap Bloemfontein-i tartozkodas utan november 2-an megyek Fokvarosba korulnezni, aztan 5-en haza Magyarorszagra. A kerdesem az lenne, hogy milyen olcso szallaslehetosegek vannak arrafele, lehetoleg azert nem teljesen eldugott helyen, a kozponttol nem messze stb. (kocsim nincs) Ha barki tud segiteni, irjon ide, vagy az email cimemre. Koszi!
Kovacs Zoli es Borzalom
Herlofina k.katalin@e... [Ellenőrzött E-mail]
2004 Aug 19, 20:42
Sziasztok.
Neharagudjatok hogy zavarlak benneteket de elolvastam mindent ammit csak lehettet del afrikarol,mert szeretnenk jovore oda koltozni.De most valahogyan bizonytalan lettem abban hogy jo lessz ott.Kerlek benneteket valasszoljatok osszinten annyira rossz a biztonsag ott?Szeretnek kicsit tobbet megtudno toletek ha lehet milyen ott az elet mire lehet szamitani.Ellore is koszonok mindent.
AIDS
alcapone
2004 Sep 09, 18:42
ÉS mi van az AIDS-sel? Úgy hallottam a lakosság elég nagy része HIV+
Mi a helyzet Pretoriaval?
Marikoo
2005 Jan 31, 09:48
Pretoriaval mi a helyzet biztonsag teruleten? Mikre kell vigyazni? Es egyaltalan, a hotelek biztonsagosak? Mondjuk kamerat, laptopot, meg ilyeneket szefben bent lehet hagyni? Itt most elsosorban a Holiday Inn-r es tarsaira gondolok.
Koszonom az infot elore is!
Marikoo
Herlofina
Heni bencsikne@f... [Ellenőrzött E-mail]
2005 Feb 09, 15:35
Szia!
Heni vagyok szegedről és érdeklődnék, hogy sikerült-e kiköltöznöd dél afrikába.Tavaly augusztusabn írtál utoljára és azóta talán már sikerült valami Dél-Afrikából.Írj ha így van mert én is szeretnék oda költözni.Köszönöm
nagylak@mail.miramare.hu
Szia!!!
zen
Heni
2005 Feb 09, 15:49
Szia Zen!
Én is azt szeretném illetve azt képzeltem el magamnak, hogy ott éljek csak a feeling kedvéért.Pontosan ezek a dolgok vonzanak, látvány,kúltúra...stb
Van némi pénzem és még lakást is tudnék venni talán, de csak állást szeretnék amiből megélek.
Szóval ha véletlenül még nézed ezt a topikot írj légyszi.bencsikne@freemail.hu
Köszi, jóóóóóó napoooooot
Heni
zen
2005 Feb 11, 20:41
Heni! Ja nezegetem neha, irok neked. Zen
tanácsot kérek
Nelli intarzia1001@f... [Ellenőrzött E-mail]
2005 Mar 17, 16:33
Áprilisban szeretnék utazni. Jártam a világ néhány pontján, de ez a kontinens kimaradt az életemből.Ráadásul most mennék először egyedül. A szervezett utakat nem szeretem. Lonely Planet sorozatot ismerem, eddig csak arra támaszkodtam. Még nem vettem meg. Addig is örülnék, ha valaki írna arról, hogy ott mire számíthatok.
Előre is kösz!
egyedül egy nő?
Gabi
2005 Mar 19, 13:56
Hasonlót kérdeznék én is. Mire számíthat egy egyedül utazó nő Afrikában? Gondolom országonként változó. Namíbia nagyon érdekelne. Ázsiában utaztam több hónapig egyedül - India is benne volt - de Afrikától félek.
nellinek, gabinak
vili
2005 Apr 05, 12:10
ha elkerülitek a nagyvárosokat továbbá helyváltoztatásra az utazók által kedvelt alkalmatosságokat használjátok, mint a baz bus, nemigen lehet baj. ja és érdemes megfontolni a szállásadó tanácsait is, mikor, hol, merre lehet kimenni az utcára (már ha nagyvárosban vagytok)
Del Afrika
Rol Roland@a... [Ellenőrzött E-mail]
2005 May 14, 23:26
Ha valakinek szuksege van egy helyi tanacsara irjatok! (Roland@ananzi.co.za)
Kedves Kivancsicska.lehet hogy en nem beszelek jol magyarul de nekem ugy tunik hogy te tenyleg kivancsi vagy (talan tulsagosan is).en nem ajanlottam senkinek hogy a repuloteren vanir fogom oket,vagy barmi mast.informacioval esetleg szallasfoglalassal,stb. gondoltam hogy segitek ha valakinek szuksege van ra.ezert nem ertem mit kerdezoskodsz annyit.Sokmindent tudni akarsz de meg az email cimedet sem irod meg...
MALÁRIA
Gábor koga961@y... [Ellenőrzött E-mail]
2005 Oct 26, 21:49
MALÁRIA!!! Lariam maáriaellenes gyógyszer! Mekem van két dobozzal, amit kenyai utunk során nem szedtünk be, viszont 2006 februárban lejárnak. Úgyhogy ha valakit még esetleg érdekel, vagy tudtok valakiről aki ilyesféle helyekre utazik és érdekelheti, akkor kérlek írjatok!! 2 doboz 5,000.- Ft, ez ugye jóval olcsóbb mint gyógyszertárban. Bontatlan pakk. E-mail: koga961@yahoo.com Tel. 30-929-2378
malaria
joe
2005 Nov 01, 19:14
Itt Del-Afrikaban a lariam 105 Rand (+/-3000Ft)/6db
A generic valtozat 5Rand
malaria
joe
2005 Nov 01, 19:35
Elirtam az arat az elozo uzenetben,
A generic valtozat 85Rand
Eszternek s más utazóknak
Léda
2007 Feb 08, 14:15
Válasz néhány kérdésedre: Ajánlom az Aeroviva utazási irodát, én kétszer is tőlük vettem repjegyet, jó áron (egyszer KLM, majd Lufthansa)
A politikai helyzet nyugodt, nincsenek zavargások, felzárkózó demokrácia. Nem ettől kell aggódni, hanem a bűnözési statisztikáktól, de arról is inkább tájékozódni érdemes. Ha az ember betartja a szabályokat (nem mászkál egyedül sötétedés után, gyanús helyeket kihagyja, nem hordoz sok pénzt magánál), akkor vígan lehet élni. Persze semmiképpen nem Johannesburgban. Oda nincs is miért menni egyébként.
Magyar állampolgároknak egy hónapig vízummentes.
Maláriaveszély csak az év bizonyos időszakában van (kb. 2-3 hónap), az is csak meghatározott helyeken. Utazás előtt keresd fel DA budapesti nagykövetségét, ott elmondják, hogy kell-e maláriatabletta oda, ahová mész pontosan és abban az időszakban
A Kruger park nem olcsó mulatság. Az aktuális árakról biztos találsz infot az interneten. Oda azonban nem magányosan, családdal érdemes menni, hanem csatlakozni egy csapathoz. Vannak szervezett túrák, nem drágább mint egyébként, viszont megbízhatóbb, felkészült vezetőkkel. Szintén internet...
Én egyedül vágtam neki pár éve, és olyannyira nem bántam meg, hogy vissza is tértem utána. Összesen 4 hónapot töltöttem Fokvárosban és Fokföldön, helyi tömegközlekedéssel utaztam (feka taxi), végigettem az éttermeket, sokat kirándultam. Nem történt velem semmi rossz, sok barátot szereztem és gyönyörő helyeken jártam. Csak ajánlani tudom
tuti tipp
András
2007 Mar 16, 23:30
Tuti tipp a Dél-Afrikába készülőknek:
Lesotho - kihagyhatatlan!!!
Biztonságos, olcsó, gyönyőrű és mindezt kevesen tudják róla!
Most készül:
http://lesothotravel.blogspot.com/
még bővül, írjatok bele, hogy mi érdekel róla!!
biztonsag
Réka
2007 May 13, 09:14
Elképzelhető, hogy kiküldenek dolgozni DAfrikába egy hónapra, ráadásul természeti területre, illetve egyetemre (Stellenbosh Fokváros mellett). Elsőre persze boldogan mondtam igent, de mióta tájékozódtam, bevallom alaposan megijedtem. Elsősorban a támadásoktól, pláne, hogy valameylik kormányzati honlapon azt olvastam, hogy sok a nők ellen intézett támadás és ez is nehezíti a HIV elleni harcot ... Vajon, ha a terepmunkához adnak mellém helyi kísérőt mennyire bizhatok meg benne és mekkora annak a veszélye, hogy a városban megtámadnak. A terepmunka még nem tudom hol lesz. Sokfelé jártam már én is hátizsákkal, de nem vagyok igazán vagány, nem feltételezem, hogy meg tudnék küzdeni támadókkal.
Az ott lakóknak vannak ilyentén tapasztalatai? Főleg nőkre nézve.
Nagyon értékelem az őszinte választ, még időben vagyok, vissza tudom mondani.
Köszi
Okes
Lit
2007 May 13, 15:34
Sziasztok!
Ma erkeztem vissza Jo'burgbol es biztosan allithatom, hogy minden rendben DEl-Afrikaval. Voltam Kruger parkban, Pilgrim's Rest-ben, Jo'burgban meg Sowetoban is. Egyvalami a kulcs: idegeneket nem kerdezgetunk meg, nem jarunk arany ekszerekkel es mindenfele markas es cifra dolgokkal. Nem szabad rossz idoben es rossz helyen lenni, ez Jo'burgban azt jelenti, hogy este nem megyunk ki es egyedul nem setalgatunk. Sajnos Cape Town-rol nem nagyon tudok mit mondani, de egy magyar lannyal utaztam vissza Bp-re aki ott lakik mar 1.5 eve es nem tervezi, hogy hazajon hosszutavra.
Mindenkinek koszi utolag is a segitseget, foleg Roland es Levente nektek.
Reka, sztem ne hagyd ki! En is feltem, foleg amikor a HIV-es meg a tamadasos dolgokat olvastam, de en nem hallottam es nem is lattam semmi ilyesmit. A helyiek nagyon kedvesek es joindulatuak. Nekem ez volt a tapasztalatom.
Köszi Lit
Réka
2007 May 13, 16:46
Kedves Lit!
Köszönöm a friss beszámolót. Mégiscsak jobb első kézből tájékozódni. Az azért már jól hangzik, hogy semmi támadásról nem hallottál.
malaria tabletta
Lit
2007 May 27, 19:13
Nemregen jottunk haza Del-Afrikabol es maradt 2 szem Malarone tablettam (malaria ellen). Ha valakinek szuksege van ra, szivesen odaadom. Hatha valakinek csak ennyi kell, hogy ne kelljen uj dobozt vennie.
Lit
littaafrika@freemail.hu
Botswanaba Johanneszburgon keresztul
Emese ejobbik2@y... [Ellenőrzött E-mail]
2007 Nov 03, 19:27
Egy baratnom Botswana-ban Phikve-ben el. Szertenem meglatogatni, de o azt ajanlja hogy JOhannesburgba repuljek (USA-bol fogok repulni) s onnan busszal menjek Botswanaba ami kb 2-3 napomba fog kerulni.
- Kell-e magyar allamporlgarnak Del Afrikaba vagy Botswana-ba vizum (16-20 napra mennek)?
- Milyen oltas vagy mas kell?
S barmilyen mas informacio segitseg lenne.KOszonom.
Emese
akárki
misi
2008 Jun 30, 10:41
2007 márciusában voltam kinn családommal egyénileg fokvárosban,hát csodás volt,csak ajánlani tudom mindenkinek a sok negativ irás ellenére.hárman 7 éves kisfiammal!!!Az lenne a kérésem hogy ha valaki tudja irja meg van e lehetőség arra hogy esetleg igy hárman kitelepüljünk,milyenek a munkalehetőségek?köszi
Misinek
Endre
2008 Jul 10, 21:34
Neked a legrosszabbak az esélyeid, mert Te fehér férfi vagy. Te állsz a sor végén a felveendők rangsorában, utánad következne a feleséged, mint fehér nő (feltételeztem, hogy mindketten fehérek vagytok..). Kvóták vannak, hogy egy cégnél milyen arányban kell lennie négernek, indiainak, és így tovább. Szóval fehérként több mint nehéz, a fehérek többsége próbál más országba költözni (Ausztráliába, valahova az EU-ba, az USÁ-ba). Ausztráliába például aktívan toborozzák a fehéreket ügynökségeken keresztül.
Azt nem tudom, hogy vízumot milyen könnyen adnak letelepedésre, de munkát szerezni fehérként nagyon nehéz.
Mindezeket kinti beszélgetések során panaszolták el az érintettek.
Egyfajta ellen-apartheid van most kint, amelyben a korábban elnyomott négerek megpróbálnak revansot venni a fehéreken.
zim felé
vili
2008 Jul 12, 10:40
Sziasztok, tudja-é valaki mire számítsak a Messina-Beitbridge átkelőnél Zimbabwe felé? Messinaban meg lehet valahol olcsón szállni? Köszi!
vili
kalman kfule@h... [Ellenőrzött E-mail]
2008 Jul 13, 20:20
nemtudom mennyire vagy tisztaba ami zim-et illeti, az orszag nagyon levan robbanva hiper inflancio van 200 000%. a valasztasok utan polgarhaborus a hangulat. helydbe mas utat valasztanek.
afrikaans
afrikaans
2008 Sep 24, 22:22
én is 3 alkalommal voltam idáig SA-ban minden alkalommal fokvárosban.nekem is nagyon tetszett a feleségemnek is bármikor kiköltöznénk.esetleg tudna-e kint élő valamit arról mondani, hogy már működő business-t amit hirdetnek eladásra érdemes-e megvenni vagy ezek a hirdetések lehúzások inkább?.
afrikaans
Joe
2008 Oct 01, 22:16
A hirdetett business-ek általában legálisak. Gondold meg miért árulják, valószínüleg megpróbálnak elmenni Dél-Afrikából.
Elvileg azzal, hogy veszel egy céget nem kapsz bevándorlási engedélyt automatikusan. Ha mindenáron oda akarsz letelepedni azt ajánlom fordulj valami bevándorlással foglalkozó céghez, ők tudják kit kell lefizetni, hogy megkapd a bevándorlást. Ez nem vicc, néhány ezer Randdért akár állampolgársági papírokat is lehet kapni.
afrikaans
afrikaans
2008 Oct 04, 20:35
Ilyen jellegu kapcsolat lenne az nem gond.Kicsit szkeptikus vagyok az orszag miatt mar a gyerekeket illetoen.iskolaba jaras stb.Az eletsilus viszont nagyon bejon.Bar mar azt hiszem barmi csak itt ne.Azt hozzateszem mindkettonknek van itthon normalis allasunk nem is keresunk rosszul, de ennyire depressziv, lehangolo helyet en meg sehol a vilagon nem lattam.Persze most nyilvan azert lehetne peldat mondanide miert kellene nekunk allandoan a beka fenekehez merni magunkat.
afrikaans
Joe
2008 Oct 07, 18:02
Szerintem Dél-Afrikában az emberek sokkal lehangoltabbak mint M.O-on. Nem ismerek egyetlen olyan családot akinek van más utlevele, akik nem gondolkodnak az elköltözésről. Több ismerősöm már elhagyta az országot, más esetekben a gyerekek az iskola befejezése után külföldre költöztek. Ha nagyon el akarsz költözni Magyarországról én csak azt tudom mondani költözz akárhová csak Dél-Afrikába ne. Nemzetközi felmérésekben az iskolák az utolsó helyeken végeznek, ha magániskolába küldöd a gyerekedet számíthasz néhány ezer Rand havi költségre. Szerintem Ausztrália a legjobb hely.
afrikaans
afrikaans1
2008 Oct 08, 19:35
Csak hat oda bejutni nem egyszeru dolog.Mar legalisan.Ne haragudj de Te mikor jartal Del-Afrikaban es hol?En sok mindent tapasztaltam ,lattam, bejartuk Namibiat is de lehangolt ideggorcs embereket sehol.Itt a Rakoczi uton viszont csak azt a nap barmely szakaban.
afrikaans
Joe
2008 Oct 09, 19:34
30 eve élek Fokvárosban ,az országot teljesen bejártam ez idő alatt. Én is azt tervezem, hogy visszaköltözök Magyarországra.
afrikaans
kalman kfule@h... [Ellenőrzött E-mail]
2008 Oct 11, 21:24
halgass az 'öregekre' felejdzsd el D.frikát gyerekeidnek semmi jövő nincs ott hosszú távon. Nemtudom mennyire beszéled az angolt, még ha nagyon jól is nem olyan egyszerű csak úgy bele ugrani valami üzletbe helyi ismeretek nélkül.
Viszont azt is megértem, hogy innen el akarsz menni de inkább valami normálissabb országba menjetek. Én is lehúztam 27 évet ott, halgas rám és Joe-ra. +- 35 év késésbe vagy ezzel az országgal. Néha kukkancs ide be, milyen mértékbe folyik ott a bűnözés http://www.702.co.za/news/news.asp
Joe!
Lehet, hogy ismerjük egymást ha éltél Jo'burgba is, a 70es80as évekbe Fokvárosba 86-94 között éltem (kisseb nagyobb megszakitásokkal-Sea Point)vitorlásomat Hout Bay-be épitettem majd 94-ben vitorláztam el.
Sokkal árnyaltabb a kép
Géza
2008 Oct 11, 22:34
Ha a természeti környezetet, szabadidős tevékenységeket, életmódot, ételeket, stb. nézzük akkor szerintem Fokváros a világ egyik legjobb helye. Nagyságrendekkel vonzóbb mint a gazdaságilag és a munkalehetőségek miatt szokásos célpontok, London, stb. Persze ez a fő nehézsége.
A bűnözési statisztikákból nagyon megtévesztő általánosítani. Egyénileg és reálisan nézve már sokkal jobb a helyzet, a legnagyobb hátránya ennek, hogy saját magukat zárják be az emberek, az már nem annyira vonzó életforma.
afrikaans
afrikaans
2008 Oct 12, 19:51
Ha Te most akarsz visszakoltozni Magyarorszagra akkor azt kell mondjam, hogy fogalmad sincs arrol, hogy mi folyik itt.Azt nem vonom ketsegbe, hogy az apartheid alatt sokkal jobban erezhettetek magatokat es azt sem, hogy eleg magas a bunozesi rata jelenleg de azert setalgass egy kicsit Budapest bizonyos reszein akar nappal is.Nem biztos, hogy jelentos kulonbsegeket fogsz erezni.A gyerekeknek nincs ott jovoje?Leet, hogy igy van.De kerdem en mi a jovoje itt?Elvegezhet 2-3 fizetos foiskolat majd elmehet 150-180.000 ft-ert dolgozni havonta amibol legalabb a fele a lakashitel.Jelenleg a totalis elharitas folyik itt/belenezhetnek mindenedbe barmilyen felhatalmazas nelkul stb/ a vallalkozasokat megolik a minden heten elovarazsolt uj tipusu adokkal.Tudod ez attol fugg ki mit tart fontosnak az eletben.Nem mondom, hogy nem igaz amit irtok,sot koszonom az informacioitokat de probaljatok meg itt is egy kicsit.Utana terjunk ra vissza.
Nem kell mindent bevenni, amit bizonyos újságok írnak.
Budapest meg minden ellenkező híresztelés ellenére Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa.
Ráadásul nincsenek "minden héten" elővarázsolt adók.
Nem kéne hisztériáznod.
1 államilag finanszírozott diploma elég itthon
Bálint
2008 Oct 13, 09:36
"IT projekt menedzserek és IT specialisták: havi bruttó 774 ezer forint"
afrikaans
joe
2008 Oct 13, 17:25
Az utóbbi 20 évben kb 10-szer voltam Magyarországon, szóval ismerem a helyzetet. A személyes benyomásom az, hogy Magyarországon az életszínvonal folyamatosan növekszik, míg itt jó ha nem romlik. Lehet, hogy Pesten van néhány veszélyes hely, de legtöbb helyen nyugodtan sétálhatsz még sötétben is (én csináltam), míg itt kevés helyen sétálhatsz még fényes nappal is. MO-on kb 2 gyilkosság jut 100ezer lakosra évente, itt kb 50. Ha tudsz angolul itt egy cikk a NY Times-ból:
Statisztikailag igaz a világrekord bűnözés, de az úgy jön össze, hogy a townshipekben egymást ismerő emberek között nagy az erőszakos bűncselekmények száma, ill. régiónként is hatalmas az eltérés. Egy fokvárosi tehetős család azért simán leéli az életét, persze nyomasztó a sok biztonsági intézkedés.
hiszteria???
afrikaans
2008 Oct 22, 17:00
Tm!
A hiszteriazas eleg tavol all tolem.Amiket Te irsz/biztonsagos fovaros/ ez a Gergenyi dumaja es azt sem hitte el senki aki elmult 20 eves.Azt gondolom, hogy Geza velemenye a helytallo ebben a kerdesben.Azt hogy a Kaylitsaban setalsz egy jot vagy a VIII.keruletben azt hiszem majdnem mindegy.Ha jo penzt keresel amit Balint ir akkor barhol jol tudod magadat erezni.Azt hogy ki keres 774.000 bruttot es ki ennek a toredeket azt mindemki dontse el maga.Azert majd kb. 6 honap mulva terjunk vissza ezekre a dolgokra es kerdezzunk par embert akik panelban laknak.Azt pedig hogy az allambiztonsagi szervek es az APEH mibe nezhet bele es mibe nem es ehhez milyen felhatalmazasra van szukseg ezt akirmilyen ujsagot olvasol is a napnal vilagosabb.Bar ahoz hogy megertsd meg kell elni bizonyos dolgokat.Mindenestre Tom optimizmusa irigylesre melto.
nyugodjatok
Marta martamarschall@y... [Ellenőrzött E-mail]
2008 Oct 23, 15:00
Sziasztok, en uj vagyok a forumon es nem akarom rosszul kezdeni a dolgokat de hallottam toletek sok okos dolgot de rengeteg hulyeseget is. En mar tobb mint 10 eve jarok delafrikaba es van egy hazam is tehat ez azt jelenti, hogy ismerem az eletet itt es foleg a torvenyeket. Nem vagyok allampolgar es rezidens sem. Jarkalok le fel mert a parom az itt el.
Munkarol ne is almodjatok de ami az utazasokat illeti van aki utakat szervez kifejezetten magyaroknak. Az is igaz, hogy ez valamivel tobbe kerul mint az interneten onnaloag szervezett utak, de viszont ha valakire hallgattok a sok hulyesegen kivul talan jobban megeri, hogy ne keruljetek bajba. Azt veszem eszre, hogy mindannyian afrika szakertonek erzitek magatokat es csak a sajat emozionalis dolgaitokrol beszeltek. Sokan vagytok akik kint elnek es sokan vagytok akik csak mint turista voltak es sokan vagytok akik szeretnenek delafrikaban elni.
Sokan azt mondjatok, hogy delafrika egy nagy szar es haza akartok menni, de a magyarok miert kopnek allandoan abba a tanyerba amelyikbol esznek.
Gondolkodjatok egy kicsit es akkor majd rajottok, hogy delafrika a vilag egyik legszebb orszaga es rengeteget ad az idelatogatoknak de ehhez ismerni kell az orszagot es hallgatni azokra akik itt vannak es segiteni akarnak egy szep es felejdhetetlen nyaralasban.
magyar utazási irodák..csak tehetőseknek
bgyuszi
2008 Nov 03, 00:40
A legjobb az, ha Emirates-szel mentek Johannesburgba, és megnézitek a bazbus.com honlapját.
vízum
fehércsoki
2009 Jan 02, 00:35
Sziasztok!
Remélem valaki még jár erre a fórumra néha, hátha kapok Tőletek választ. Leginkább talán Márta ért majd meg...
A szívem után mennék hosszabb időre Dél-Afrikába, de olvastam, h a vízum nélkül magyar állampolgár max. 30 napig tartózkodhat. Azután hogyan tovább? És milyen vízumot kell megkérni? Gondolom arra nem adnak, h szerencsétlen szerelmes szemmel nézek.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Alapinformációk
Géza
2009 Jan 02, 19:47
http://tinyurl.com/7fjw9u
köszönöm
fehércsoki
2009 Jan 02, 21:29
Géza, köszönöm szépen a címet. Ezt már én is megtaláltam, csak nem görgettem le az alján lévő linking előtte. :) Így most eljutottam a konkrét vízumkérő lapig.
Te kint élsz? Mekkora eséllyel lehet megkapni a vízumot? Mennyire kekeckednek?
afrikaans
afrikans
2009 Feb 09, 17:11
kedves joe es kalman!
Annak idejen nagyon mondogattatok, hogy milyen szornyu a bunozes del afrikaban.Nem vagyok jos es akkor sem voltam de azert nezzegessetek egy kicsit magyar hireket.
A gazdasagi rovatokat pedig Tomnak es Balintnak javasolnam.
Párhuzam
Laci
2009 Feb 10, 09:45
A párhuzam jó, ugyanis nincs összefüggés a statisztika és a közérzet között. Magyarországon folyamatosan csökken az emberölések száma.
lacinak
afrikaans
2009 Feb 10, 21:05
Azert jobb lehet a feherek kozerzete Cape Townban mint nehany Magyar kis es nagy varosban.
Közérzete
Laci
2009 Feb 10, 23:13
A közérzete lehet jobb a természeti környezet, az időjárás és a szabadidős lehetőségek miatt, de a biztonságérzete aligha, elég ha a lakások, lakóparkok biztonsági rendszerére gondolunk.
Hát szomorú
Kalman kfule@h... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Feb 11, 20:59
amik itt is mennek, de hidd el nemlehet egynapon emliteni azokkal a bestiálos dolgokal amik Dél Afrikába történnek.
Merem állitani itt egy év alatt nemtörténik annyi gyilkosság mint ott egy hét alatt.
Itt van egy példa ez sem semmi csecsemőket meg gyerekeket erőszakolnak meg AIDS-esek mert abban a hiszembe vannak akkor kifognak gyógyulni.
Last week a 3 year old girl in South Africa was beaten and raped . She is still alive. The man responsible was released on bail yesterday.
He is walking the streets . If you are too busy to read this then just sign your name and forward this on.
This is a very important petition. It is an essential part of the justice system for children. You may have already heard that there's a myth in South Africa that having sex with a virgin will cure AIDS . The younger the virgin, the more potent the cure. This has led to an epidemic of rapes by infected males, with the correspondent infection of innocent kids. Many have died in these cruel rapes.
Recently in Cape Town , a 9-month-old baby was raped by 6 men.
Ezt csak átmásoltam az egyik D.A.oldalról,feltételezem tudsz angolul ha nem akkor szivesen leforditom.
Persze
Bálint
2009 Feb 12, 09:20
Statisztikailag igaz a nagyon magas bűnözés, de praktikusan ebből csak a turistákat vagy ott lakó fehéreket ért eseteket kellene néznünk, az már nem lehet nagyon rossz.
Ez az AIDS-gyógyítós elrettentő történet szerintem kitalált hülyeség és csak megbízhatatlan, szélsőségesen rasszista oldalakon lehet róla olvasni. Esetleg milliós bádogvárosokban bűnügyarányosan annyi ilyesmi lehet mint nálunk vagy Amstettenben.
Bár úgylenne
2009 Feb 12, 13:16
semmiféle racizmus nincs benne, ez nemtitok D.Afrikába helyi ujságok naponta megirják ezeket a dolgokat. Én is mikor először olvastam hihetetlen volt számomra de ezek megtörtént dolgok.
Még ijesztőbb adatok
Kalman
2009 Feb 22, 15:32
Newsweek-ból vettem ki eszt a cikket.
Also troubling is the crime epidemic. Antony Altbeker, a criminologist who has spent years studying the fault lines in South African society, estimates that the country has become one of the world's five most violent places; it has eight times more murders a day than the United States (which is nearly seven times its size). The mayhem isn't limited to the poor: in June, five international tourist groups were robbed, and thugs ambushed South Africa's U.N. ambassador. Diplomats from the Ethiopian, French, Gabonese, Ghanaian, Pakistani and Thai missions have also been assaulted over the last six months.
The primary driver for emigration among all groups, but especially whites, who still retain the majority of South Africa's wealth, is fear of crime. With more than 50 killings a day, South Africa has one of the highest per capita murder rates in the world.
Naponta több mint 50 gyilkoság.
Kalman
Géza
2009 Feb 22, 18:27
Már többen leírták, hogy a statisztikai adatok ugyan ijesztőek, de részletezni kell, hogy valós képet kapj. A gyilkosságok zöme a bádogvárosok lakóit érinti. Turistákat is kirabolhatnak és Jo'burg is veszélyes (gondolom a követségek itt vannak), de ettől még Dél-Afrika nagyon jó turistacélpont, ez utóbbira kellene szűkíteni a statisztikákat. Kiragadható híreket itthon is találsz.
joburg
nekro
2009 Feb 23, 14:44
a kovetsegek pretoriaban vannak, joburgban csak konzulatusok, de a kornyekbeli orszagok fokvarosban is nyitottak konzulatusokat, szoval joburg elkerulheto.
érd
Szabó Misi tengis@c... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Mar 02, 13:19
Én tavaly voltam Durbanban és nagyon vágyok vissza.Ha valaki tudna kint élö magyarrol küldjön nekem cimet vagy email cimetVagy esetleg valos munkalehetöséget az is nagyon érdekelne
Durban
Kalman
2009 Mar 04, 12:28
Mi a szakmád? Tudsz angolul?
Kalman
Szabó S Mihály tengis@c... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Mar 05, 17:02
Angolul keveset tudok,de németül és oroszul beszélek
A szakmám minösitett hegesztö,izometriás csöszerelö,szerkezeti lakatos,gépész technicum.
szoval az épitö iparban van gyakorlatom.Tudsz esetleg valamit ajánlani?Te kint vagy?
Misi
Kalman
2009 Mar 05, 19:00
Ad meg a email cimedet.
Del-Afrikaban eltem...
Robert
2009 Mar 08, 03:15
Mindazoknak, akik ketelkednek a del-afrikai bunozes valodisagaban, illetve akik azt hiszik, hogy az igazan durva dolgok csak feketek kozott tortennek meg. En ket evet huztam le Jo'burgban es Fokvarosban, ime par a durvabbak kozul amik a kornyezetemben zajlottak:
1) 28 eves ismerosomet (afrikaans hatter, pontosan ismert minden szabalyt) lelottek car hijacking kozben
2) Egy masik ismerosomet (feher, elokelo joburgi elovarosban lakott) a sajat haza elott lottek labon, kemenymagos loszerrel, amit pl. tankok ellen hasznalnak. Ha csontot er sohasem jar tobbet.
3) Hetkoznap delelott, az egyik legforgalmasabb es legpuccosabb mall-ban ekszerrablas es lovoldozes. A kollegam felesege ott vasarolt eppen a 2 eves kislanyaval, szerencsere semmi bajuk nem tortent.
4) Joburg-Bloemfontein autopalya, szokasuk volt betontomboket kirakni napnyugta kornyeken. Az illeto nem tudott idoben megallni hiszen fektavolsagon belul volt a dolog, tengelytores, arok. Utana persze kiraboltak oket, feleseget es lanyat megeroszakoltak mikozben az o fejehez pisztolyt tartottak.
Az en hazam lakoparkban volt, fegyveres orrel es 4 meter magas betonkeritessel, szogesdrot villanyarammal. Sokakat ez sem tartott vissza.
Ettol fuggoen a vilag egyik leggyonyorubb orszaga, amikor ott eltem mar akkor is olcso volt a tobbi fejlett orszaghoz kepest, szoval ha az ember elviseli mindezt akkor ertelemszeruen jol meg lehet elni, ha az embernek jo munkaja van (ami Del-Afrikaban egyaltalan nem konnyu, kulonosen ha feher vagy). En eljottem onnan azota, s Del-Afrikanal csak egy durvabb helyen jartam, Nigeriaban.
mult év adatai
oryx
2009 Mar 08, 19:45
The world football authorities are certainly taking risks in South Africa. Crime is still alarming. Last year there were 18,487 murders, 36,190 rapes, 14,481 home invasions, 14,201 carjackings and 118,312 aggravated robberies. Large areas of the main cities are no-go areas for tourists. Black teenagers, guns in their belts, patrol ghettos within sight of the five renovated and five new stadiums that will be used. Poverty, underinvestment and disease exacerbate tensions. A lack of power generation leads to frequent blackouts in Johannesburg. Aids is still killing thousands. And amid high unemployment, the flood of refugees from Zimbabwe has fuelled xenophobia and led to township riots.
kalman
misi tengis@c... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Mar 09, 17:22
email cimem,-tengis@citromail.hu
várom leveledet üdv
Afrika,válaszok
Anthony anthonyfromza@h... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Apr 12, 23:00
Üdv,néhány észrevétel:
-sokan-főleg feketék,és lehuzos magyar "társak"-kinálják a tartozkodási engedélyt,állampolgárságot!Ne hidjetek nekik,folyamatosan buknak meg,csukják be őket!
-Ha bárki kimegy,csak magyarokkal ne,a legtöbbje lehúzásra rendelkezett be,a kint élő magyarok 70% körözött bűnöző,ellenük nemzetközi elfogatóparancs van!Hamis papirokkal élnek,kint is bűnöznek,bujkálás közben kikészülnek idegileg,elöbb-utobb mindegyiket elkapják.
Kamu szöveg:"kalandvágyból,nyelv,kultura,stb"egyszerúen arról van szó,Frankfurtban lefognák rögtön,ahogy leszállna a gépről utban hazafelé...)
A házasság az egyetlen megoldás,rögtön kapsz "permanent resident"tet,2 év mulva citizen!!
-Sajnos,az apartheid elott kánaán,utána a feketék módszeresen züllesztették le az országot,mint bárhol máshol a világon.Még igy is sokkal jobb,mint amerika,israel,ha van pénzed..ha nincs,akkor meg ugy is mind1..
Sziasztok! Segítsetek Létszi ! Köszönöm!
Sanxy87 sanxy87@f... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Apr 13, 21:32
Sziasztok utazni szeretnék Benin-be és szeretnék tapasztalatokat, tudnivalókat gyűjteni mindennel kapcsolatban előre is köszönöm segítségeteket! Miként célszerű Lagos-bol odautazni, biztonsági tudnivalók, valamint hogy mennyi pénzt milyen címletekben éri meg vinni .... Milyen szállásokba lehet megbízni.... Köszi mindenkinek!
Nem
2009 Apr 15, 19:25
értem miért ebben a topikba kérsz segitséget, talán jobban tedted volna ha újat nyitsz.
igaz
Sanxy87 sanxy87@f... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Apr 16, 21:14
-ad van köszke
Gyertek Namíbiába
Luca info@n... [Ellenőrzött E-mail]
2009 Jun 03, 14:52
Aki a "fekete-afrika" hangulatára vágyik, és nem a malária, meg az átvágásra meg a fekete-fehér gyűlöletre, - annak a legjobb szívvel ajánlom Namíbiát.
Az országban közbiztonság van, jók az utak, kedvesek az emberek, az ország 80%-a oltás és gyógyszer nélkül látogatható (kivéve a Caprivi régiót, ahol malária-veszély van).
Ráadásul a kempingek gyönyörűek, és minden tiszta!!!!!!!!!!
ha valaki fotókat szeretne látni Namíbiáról, nézze meg a www.namibiaadventure.net/kalandtúra/képgaléria oldalt.
Ja, és ugyanitt egy csomó információt is találtok az országról.
Kenya és Dél-Afrika helyett a legtöbben inkább Namíbiába mennek - mert oda akár gyereket is lehet vinni, és a csajoknak sem kell tartani semmitől.