Los Angelesben építik fel George Lucas egymilliárd dolláros múzeumát

Los Angelesben épül fel és várhatóan 2020 májusában nyílik meg George Lucas múzeuma, ahol a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet fog kapni.

A Lucas Museum of Narrative Arts titulussal rendelkező múzeum egymilliárd dolláros (293 milliárd forintos) beruházással jön létre. A filmrendező George Lucas évek óta keresi az alkalmas helyet a kiállítótér részére, sokáig Chicago volt a kiszemelt színtér, ám ott egy helyi természetvédő csoport megakadályozta az álom valóra váltását. Ezt követően San Francisco és Los Angeles versengett a nagyarányú terv elkészítéséért és végül az utóbbi került ki győztesként.

Los Angelesben építik fel George Lucas egymilliárd dolláros múzeumát

A Lucas Museum of Narrative Arts látványterve

Eric Garcetti, a település polgármesterének bejelentése alapján az intézmény 2020. május 4-én nyitja meg kapuit, mely a csillageposz rajongóinak kultikus dátuma.

A leendő múzeum igazgatói testülete kedden közölte, hogy a hosszadalmas kiválasztási folyamat után végre eldőlt: a Los Angeles-i Exposition Parkban épül fel a kulturális létesítmény. Ugyanakkor köszönetet mondtak a terv San Franciscó-i, illetve Los Angeles-i lelkes fogadtatásáért és hangsúlyozták, hogy módfelett nehéz feladat elé állította őket a végső színtér kiválasztása, hiszen mindkét település meggyőző érveket sorakoztatott fel.

Garcetti a városházán tartott sajtótájékoztatón Lucasnak és feleségének, Mellody Hobson üzletasszonynak is megköszönte, hogy végül Los Angeles mellett tették le a voksukat. Hangsúlyozta, hogy nem Csillagok Háborúja-múzeum készül, hanem a narratív művészetek múzeuma, ahol mások mellett egy kitűnő Norman Rockwell-gyűjtemény is gazdagítja a palettát.

A végső választásban feltehetően az játszott kardinális szerepet, hogy a Los Angeles-i színtér, az Exposition Park több tömegközlekedési útvonalon megközelíthető, a San Franciscóban kiszemelt Treasure Island nevű mesterséges sziget viszont csak az oda vezető hídon keresztül vagy komppal válik elérhetővé.

A Lucas Museum of Narrative Arts futurisztikus tervét a kínai építész, Ma Jan-szung alkotta meg. Az épület várhatóan 1500 munkahelyet hoz létre, és elkészülte után 350 álláslehetőséget fog nyújtani.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.