Horvát sivatag tevékkel – turistalátványosság lehet

Négy tevét vásárolna Szentgyöngyvár (Durdevac), mert a polgármester véleménye alapján az állatok a „Dráva menti sivatag” fő attrakciói lehetnének – írta a Jutarnji List horvát napilap.

A tevéket a település egy dániai tenyésztőtől venné meg, darabját 3000 euróért (890 ezer forint).

A Durdevacki peski, vagyis a „horvát Szahara” a magyar határtól nem messze, a településhez közeli mocsaras vidéken terül el a Borik Parkerdő zöldellő fenyveseinek centrumában.

A természetvédelmi tartomány nagyon sok turistát vonz – mondta a polgármester, aki úgy gondolta, a tevegeléssel még vonzóbbá tehetnék a várost.

Horvát sivatag tevékkel – turistalátványosság lehet

Amennyiben a park vezetése beleegyezését adja, az önkormányzat rögvest kifizeti a tevéket, az állatok mindazonáltal már júniusra megérkezhetnének Horvátországba, a település páratlan kulturális eseményére, az minden évben megszervezett Picokijada nevű előadásra – közölte a lap.

Az előadáson azt a történelmi eseményt elevenítik fel, mikor is Ulama pozsegai szandzsákbég serege 1552-ben elfoglalta Verőce várát, ezután Szentgyörgy vára ellen vonult. A több napos ostrom után a védőknek fogytán volt az élelme, ám utolsó csirkéiket az ágyúkba töltötték és a törökre lőtték, akik látva a védők bőségét, elvonultak a vár alól.

Attól kezdve a szentgyörgyieket csirkéseknek (picoki) nevezték. A Picokijada előadásában több száz statiszta, lovas, amatőr és hivatásos színész vesz részt.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.