Ingyenes WiFi lesz Európa szerte

Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, melynek értelmében 2020-ra térítésmentes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, aminek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel költségmentesen igénybevehető WiFi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban illetve egyéb helyszíneken.

Ingyenes WiFi lesz Európa szerte

“A indítvány javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott a hozzáférés az internethez” – nyomatékosította Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. “A WiFi4EU üdvözlendő első lépés, de sokkal többet kell tenni a szélessávú kapcsolat EU-szintű megteremtésének érdekében” – tette hozzá.

A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem üzemel díjmentes WiFi-hálózat. Az unió a rendszer telepítését finanszírozza az elképzelések alapján, a működtetési költségeket nem.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke múlt év szeptemberében arról számolt be, hogy 2020-ig az EU minden településében elérhetővé kívánják tenni az költségmentes vezeték nélkül internet-szolgáltatást.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.