Januártól nem harangozik a Big Ben

Bezárta kapuit a turisták előtt, ugyanakkor januárban hónapokra el is hallgat a Big Ben, a londoni parlament világhírű toronyórája, aminek nagyjavítását már nem lehet halogatni.

A 157 éves szerkezetet, aminek harangjátéka legalább olyan jól ismert, mint maga az óra, 29 millió fontos (mintegy 11 milliárd forintos) költségvetéssel három évig tartó rekonstrukciónak vetik alá. A harangjáték nem némul el a javítás egész időtartamára, de több hónapig bizonyosan nélkülözniük kell a londoniaknak és a turistáknak a széles körben elterjedt dallamot.

Most nem harangozik a Big Ben

Felújítják a Big Ben-t

Az 1859 óta funkcionáló Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot – amelyet szintén Big Ben titulussal illetnek (jóllehet 2012-től, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony) legutóbb 1983-ban újították fel. Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt pár hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja szakadatlan funkcionál a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta.

Jövőre a londoniaknak és a turistáknak az angol főváros egy másik világhírű látványosságát, a Piccadilly Circus háznyi méretű fényreklámját is megközelítően egész éven át nélkülözniük kell, szintén felújítási munkálatok okán.

A több emeletnyi reklámfelület tulajdonosa is januárban kezd hozzá a pillanatnyilag hat jókora táblából álló fényberendezés leszereléséhez, és az ultra-nagyfelbontásúnak ígért szupermodern modern fénytábla az elképzelések alapján őszre kerül a helyére.

Ilyen hosszú ideig a II. világháború óta nem borult sötétbe a Piccadilly Circus 1908 óta létező fő turistalátványossága. A fényreklámokat a háborús veszély folytán elrendelt általános elsötétítésnek megfelelően 1939-ben kikapcsolták, és csak tíz év elteltével, 1949-ben kapcsolták vissza, tekintettel a háború után még évekig elhúzódó súlyos gazdasági megszorításokra.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.