Holnaptól itt a Szolnoki Tiszavirág fesztivál

Négy színpadon zenés produkciók, sőt még filmvetítések, kézműves vásár, hajó- és kerékpártúra biztosítanak szórakozási lehetőséget holnaptól 17-ig a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválra látogatóknak. A találkozó ebben az évben Zenekanapéval és a nyári színházzal bővül.

Tiszavirág Fesztivál, Szolnok

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kijelentette, hogy a csaknem 40 ezres látogatottságú összejövetel ideje alatt teltházasak a település szállodái, szálláshelyei. Nyomatékosította: kiemelten kardinális Szolnokon a turizmusfejlesztés, ezért is alkották meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot, a Söráriumot, szervezett a Tisza-part, a parkok és több vendégcsalogató összejövetelt, fesztivált támogat a település.

Kovács Ákos fesztiváligazgató közölte: a rendezvény egyik újdonsága idén a nyári színház. A szolnoki Damjanich János Múzeum belső udvarán két díjmentes kamaraszínházi előadást láthatnak a kíváncsiskodók a parádé utolsó két napján. Pénteken a M/Ámor, vagy melyet akartok zenés „vígnépszínműveletet”, szombaton a Nőkből is megárt… című, ugyancsak könnyedebb darabot mutatják be a közönségnek.

Az esemény szervezői kiemelten fontosnak tartják az összetartozás érzésének erősítését, a tehetségek felkutatását, nézők részére bemutatását. Ennek új színtere a Zenekanapé, ahol akusztikus megszólalásban előadók és zenekarok jelentkezését várják. Pénteken és szombaton délután három órára a szolnoki zenészeké a Tisza-parti sétányon felállított ideiglenes színpad. A szervezésben a Szolnoki Diáktanács is közreműködik – árulta el a fesztiváligazgató.

Kovács Ákos nyomatékosította: az esemény területén négy színpadon 52 koncert, ezenkívül több utcai zenei produkció is lesz. A speciális színpadképű helyszínek fellépőit nem legfőképp a mainstream vonalból válogatják, a cél inkább a hazai tehetségek bemutatása. Közölte: a Föld nagyon sok részéről érkeznek olyan határon túli zenekarok, akik első alkalommal lépnek fel Magyarországon. Elfogadta a szervezők felkérését az akusztikus country-bluest játszó texasi Scott H. Biram, fellép ezt követően Sophie Maurin francia zongorista, dalszerző, énekes. Ugyancsak Franciaországból érkezik az Omar et Mon Accordéon zenekar és a Faut qu’a guinche együttes.

A Dániában alakult négy tagú Brothers Moving zenéje a bluesból, soulból, rockból, folkból és funkból táplálkozik. A tradícióknak megfelelő olasz népzene és a települési folk mellett ír, latin-amerikai, balkáni, sőt olykor reggae-s elemekkel gazdagított utcazenét játszó La Tresca visszatérő résztvevő Magyarországon.

A hazai fellépők közt ott lesz például Járai Márk, Tompos Kátya és Gyémánt Bálint, Kamilka és a Pesti Sikk. Nem hiányzik ezt követően a fesztiválról Hangácsi Márton, Fekete Jenő, Muriel, Czutor Zoltán és Gubás Gabi sem. A fellépők egész listája a www.tiszaviragfesztival.hu oldalon válik hozzáférhetővé.

A Tisza és a gyaloghíd melletti tájon kap helyet a 15×5 méteres óriás mozivászon, ahol a rendezvény minden napján könnyed szórakozást kínáló tradicionális filmeket vetítenek. A publikum a gátoldalon kiépített lépcsőzetes nézőtéren szórakozhat.

A Tisza Szálló elől induló sétahajóról megcsodálható lesz a tiszavirágzás. A Tourinform Iroda által rendezett 30 kilométeres Tiszavirág Kerékpártúra esetén a belváros és a Tisza-gát egyes szakait lehet bejárni.

A találkozó minden napján kézműves vásár lesz a Sóház utcában, gasztronómiai különlegességek kóstolására nyílik potenciál, bor- és sörházak várják a vendégeket.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.