Jó tudni! – Ha késik a repülőgép, jár a kártérítés

Az érintett magyar légi utasok 97 százaléka nem nyújtott be kártérítési igényt a légitársaságok felé késő, vagy túlfoglalt járat után – közölte a Claim it követeléskezelő társaság.

A társaság, amely magyar kirendeltséggel is üzemel, közölte: az utóbbi öt évben a számítások alapján csaknem 297 ezer magyar utazott azon a 2300 járaton, amely több mint 3 órát késett, ezenfelül amelyet töröltek vagy túlfoglaltak. Kilencvenhét százalékuk viszont még nem nyújtott be kártérítési igényt, ezáltal a számukra még ki nem fizetett kártérítések teljes becsült összege mintegy 23 milliárd forint.

Repülőgép késés illusztráció

illusztráció

Hozzátették: a gyakorlati ismeretek alapján a légitársaságok gyakran vonakodnak kártérítést fizetni, ha az utasok közvetlenül hozzájuk fordulnak, ezért van szükség a követeléskezelő megbízására, amely akár bíróságig is elviszi az ügyet.

Az európai törvényeknek megfelelően a 3 óránál többet késő, és a törölt vagy túlfoglalt járatok utasai a jegy eredeti árától függetlenül fejenként 250, 400, vagy 600 euró pénzügyi kártérítésre jogosultak a repülőút hosszától függően. A kártérítés az összes európai repülőtérről induló járatra, emellett az európai légitársaságok által üzemeltetett, európai repülőterekre érkező járatra érvényes.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.