Egyre többen látogatják a londoni Tate Modern galériát

A tavalyi évhez viszonyítva egymillióval több vendég kereste fel 2016-ban a londoni Tate Modern galériát, ami 24 százalékos növekedést jelent – derül ki a közzétett statisztikai adatokból.

A vezető látványosságok szövetségének (ALVA) beszámolója alapján 2016-ban több mint 5,8 millió ember látogatta meg a londoni galériát, amely a harmadik leglátogatottabb nevezetességgé vált a szigetországban. Kétségtelen, hogy a Tate Modern új tízemeletes szárnyának júniusi megnyitása vonzotta leginkább a vendégeket.

Egyre többen látogatják a londoni Tate Modern galériát

Tate Modern galéria, London

2016-ban is a londoni British Museum maradt a leginkább közkedvelt brit kulturális intézmény a érdeklődők körében, csaknem 6,4 millióan keresték fel, ám látogatottsága az előző évihez 5,9 százalékkal kevesebb lett. A második leginkább kedvelt turistacélpont a National Gallery, amelyre 6,2 millióan voltak kíváncsiak.

Az Egyesült Királyság tíz leglátogatottabb intézménye közül hétnek, köztük a Természettudományi Múzeumnak (4,6 millió), sőt még a Victoria és Albert Múzeumnak (3,02 millió) kevesebb lett a látogatottsága, utóbbiaké 12-12 százalékkal.

Bernard Donoghue, az ALVA igazgatója a csökkentést azzal indokolta, hogy az európai településeket előző évben ért terrortámadások elbátortalanítottak több embert az utazástól. „Voltak biztonsági félelmek a London centrumában és egyéb városközpontokban található látványosságokat illetőn mind a határon túli érdeklődők, mind az angol családok részéről” – nyilatkozott. Mindemellett, a londoni látványosságokat teljességében ugyanannyian keresték fel, mint egy évvel ezelőtt.

Mind a 10 leglátogatottabb brit intézmény Londonban van, a már említetteken kívül közöttük van, a Southbank Centre, a Sommerset House, a Tudomány Múzeum, a Tower és a Greenwich Királyi Múzeumok.

Angliában ugyanakkor – London kivételével – 5,9 százalékkal növekedett a turistaattrakciók látogatottsága, Skóciában 15,6 százalékkal, Walesben 11 százalékkal, miközben Észak-Íroszágban 7,6 százalékkal – olvasható a BBC honlapján.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.