Döbbents meg! – Madridban most megnézheted Philippe Halsman fotóit

Az amerikai Life magazin legtöbb címlapfotóját készítő világhírű fényképész, Philippe Halsman több mint 300 képéből nyílt retrospektív bemutató a madridi Caixa Forum múzeumban.

A svájci Musée de l’Elysée szervezésében lebonyolított vándorkiállítás a Döbbents meg! címet viseli, utalva ezzel arra, hogy Halsman meghökkentő, merész portréival vált világhírűvé, és a XX. század egyik legjelentősebb fotósává.

Az észt születésű, de az Egyesült Államokba emigrált Philippe Halsman korszerű munkamódszereit jól példázza, hogy 1949-ben példának okáért fotóinterjút gyártott Fernandel francia színésszel, aki a feltett kérdésekre csak gesztusokkal és mimikával válaszolhatott. A széria hatalmas elismerésnek örvendett.

Halsmanhoz köthető a Jumpology kifejezés is. Ő volt az első, aki arra kérte modelljeit, hogy ugorjanak a levegőbe, és ebben a pózban kapta lencsevégre őket. „Amikor az ember valakit arra kér, hogy ugráljon, az illető figyelme az ugrásra összpontosul, és ezáltal minden álarca lehullik, és ekkor a valódi embert ismerhetjük meg” – indokolta a fotós, akinek ugrálós sorozatában Marilyn Monroe-tól kezdve Richard Nixonig ezernyi híresség szerepelt.

Döbbents meg! – Madridban most megnézheted Philippe Halsman fotóit

Döbbents meg! – Dalí Atomicus című portré

Ikonikus képei közt tartják számon Salvador Dalíról kreált portréit, akivel szakmailag egymásra is találtak; közösen tervezték meg a szokatlan, szürreális fényképeket, amelyek kivitelezése meghaladta a kor a technikai lehetőségeit, lényegében a Photoshop előtti manipulált felvételek. A legismertebb ezek közül a Dalí Atomicus című portré, amelyen a festő és Léda Atomica című képe van a mennyezetről lógó bútorok, loccsanó víz és ugró macskák közt.

Az 1979-ben, 73 évesen életét vesztett művész képeiből válogatott tárlatot 2017. március végéig lehet megnézni Madridban.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.