Én így tisztítom a túrakabátom és túracipőm

Ha abban a hiszemben élsz, hogy a túrakabátod vagy túracipőd megvásárlásával letudtad minden tennivalódat a ruházatodat illetően, hát tévedsz. Főleg akkor, ha még vízálló membránod sincs, ami megvédjen. Szóval vedd elő a túraruhádat és figyelj, mert segítek, hogy sokáig élvezhesd.

Először is el kell fogadnunk, hogy minden ruhadarab koszolódik. Kinek-kinek a vérmérséklete és a szokásai szerint. A koszos ruházatot pedig ki kell takarítani. Esztétikailag is fontos, de tartósság szempontjából is előnyös.

Én így tisztítom a túrakabátom és túracipőm

A hegyekben, sziklás talajon is fontos a vízzáró ruházat

Mivel mosom a Gore-Tex membrános túrakabátom?

A minőségi túraruházat aláöltözetétől a sapkáig mindent lehet mosni, de nem mindegy, hogy mivel. Azaz, egy póló esetében szinte mindegy, de a vízálló membránnal bélelt kabátunk esetében nem ajánlom az általános mosószereket. Több gyártó is kínál lélegző membránhoz kifejlesztett speciális megoldást, érdemes ezek között kutakodni. Ár-érték arányban nekem (jobban mondva a feleségemnek) a Perwoll Sport & Active folyékony mosószer vált be. Ezt kimondottan ajánlják lélegző ruhákhoz. A ruha tiszta lesz és nem vettem észre, hogy a vízállóság rovására ment volna a mosás.

Persze minden mosás után biztos, ami biztos alapon előveszem az impregnáló sprayt, és befújom a ruhákat. Ehhez a Nikwax termékeit használom előszeretettel. Van több fajta, én a ruha típusának megfelelőt szoktam választani.

A Nikwax termékeket szoktam használni a gyerekek sok esetben nem membrános, de még csak nem is vízálló ruhájához vagy cipőjéhez. Persze nem lesz olyan hatékony, mint a gyárilag vízálló ruházathoz, de vízlepergető hatása megkérdőjelezhetetlen, valamint a ruhák kevésbé koszolódnak és könnyebben tisztíthatók.

Én így tisztítom a túrakabátom és túracipőm

Gyakran nem tudjuk megúszni szárazon

Mi köze a bidének a túrabakancsomhoz?

A cipők és bakancsok legalább annyi törődést igényelnek mint a kabátok, ha nem többet, amennyiben hosszú távon szeretnéd élvezni. Nekem van közel húsz éves Meindl bakancsom, amit a mai napig használok, igaz, a vízállósága már nem a régi.

A lábbelik esetében fontos, hogy mindig meg kell szárítani használat után, és ez nem csak a külsejére, de a belsejére is vonatkozik. Még a Gore-Tex membrános cipők esetében is tapasztalható izzadás és párakicsapódás, amitől a zokni és a cipő belseje vizes lehet. Persze nem csak a pára miatt kerülhet víz a belsejébe. Egy sárdagonyás túra után, amikor a cipő is alig látszik, én egyszerűen beteszem az otthoni bidébe, a folyó víz alá, és addig suvickolom egy ronggyal, amíg ragyogó tiszta nem lesz. (Majd ezután a bidét suvickoom, amíg a feleségem azt nem mondja, hogy már ragyogó tiszta.) Ilyen mosás alatt persze óhatatlanul előfordul, hogy víz kerül a cipő belsejébe. Fontos, hogy ezt mielőbb megszárítsuk.

A vízálló membrán a cipőben nem azt jelenti, hogy a cipő nem lesz vizes, hanem azt, hogy a víz nem tud eljutni a lábunkig. A membrán általában a cipő belső részén, mintegy zokniként öleli körbe a lábat. Ugyanakkor érdemes a cipő legfelső, külső rétegét is vízállóvá tenni, hiszen ebben az esetben két vízálló réteg biztosabb, mint az egy. Ráadásul a sár és egyéb kosz is nehezebben tapad meg a lábbeli felületén.

Túrabakancs Nikwax termékkel történő impregnálása

Túrabakancs Nikwax termékkel történő impregnálása

Ezért a mosás és szárítás után egyszerűen befújom vagy bekenem impregnálószerrel. A komolyabb, bőrből készült túracipőket és túrabakancsokat egyébként is célszerű minden használat előtt (vagy inkább utána) bedörzsölni valamiféle puhítóval, lehetőleg olyannal, amely vízhatlanságot is garantál. A piacon ehhez is többféle márkanév alatt futó megoldást találhatunk.

A takarítás, szárítás és impregnálás után már nyugodt szívvel teszem a polcra a lábbelit, szekrénybe a softshell kabátot, hogy a legközelebbi túra alkalmával is jó szolgálatot tegyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.