A vietnámi Mekong térségben mintegy 163 ismeretlen fajt találtak a tavalyi évben

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy, a Star Trek klingonjaira emlékeztető tarajos gőte is megjelenik a Mekong vidékén múlt évben felfedezett fajok közt, amelyeket már most a kihalás fenyeget a Természetvédelmi Világalap (WWF) alapján a duzzasztógátak, az erőművek és a túlzott fakitermelés folytán.

A vietnámi Mekong térségben mintegy 163 ismeretlen fajt találtak a tavalyi évben

Leopárd gekkó (illusztráció)

Egy Bangkokban kiadott WWF-jelentés alapján 163, eddig nem ismert fajra bukkantak 2015-ben a Mekong folyó vízgyűjtő területén, ezek közt 126 növény-, 14 hüllő-, 11 hal-, kilenc kétéltű és három emlősfaj megjelenik. Köztük van egy világoskék színű gekkófaj Laoszból és egy felettébb ritka banánfaj Thaiföld északi területeiről, mely a szélsebes ütemben haladó erdőirtások okán kritikusan veszélyeztetett.

Jimmy Borah, a WWF Mekong élőhelyvédelmi programjának vezetője közölte: „a Mekong területén újonnan felfedezett fajok azt mutatják, hogy még folyamatosan nagyszámú, felfedezésre váró táj van a természetben, amelyek megismerése meglepetésekkel szolgálhat. Ennek köszönhetően kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk ezen területeknek a védelméről, mielőtt még túl késő lenne”.

A Mekong vízgyűjtő ad otthont a Föld legveszélyeztetettebb fajainak. A WWF idei Élő Bolygó-jelentése alapján a Mekong környéke az illegális vadkereskedelem világhálózatának egyik kulcsfontosságú centruma. „Nagyszámú gyűjtő hajlandó akár több ezer dollárt fizetni a legritkább, a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb fajok példányaiért, amelyeket általában épp ennek a régiónak a feketepiacáról szereznek be. Ezért lényeges, hogy leginkább megerősítsük az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem elleni küzdelem jogi hátterét” – nyomatékosította Borah.

A Mekong vízgyűjtő területén 1997 és 2015 közt a tudósok összesen 2409 fajt fedeztek fel, hetente találnak két ezidáig ismeretlen állat- vagy növényfajt.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.