Már az easyJet is versenyez az amszterdami utasokért

Elindította új járatát az angol easyJet légitársaság a Liszt Ferenc repülőtér és Amszterdam Schipol közt. Az előrejelzések szerint az éves utasforgalom a két állam közt 20-30 ezerrel is bővülhet a következő években.

Az angol diszkont légitársaság eddig hét járatot üzemeltetett Budapestről, az amszterdami járattal nyolcra bővül az úti célok listája. Az Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépekkel hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken teljesítik a járatok a távot, amelyek Schipolra, azaz a központi repülőtérre érkeznek és onnan indulnak.

easyJet repülőgép

Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója a járat fogadásán kijelentette, a korábbi években 130 ezren utaztak Magyarország és Hollandia közt, de az easyJet amszterdami járata minden évben akár 20-30 ezerrel is növelheti az utasszámot.

Hangoztatta még: a KLM az átszálló utasokra is épít, az easyJet pedig az árérzékenyebb réteget célozza, ezzel új piacot nyit meg, azaz nem a részesedés lesz kisebb, hanem a piac nagyobb.

Szerinte éves szinten a 10-14 százalékos fejlődés fenntartható és 200 ezer utas már „praktikus” szint lehet a két állam közt.

William Vet, az easyJet kereskedelmi menedzsere azt mondta, az első járatokon is már 75 százalék volt a járatok töltöttsége, ugyanakkor három héttel ezelőtt még alig 75 utas váltott jegyet a járatokra. Úgy vélte, a Budapest és Amszterdam közötti útvonal nincs teljesen kiszolgálva, így sikeres lehet a járat a munkaügyből kifolyólag utazó emberek körében is.

Elzo Molenberg, Hollandia helyettes nagykövete a járat köszöntésén azt nyomatékosította, hogy a két állam közt 2015-ben rekord nagyságú, több mint 5 milliárd euró bilaterális kereskedelem volt, és ez a modern járat hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább javuljon a két nemzet közötti kereskedelem.

Az easyJet a budapesti járatokon az elmúlt évben 13 százalékkal több utast szállított, mint egy évvel ezelőtt, a járatok kihasználtsága 90 százalék fölött volt.

Magyarország és Hollandia közt három légitársaság közlekedtet járatokat: a KLM Schipolra, az Air France-KLM diszkont leányvállalata, a Transavia Rotterdamba, a magyar hátterű Wizz Air ugyanakkor Eindhovenbe közlekedik.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.