Japán legaktívabb tűzhányója hatalmas kitörésre készül

Jelentős kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója 30 éven belül – állapították meg brit tudósok, akik a vulkáni magma felhalmozódását tanulmányozták.

A Bristoli Egyetem kutatóinak véleménye alapján a Kjúsú szigeten magasodó Szakuradzsima tűzhányó egyre nagyobb veszélyt jelent.

A Szendai atomerőműtől 49 kilométerre álló vulkán közelében terül el a 600 ezres lakosú Kagosima település.

A Szakuradzsima utolsó számottevő kitörése 1914-ben volt, akkor 58-an haltak meg.

A Japán-szigetek az úgynevezett csendes-óceáni tűzkörön fekszenek, és több mint 100 vulkán található itt. A Szakuradzsima rendszeresen lövell magából hamut és évente több kisebb robbanást is hallani a kráteréből. Utoljára februárban tört ki.

A japán hatóságok szakadatlan ellenőrzik a tűzhányót, mely a japán vulkáni figyelmeztető rendszerben a 3-as fokozatot kapta. Öt fokozat létezik, a 3-asba két tűzhányót sorolnak. Ez a fokozat azt jelenti, hogy a vulkánt nem tanácsos megközelíteni.

Kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója 30 éven belül - a Kjúsú szigeten magasodó Szakuradzsima tűzhányó egyre nagyobb veszélyt jelent.

Kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója 30 éven belül – a Kjúsú szigeten magasodó Szakuradzsima tűzhányó egyre nagyobb veszélyt jelent.

“Az 1914-es kitörés 1,5 köbkilométer tömeget mozgatott meg. Adataink alapján úgy véljük, csaknem 130 évbe telik, hogy a vulkán ennyi magmát felhalmozzon egy újabb, hasonló méretű kitöréshez, ez mindazonáltal azt jelenti, hogy nagyjából 25 évnyire vagyunk ettől” – mondta James Hickey, az Exeteri Egyetem Camborne földtani kutatóintézetének tudósa.

A kedden megjelent tanulmányt a Bristoli Egyetem és a Szakuradzsimai Vulkánkutató munkatársai készítették. Megállapították, hogy minden évben 14 millió köbméter magma gyűlik össze a vulkánban, ez 3,5-ször töltené meg a Wembley stadiont.

Hozzátették, hogy a magma felhalmozódásának üteme gyorsabb annál, hogy a rendszeres, kisebb erupciókkal kilövellhetné a vulkán, ennek alapján arra következtettek, hogy valószínűleg 30 éven belül valószínű egy újabb pusztító kitörés.

Becslésükhöz a vulkánok magmatartályait modern módszerekkel tanulmányozták. Hickey és kutatócsoportja azt reméli, az előrejelzés a hatóságoknak támogatást nyújt a felkészüléshez. A Kiotói Egyetem egy professzora, Nakamicsi Haruhisza véleménye alapján már elkészültek Kagosima korszerű evakuálási tervei.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.