Jó hír Brüsszel környékieknek – Vasarely kiállítás a Balassi Intézetben

Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából a brüsszeli Balassi Intézetben kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A tárlat szerigráfiákkal kezdődik a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményéből, Sárkány József művészettörténész válogatásában. A munkák jellemzően Vasarely op-art korszakában születtek.

Vasarely kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben

A második részben csaknem negyven 70×100 centiméteres nyomat figyelhető meg. Az alkotások a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány országos felhívására született grafikai munkák közül valók. Eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarelynek a most nyíló bemutatón is megfigyelhető, optikai hatásokra épülő struktúráihoz, és széles keresztmetszetét adják a magyar tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek.

A kiállítás záró egységében művészeti egyetemisták munkái láthatók. Vasarely gondolatrendszerét, a geometrikus ábrázolások és optikai ingerek továbbélését mutatják be a művek, melyek közt tervezőgrafikai és intermédia alkotást éppúgy találni, mint olajképet vagy üvegplasztikát.

Victor Vasarely 110 éve született Pécsen Vásárhelyi Győző néven. Életművéhez két másik kerek évforduló is kapcsolódik: idén 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, és ugyanebben az évben adták át Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát, amely épületként is a képzőművészet és építészet szintézisének modern formanyelvét valósította meg, illetve az elemző vizuális kísérletezés internacionális műhelye is volt.

A Fekete Vali és Salamon Péter által szervezett expo a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban volt megfigyelhető, ezt követte Brüsszel, ugyanakkor később Párizsban is be fogják mutatni.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.