Húsvéti nyüzsgés Hollókőn

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti eseményen, és ennek a vendégek is részesei lehetnek április 15. és 17. közt. A Nógrád megyei világörökségi falu tradícióknak megfelelő húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és nagyszámú koncertet láthatnak; fellép például Lajkó Félix vagy Ferenczi György is.

Húsvéti nyüzsgés Hollókőn

Hollókő

Kelecsényi Péter, a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója hangoztatta: a hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, a palócok ugyanakkor büszkén, de vidáman őrzik hagyományaikat; húsvét közeledtével a lányok kivételes étrenddel dédelgetik az udvar tyúkjait, a fiúk nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, mert Hollókőn idén is vödörrel locsolkodnak.

A háromnapos Húsvéti parádé alatt Hollókő átalakul, a szokásoknak megfelelő falusi csendet a zeneszó és a nyüzsgés töri meg. Az odalátogatók megkóstolhatják a hollókői házi rétest és a palóc lepényt, megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét.

Szombaton az Ófaluban zajlanak majd a programok. Felelevenítik a kereplőzés hagyományát, a házaknál mutatják be a népi életet, délután lesz a nagyszombati szentmise, ezután este Lajkó Félix nagykoncertje.

A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik az Ófaluban, ahol vasárnap és hétfőn is zajlik a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. Lesz nóta és tánc a Bakator zenekarral, illetve táncház a Nógrád Táncegyüttessel. A Kerekes Band udvarban fellép az Agyagbanda, Herczeg Flóra és Bandája, az Iglice mesejátékokat ad elő.

Ezzel párhuzamosan mindkét napon koncerteket szerveznek a Pajtakert nagyszínpadon az Ófalu bejáratánál: lesz Bazsava és Esszencia koncert, fellép Ferenczi György és a Rackajam, a Kerekes Band és Mező Misi, muzsikál a Dűvő zenekar is.

A vasárnapot locsoló táncház zárja a Dűvő zenekarral és a Nógrád Táncegyüttessel.

Eközben a hollókői vár ura elénk tárja, hogy nemcsak az asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is, a ruhapróba mellett mindazonáltal fegyveres bemutatót is tartanak.

Kelecsényi Péter kitért rá: az UNESCO egyetlen faluként Hollókőt választotta a világörökség részévé, és ennek 30. évfordulóját ünneplik a teljes évben.

Írd meg, hogy mit találsz legvonzóbbnak a Hollókői Húsvétban!

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.