Európában most először látható absztrakt expresszionista festmények a bilbaói Guggenheim Múzeumban

Jackson Pollock, Mark Rothko, és Willem de Kooning művei mellett Clyfford Still Európában még sosem látott festményeit is bemutatja a bilbaói Guggenheim Múzeum tegnap megnyílt, nagyszabású tárlatán. A múzeum a kiállítást az absztrakt expresszionizmus képzőművészeti irányzatnak szentelte – hangzott el az intézmény sajtótájékoztatóján Bilbaóban.

Európában most először látható absztrakt expresszionista festmények a bilbaói Guggenheim Múzeumban

Jackson Pollock, Mural, 1943 © The Pollock-Krasner Foundation, VEGAP, Bilbao, 2016

A londoni Royal Academy of Arts közreműködésével létrejött tárlaton 33 művész 130 alkotása, festmények, szobrok és fényképek kaptak helyet, köszönhetően több amerikai művészeti intézménynek és magánygyűjtőnek, akik kölcsönadták a tulajdonukban lévő műtárgyakat erre az eseményre.

Edith Devaney és Lucía Aguirre kurátorok szerint a legnehezebb feladatuk a denveri Clyfford Still Múzeummal volt, ugyanis az intézmény eddig még sohasem adott kölcsön egyetlen alkotást sem az Egyesült Államokon kívülre. Most azonban kivételt tettek, így a művész kilenc képe tekinthető meg a kiállításon, amely a XX. század 40-es éveiben, New Yorkban született művészeti irányzatról kíván átfogó képet adni.

Az „Absztrakt expresszionizmus” címet viselő kiállítás június 4-ig látható.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.