A bécsi repülőtér jövőre már felismeri az utasokat

Az európai terrortámadások folytán az osztrák főváros, Bécs közelében fekvő schwechati repülőtéren decembertől bevezetik a biometrikus arcfelismerő rendszert, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni.

A modern E-gates titulussal rendelkező rendszerrel ellenőriznek mindenkit, aki példának okáért az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, vagyis még az osztrák állampolgárokat is megvizsgálják. Az arcfelismerő rendszert októberben kezdik el kiépíteni és decembertől élesítik.

A bécsi repülőtér jövőre már felismeri az utasokat

Schwechat nemzetközi repülőtér, Bécs

„Hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatra lehet ezután számítani” – mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Kuriernak adott interjújában. Kijelentette: a schwechati repülőtér a planéta talán a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelő légikikötője.

Sobotka azt is hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag uniós szinten tárgyalják a belépést és kilépést vizsgáló rendszer bevezetését, amely rögzítené az idegen országban eltöltött tartózkodási időt és a helyszínt. Arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő időszakokban minden beutazót vizsgálnák ilyen módon és ellenőriznék a buszon vagy vasúton érkező utasokat is.

A schwechati repülőtér vezetőjének információja alapján minden évben 150 millió és 200 millió euró közti összeget fordítanak biztonsági intézkedésekre, amely a repülőtér költségvetésének negyede. Az ellenőrzés szigorítására újabb százmillió eurót szánnak ezt követően.

Jelen pillanatban a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot, köztük 500 rendőr, és 50 egykori rendőr, illetve katona járja körbe a területet segway-jel, 16 kiképzett keresőkutya kutat drogok, készpénz vagy robbanószer után.

A nyári hónapokban naponta 90 ezer utas fordul meg a bécsi repülőtéren, 25 ezer kést foglalnak le, és minden évben 450 alkalommal zárják le a repülőteret elhagyott bőrönd vagy bombariadó folytán.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter már ezelőtt benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely alapján a terrorizmus elleni harcban lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, illetve azok későbbi felhasználását. Ugyanakkor a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás alatt.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.