Bob Dylan litográfiáinak kiállítása Prágában

Bob Dylan világhírű amerikai énekes és friss Nobel-díjas több mint félszáz grafikai munkája figyelhető meg a prágai Óvárosi városháza történelmi kiállítótermeiben.

A tárlatot, amely az On the Road (Úton) címet és az Ismert művész idegen arca alcímet viseli, az Óvárosi városháza szomszédságában funkcionáló Gallery of Art Prague (GOAP) szervezte meg. Bob Dylan grafikái augusztus 31-ig lesznek láthatóak Prágában. A tárlatot Alan Pajer fényképész fotói egészítik ki, amelyek 2005-ben Dylan és Havel koncert előtti találkozásakor készültek.

Bob Dylan, Highway

Bob Dylan, Highway

„Sikerült megszereznünk Bob Dylan 55 litográfiából álló kollekcióját. Ezek a munkák korábbi rajzai, karcolatai alapján születtek, amelyeket utazásai esetén alkotott” – közölte Zdenek Kocík, a GOAP galéria működtetője. A grafikákat a londoni Halcyon Gallery bocsátotta a GOAP rendelkezésére.

„Amikor megtudtam, hogy a Halcyon Gallery a nyilvánosság részére elérhetővé tette Bob Dylan színes munkáit, rögtön felvettem velük a kapcsolatot. Dylan azt mondja, hogy egész életét ceruzával rajzolta meg. A munkák szerfelett tetszettek, különösen, amelyekben a hatvanas évek Amerikáját örökítette meg. Az énekes kijelentette: annak idején nem autópályákon utaztak, hanem alsóbbrendű utakon, keresztül-kasul az egész országon, kis szállodákban aludtak, kiskocsmákban étkeztek, és mindezt fölöttébb élvezték. Ezekből az évekből származnak a legjobb kinézettel rendelkező munkái” – fejtette ki Zdenek Kocík.

Bob Dylan az első zenész, akinek tevékenységét a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjjal honorálta. Ezelőtt megkapta a Pulitzer-díjat is.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.