Christo vízen lebegő sétaútja volt a legvonzóbb látványosság 2016-ban

A gigantikus installációiról ismert táj-és térművész, Christo The Floating Piers (lebegő dokkok) nevű installációja vonzotta a legtöbb látogatót 2016-ban, megelőzve a világhírű múzeumok, mint a New York-i Metropolitan Múzeum vagy a párizsi Orsay Múzeum magasfokú kiállításait – derül ki a The Art Newspaper által a múzeumokról közzétett látogatottsági adatok elemzéséből.

Christo vízen lebegő sétaútja volt a legvonzóbb látványosság 2016-ban

Christo vízen lebegő sétaútja volt a legvonzóbb látványosság 2016-ban

Az észak-olaszországi Iseó-tó vizén lebegő 4,5 kilométeres ideiglenes pontonhídon előző évben a nyári hónapokban a fennállása 16 napja alatt 1,2 millió vendég ment végig, hogy élvezhesse „a vízen járást”. Ez napi átlag 75 ezer látogatót jelentett.

A tavalyi év leglátogatottabb kiállításai francia múzeumok nevéhez fűződnek. A párizsi Orsay Múzeum gyűjteményének posztimpresszionista kiállítását a Spanyol Fundación Mapfrével kooperálva Rio de Janieróban naponta 9700 vendég kereste fel. Az ugyancsak az Orsay Múzeum gyűjteményére épülő Renoir-kiállításra a tokiói Nemzeti Művészeti Központban naponta 6600 vendég volt kíváncsi. A Hongkongi Történelmi Múzeumban szervezett Monet-kiállítás, amelyiknek anyagát eltérő párizsi gyűjtemények kölcsönözték, napi 4100 látogatót vonzott.

A Renzo Piano-tervezte új manhattani központjába 2015-ben átköltözött Whitney Múzeumnak múlt évben sikerült megtörnie New York két leglátogatottabb képzőművészeti intézményének, a Metropolitan Múzeumnak (Met) és a Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) hegemóniáját, a metropolisz 10 leglátogatottabb kiállítása közül ötöt az amerikai művészeteket bemutató múzeumban rendezték. Kísérleti jellegű, ötrészes kiállításukat, amit öt neves művésznek – köztük Steve McQueennek, Lucy Doddnak, Michael Heizernek – szenteltek, átlagban több mint négy-négyezren keresték fel naponta.

Ugyanakkor a MoMA és a Met maradt még a leglátogatottabb képzőművészeti intézmény New Yorkban, előbbi naponta 6800 látogatót vonzott októberi rendezvényeire, és napi 5900-at a párizsi Picasso Múzeummal együtt szervezett Picasso-kiállítására.

Londonban szintén a francia képzőművészek alkotásaira voltak az emberek leginkább kíváncsiak: a Royal Academy of Arts kiállítását, amely Monet-től Matisse-ig vonultatta fel a tájképfestészet nagyjait, napi csaknem 5100 vendég kereste fel, és az intézmény történetében a negyedik leglátogatottabb tárlat volt.

Írd meg, hogy Neked mi tetszett, Te mit ajánlasz másoknak!

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.