Hamarosan már a megújult szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt látogathatjuk

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. Helyrehozzák többek közt a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

A kastély felújításához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyertek el december végén 1,5 milliárd forintot, a kormány ugyanakkor csaknem félmilliárddal járul hozzá a kastély felújításához – mondta Balogh József polgármester.

Hamarosan már a megújult szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt látogathatjuk

Hamarosan már a megújult szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt látogathatjuk

A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 közt épült Ybl Miklós tervei alapján. Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, ugyanakkor legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, amennyi nap van egy évben, annyi szobája, amennyi hét és annyi bejárata, amennyi évszak. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, melynek parkja 1954 óta természetvédelmi térség.

A támogatásból a tetőszerkezet felújítása, az objektum külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, azonkívül a földszinti nagytermek felújítása valósulhat meg és korhű berendezéseket szerezhetnek be. Sajnos eredeti berendezési tárgy nem maradt fenn, de Klösz György fotóművész csinált felvételeket az 1900-as évek elején a kastély belső tereiről, azokat alapul lehet venni a felújításkor – mondta Balogh József.

Az önkormányzat saját forrásból eddig is fejlesztette a kastélyt, amelyiknek legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotában, komolyabb sérülések nélkül maradtak fenn. Csaknem 70 millió forintot költöttek a földszinti termek látogathatóvá tételére, a mozaikparketta és az ebédlő felújítására, 20 millió forintos szponzori pártfogás hozzájárulásával mindazonáltal a melléképületek felújítását kezdték el.

A polgármester egyelőre nem tudja, hogy a Forster Center megszűnésével kihez kerül a felújítás ügye, és mely szervezet, mikor írja ki a közbeszerzést a munkálatokra.

Balogh József azt mondta: szeretnék, ha az emeleti szobákból felsőkategóriás szállodát lehetne kialakítani.

A kastélynak az előző évben 12 ezer látogatója volt.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.