Hétvégi utazási tipp: Történelmi várjátékok Füleken

Szombaton és vasárnap rendezik meg a 18. Történelmi várjátékokat a szlovákiai Füleken, ahol lovagi tornát is láthatnak a látogatók. Az íjászok ugyanakkor a Füleki Vár Védője és a Nógrád Íjásza címért versengenek.

Füleki vár, Szlovákia

Füleki vár, Szlovákia

A vármúzeum közleményében azt írják, hogy a szombati program a délutáni és esti órákban zajlik ezután, felidézve a középkor és koraújkor hangulatát.

A 16 órai kapunyitást követően a legkisebbeket bábjáték, akadálypálya, történelmi játékok, csata, mindemellett pásztor- és vadászkutya-bemutató várja a vár területén. A felnőttek betekintést nyerhetnek a törökök mindennapjaiba és szokásaiba, királyi csokoládét kóstolhatnak, megtekinthetik a kézműves foglalkozásokat és a kazamatában felszerelt kínzókamrát.

A 18 órakor kezdődő főműsorban egy valósághű lovagi tornát nézhetnek meg a vendégek. A műsorszámot barokk táncok és solymászat követi, ezt követően a bajvívó- és janicsárbemutatókat várostrom zárja.

Az esti csata után korabeli táncoktatással egybekötött vigasságon és lakomán vehetnek részt a kíváncsiskodók, a programot inkvizíciós per és tűzshow színesíti.

Vasárnap rendezik meg a 11. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyt a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért. A megmérettetésen szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat eltérő kategóriákban.

A Történelmi várjátékokat a Koháry Polgári Társulás és a Füleki Vármúzeum szervezi.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.