9+1 tengerpart – A világ leghíresebbjei

Napfény, tengerpart, pihenés. Este pedig vacsora és buli. Ez az élet! De melyik tengerpartra menjek a nyáron? Segítünk! Íme, a világ leghíresebb tengerpartjaiból a TOP 10. Ezekben nem fogsz csalódni.1. Anse Lazio, Praslin, Seychelle-szigetek

Az Anse Lazio öböl a Seychelle-szigetek Praslin nevű tagjának északi részén, az Indiai óceánon található. Ez a sziget a trópusi égövben fekszik, ahol az évi középhőmérséklet 27 °C és a páratartalom mintegy 80%-os. Az esők, zivatarok gyakoriak és sok esetben lokálisak.

A Seychelle-szigeteki Anse Lazio tengerpart homokos fövenye pálmafákkal és sziklákkal tarkított. Az Indiai-óceán vize szinte mindig kellemes, 28 °C körül alakul, így érthető, ha sokan választják utazásuk, nyaralásuk célpontjaként.

Anse Lazio tengerpart, Praslin, Seychelle-szigetek

Anse Lazio tengerpart, Praslin, Seychelle-szigetek


2. Bora Bora, Francia Polinézia (French Polynesia)

A Francia Polinéziához tartozó kis Bora Bora sziget majdhogynem egyetlen nagy tengerpart a Csendes óceán közepén. Tahititól csaknem 230 km távolságra fekszik és mindössze 29 km2. Ugyanakkor a szigetet lagúna és korallzátony veszi körbe, amely ellenállhatatlan vonzerővel csábítja a turistákat.

Nevezetes kristálytiszta és sekély vizéről, a cölöpökre épült, apartmanjairól és a nyugalmat árasztó partjáról.

Bora Bora éghajlata trópusi, novembertől áprilisig tart a csapadékos, illetve májustól októberig a száraz évszak.

Bora Bora tengerpart, Francia Polinézia (French Polynesia)

Bora Bora tengerpart, Francia Polinézia


3. Maya Bay, Tájföld (Thailand)

A Tájföldi Maya öböl már biztos ismerős mindenkinek, hiszen a vízből jellegzetesen kiemelkedő sziklák oly sok képről és filmből köszönnek vissza ránk. A Maya Bay (öböl) tengerpartja a Phi Phi szigetekhez tartozó Ko Phi Phi Lee sziget egyik ékessége. A sziget az Indiai-óceánhoz tartozó Andaman tenger délkeleti részén található.

A Maya Bay tengerpart sajátossága, hogy az öblöt a magas sziklák szinte teljesen körbeölelik, a víz sekély és tiszta, a part majdhogynem fehér homokkal és pálmafákkal, illetve egyéb trópusi növényekkel szegélyezett.

Maya Bay tengerpart, Tájföld (Thailand)

Maya Bay tengerpart, Tájföld


4. Praia do Sancho, Fernando de Noronha, Brazília

A Praia do Sancho tengerpart szintén egy szigeten található. Mégpedig a brazil fennhatóságú Fernando de Noronha-szigetcsoport legnagyobb szigetének észak-nyugati részében.

A Fernando de Noronha-szigetcsoport csaknem 350 km távolságra fekszik Brazília partjaitól az Atlanti-óceánon, ez Egyenlítő közelében. Elhelyezkedésének megfelelően a sziget éghajlata trópusi, két évszak, a februártól júliusig tartó esős, illetve az augusztustól decemberig húzódó száraz jellemzi. Az évi középhőmérséklet 26,5 °C, de a hő ingás kicsi, 23,8–30,0 °C között változik. Az átlagos napsütéses órák száma napi 8 óra.

A brazil Fernando de Noronha szigeteken a Praia do Sancho tengerpart egy védett öbölben található. A víz 27 °C körüli, a föveny homokos, sziklákkal körbeölelve.

Praia do Sancho tengerpart, Fernando de Noronha, Brazília

Praia do Sancho tengerpart, Fernando de Noronha, Brazília


5. Playa Flamenco, Culebra, Puerto Rico

Listánkban helyet kapott a Karib-tenger szigetének tengerpartja is. A Puerto Rico-hoz tartozó Isla De Culebra (sziget) Playa Flamenco névre hallgató tengerpartja. A Culebra (kígyó) sziget a Karib-tenger észak-keleti részén, Puerto Rico fő szigetétől kb. 27 km-re keletre található. A lakosok száma nem éri el a kétezer főt, ellenben a turisták tömegével utaznak ide.

A tengervíz hőmérséklete az évszak függvényében 23–29 °C között változik.

A Playa Flamenco tengerpart védett rész, kristálytiszta tengervízzel, fehér korallhomokkal, pálmafákkal és trópusi növényzettel borított dombokkal, hegyekkel csábít. 2016-ban megkapta a nemzetközi kék zászlót is.

Playa Flamenco tengerpart, Culebra, Puerto Rico

Playa Flamenco tengerpart, Culebra, Puerto Rico


6. Fraser Island, Queensland, Ausztrália

Ausztrália Queensland tartományának keleti partjai mellett helyezkedik el közvetlenül a Fraser Island (sziget). Az egész sziget populáris utazási célpont, melyet elsősorban a tengerpart miatt keresnek fel. Ez az a hely, ahol a végtelenségbe vesző nyílegyenes tengerpart várja a kikapcsolódni vágyókat. Tekintve a Fraser sziget nagyságát és a tengerpartjainak hosszúságát, garantáltan nem lesz balatoni zsúfoltságérzetünk.

Ausztrália eme tengerpartja a végtelenről, a hatalmas távolságokról, és nem utolsó sorban a napsütésről, a finom homokról és a hűsítő tengerről szól.

Fraser Island tengerpart, Queensland, Ausztrália

Fraser Island tengerpart, Queensland, Ausztrália


7. Grace Bay, Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek

Haiti fölött, Kubától keletre, a Turks- és Caicos-szigetek Providenciales tagjának egyik tengerpartja, a Grace öböl pereme. Csodaszép, szinte vakítóan fehér korallhomok, sekély, áttetsző víz és folyamatos nyár várja a nyaralni vágyókat. A Providenciales szigeten ugyanis a napi átlaghőmérséklet 24,9–29,1 °C között változik egész évben.

A Grace tengerpart ugyanakkor nem csak napozásra alkalmas. A sekély víz több száz méterre benyúlik a végtelenbe, ahol a kedvünkre figyelhetjük meg a tengeri élőlények változatos világát.

Grace Bay tengerpart, Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek

Grace Bay tengerpart, Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek


8. El Nido, Palawan, Fülöp-szigetek (Philippines)

A Dél-kínai-tenger Fülöp-szigetekhez tartozó Palawan szigetének északi csúcsa hallgat az El Nido névre. A teljes neve hivatalosan El Nido-Taytay Managed Resource Protected Area, azaz El Nido-Taytay Természeti és Kulturális Védelem alatt álló Terület. Az itt található fehér homokkal borított partszakaszok méltán megérdemlik, hogy a listánkra kerüljenek.

A Fülöp-szigeteki El Nido tengerpart egyik különlegessége a vízből hirtelen kiemelkedő hatalmas sziklák látványa. Ezek tövében bérelhetjük a sekély vízbe cölöpökre épített bungalót, de választhatjuk a tengerparton álló szállodák valamelyikét is. Akár saját medencével, tengerre néző kilátással.

El Nido, Palawan tengerpart, Fülöp-szigetek (Philippines)

El Nido, Palawan tengerpart, Fülöp-szigetek


9. Horseshoe Bay, Bermuda

A Horseshoe Bay (magyarul patkó öböl) valószínűleg a Bermuda leghíresebb öble és tengerpartja. A fő sziget déli partszakaszán található.

Bermudát, az Atlanti-óceán kis szigetcsoportját biztosan nem kell bemutatni, de valószínűleg kevesen tudják, hogy ez mintegy 150 szigetet és 200 korallzátonyt foglal magába.

A Horseshoe öböl tengerpartja nagyon apró, finoman szemcsézett fehér korallhomokot tartalmaz, amitől nem csak a járás, de a látvány is élmény lesz. Ez a partszakasz kb. 300 méteres hosszúsággal és 40 m szélességével, illetve a végeiben található, vadregényesen kiemelkedő szikláival várja a turistákat.

Horseshoe Bay tengerpart, Bermuda

Horseshoe Bay tengerpart, Bermuda


+1. Glass Beach, Kalifornia

Végül a Glass Beach (vagy magyarosan az „üveg tengerpart”), amely nem a napfény és a pihenés miatt került be a leghíresebb tengerpartok közé. Inkább a környezetszennyezés alakította látnivalók miatt. Mi is történt itt?

Kalifornia Fort Bragg városának lakói a tengerpartot jelölték ki hulladéklerakónak jó száz évvel ezelőtt. Kb. hatvan évvel később ezt a területet lezárták, majd újabb 30 év elteltével kitakarították, és mint turistalátványosság megnyitották. Persze nem a szeméttelepet lehet itt megnézni, hanem a hulladékokból, a tisztítási folyamatok, a kövek, illetve a tengervíz hatására keletkezett színes, kis sima kavicsokat. Ezek borítják ugyanis a tengerpartot. Ezért érkeznek ide turisták ezrei, hogy az „üveg tengerpart” csecsebecséit megcsodálják.

A Glass Beach ma már védett, a MacKerricher Nemzeti Park része.

Glass Beach tengerpart, Kalifornia

Glass Beach tengerpart, Kalifornia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.