Emelkedhet a dél-koreai turisták száma Magyarországon

Nagyságrendekkel növelheti a dél-koreai turisták számát Magyarországon az a két megállapodás, amit a Magyar Turizmus (MT) Zrt. és hasonló profilú koreai állami intézmények kötöttek – mondta a nemzetgazdasági miniszter Szöulból.

Varga Mihály hangoztatta még: előző évben a Magyarországra érkezett dél-koreai turisták száma 120 ezer volt, akik a jól fizető turisták közé, prémiumkategóriába tartoznak, és jóval többet költenek az átlagnál. A Koreai Turisztikai Hivatal elnöke véleménye alapján reális ezt két- vagy háromszorosára is növelni a következő években. A turizmus fellendítését szolgálja a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat terve is – tette hozzá.

Emelkedhet a dél-koreai turisták száma Magyarországon

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) információja alapján a MT Zrt. a következő években együttműködik a Koreai Turisztikai Hivatallal, ugyanakkor a Koreai Utazási Irodák Szövetségével. A Zrt. fokozottan odafigyel a széles lehetőségeket kínáló dél-koreai piacra, ennek érdekében helyi képviselet nyitásáról szóló tárgyalásokat kezdeményezett.

A tárcavezető a Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság második üléséről szólva kijelentette: számba vették azokat a területeket, ahol bővíteni lehet a meglévő együttműködést, ilyenek a turizmus, az ipar, a feldolgozóipar, a gyógyszeripar és a kereskedelem. A Dzsu Hjung Hvan, Dél-Korea kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztere által vezetett vegyesbizottság feladata annak elősegítése, hogy a két ország gazdasági szereplői minél egyszerűbben tudjanak üzletet kötni.

Kiemelte: a Samsung Medison és a Semmelweis Egyetem (SE) egy budapesti ultrahang képzési center létrehozásáról állapodott meg, amely véleménye alapján rövid időn belül elindulhat, mert a SE rektora már konkrét elképzelésekről tudott beszélni a csütörtöki találkozón. Számba vették a konkrét eszközöket is, amelyeken ezek a képzések folyhatnak ezután Budapesten – jegyezte meg.

Megkötötték a kis- és középvállalkozások (kkv) kereskedelmi környezetének és adminisztrációjának támogatásáról szóló megállapodást is a két ország gazdasági minisztériuma közt, amivel azt szeretnék elérni, hogy a távolság ellenére is a lehető legtöbb koreai kkv jöjjön Magyarországra befektetési céllal – számolt be Varga Mihály.

A miniszter hangoztatta: koreai részről az információtechnológiai (it) szektorban van leginkább kíváncsiság a partnerségre magyar cégekkel, ezen a tájon már rövid távon is megvalósulhat magyar jelenlét. A szokásos magyar élelmiszeripari áruk – marhahús, sertéshús – piaca is létrejöhet a nemzetgazdasági miniszter véleménye alapján, aki közölte még, hogy tapasztalata alapján Koreában sokkal erősebb a verseny, mint a japán vagy a kínai piacon. Nyitva van az Eximbank több mint 500 millió eurós hitelkerete a Koreába exportálni szándékozó magyar kkv-k részére – tette hozzá.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy az elmúlt években 7,5-szeresére nőtt a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export, a kereskedelmi forgalom mindazonáltal megduplázódott, 1,6 milliárd dollárt ért el. Előző évben 40 százalékkal nőtt a magyar export, főképpen gépek, gépipari berendezések és járművek kiszállításának hála.

A NGM közleménye alapján a dél-koreai üzemek magyarországi tőkebefektetése állandóan növekszik, ebben a pillanatban csaknem 40 koreai vállalkozás – köztük a Samsung cégcsoport több leányvállalata – működik Magyarországon, és csaknem 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.