Háromezer év után ismét ősi labdajáték Mexikóban

Háromezer év távlatában újítottak fel egy labdajátékot Mexikóban. Az ullamaliztli játék döntőjét a hét végén rendezték Teotihuacan településen.

A szervezők a kulturális és a vallási jelentősége okán szeretnék újra feleleveníteni az ősi labdajátékot, amely igencsak felkapott volt Közép-Amerikában, egészen a spanyol hódítók megérkezéséig. Mexikóban mintegy tíz csapat játssza már ezt az ősi játékot, aminek első és idáig egyetlen tornáját 2006-ban bonyolították le.

(forrás: youtube.com)

Az ősi iratok tanúsága alapján a labdajáték a fény és a sötétség harcát szimbolizálja, és energiát nyújt ahhoz, hogy az emberiség előre haladjon. A mexikói Yucatán-félszigeten terül el az egyik legjobb állapotban fennmaradt nyújtott pálya, melynek két oldalán kőgyűrűket találunk. Ezeken a gyűrűkön kell keresztül juttatni a labdát a pontszerzéshez. Más ősi pályák romjai egyébként Mexikó-szerte fellelhetők.

Manapság egy hosszú keskeny pályán mérkőznek meg a hét főből álló csapatok. A játékszer egy nehéz gumilabda, amit nem lábbal, hanem derékkal kell továbbítani.

Háromezer évvel ezelőtt a játék veszteseit feláldozták az isteneknek, de a mai szervezők megelégszenek egy kieséses jellegű versengéssel is.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.