Egyszerűbben lehet munkát vállalni az Egyesült Államokban!

Egyszerűbben lehet munkát vállalni az Egyesült Államokban a magyar állampolgároknak és össze lehet adni a két országban külön-külön szerzett, nyugellátásra jogosító biztosítási időt a szeptember elsején életbe lépett szociális biztonsági egyezménynek hála – tájékoztatott a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó társaság.

Az információ alapján egy csaknem évtizedes tárgyalási folyamat végén múlt év februárjában fogadta el Washington és Budapest a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezményt. Az egyezmény hatálya az összes olyan jogszabályra kiterjed, amelyek a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget, a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott öregségi és hozzátartozói nyugellátásokat, mindemellett Magyarország tekintetében a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait szabályozzák – írták.

Egyszerűbben lehet munkát vállalni az Egyesült Államokban a magyar állampolgároknak

illusztráció

Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere az információ alapján kijelentette, a most hatályba lépő egyezmény jótékony hatással lesz a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra, és fellélegezhetnek a hosszabb-rövidebb ideig a tengerentúlon dolgozók is.

Az egyezmény főszabályként kimondja: a foglalkoztatott személyekre a munkavégzés helye szerinti állam jogszabályai vonatkoznak, ennek értelmében az Egyesült Államokban dolgozó magyarok biztosítási kötelezettsége ott áll fenn. Ellenben az önálló vállalkozói tevékenységet folytató magánszemélyek kérelmezhetik, hogy rájuk még mindig a kiküldő állam, azaz Magyarország jogszabályai vonatkozzanak, ha az Egyesült Államokban való tartózkodásuk nem haladja meg az öt évet, amelyet az egyezmény hatálybalépésétől, azaz 2016. szeptember 1-jétől kell számítani, függetlenül a kiküldetés tényleges kezdetétől.

A szabályozás voltaképpen kínálja, hogy a rövidebb kiküldetésen lévők, továbbá az önálló vállalkozók erre az időszakra is a magyar társadalombiztosítás hatálya alatt maradjanak. Ezen kivételszabály alkalmazható példaként a közszolgálatban dolgozók, azonfelül a vízi és légi járműveken foglalkoztatottak tekintetében is – írták.

A nyugellátásokra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban a két országban külön-külön gyűjtött biztosítási időket össze kell számítani. Természetesen az egyezmény hatálybalépése előtt megszerzett biztosítási időket is beszámítják a nyugellátás meghatározása alatt – áll a közleményben.

A tájékoztatás alapján a szociális ellátások kiszámítása alatt egy “elméleti összeget” határoznak meg, amelyet a jogosult olyankor kaphatna meg, hogyha a teljes (amerikai és magyar jogszabályok alapján számolt) biztosítási időt az adott országban szerezte volna meg. Az “elméleti összeget” ezt követően arányosítják a teljes-, ugyanakkor az adott állam jogszabályai alapján szerzett biztosítási idők arányával.

Az amerikai ellátásra való jogosultsághoz legalább 6 – az amerikai jogszabályokkal összhangban megszerzett – biztosítási negyedév elengedhetetlen, miközben Magyarországon minimum 365 nap az elvárás – írta a Mazars.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.