Megdöbbentő! Hiába az érvényes jegy, az amerikai légitársaságok kényük-kedve szerint erőszakkal leszállíthatnak

Országos felháborodást keltett az Egyesült Államokban, hogy a United Airlines egyik járatáról Chicagóban erőszakkal leszállítottak egy utast és a feleségét, mert kellett az ülőhely a légitársaság alkalmazottainak.

A United több jegyet adott el erre a járatra, mint amennyi utas beszállására számított, és ezáltal nem maradt ülőhely mindazoknak az alkalmazottaknak, akiket a légitársaság ezen a gépen el akart vinni. Ilyen esetekben megkérdezik az utasokat, hogy melyikük volna hajlandó leszállni a gépről, és elutazni egy későbbivel. A United Chicagóból Kentuckyba tartó járatán ezúttal nem jelentkezett senki, így a biztonsági őrök kiválasztották a szóban forgó, ázsiai származású, amerikai állampolgárságú idősebb férfit és a feleségét, és felszólították őket, hogy szálljanak le.

Megdöbbentő! Hiába az érvényes jegy, az amerikai légitársaságok kényük-kedve szerint erőszakkal leszállíthatnak

Egy utast erőszakkal leszállítanak (forrás: youtube.com)

A férfi viszont nem volt hajlandó leszállni, azt mondta, orvos, és sietnie kell a betegeihez. Ekkor a biztonságiak megragadták, a fejét az ülése fejtámaszának ütötték, ezt követően leszorították a folyosó padlójára, és a hátán húzva vitték ki a repülőgépből.

A repülőgép utasait sokkolta az eljárás, egyikük filmre vette a jelenetet a mobiltelefonjával, és a rendőri erőszakot mutató képek elárasztották az internetet és az amerikai országos televíziók híreit. A légitársaság bocsánatot kért, de hangoztatta még: mivel az utas nem volt hajlandó leszállni, annak ellenére sem, hogy felajánlottak neki egy másik járatot vagy egy utalványt. Mindent összevetve „kénytelenek” voltak leszállítani. A légiforgalmi hatóság ellenben közölte, hogy a biztonsági emberek nem az előírásoknak megfelelően jártak el, így vizsgálatot indítottak ellenük, és ennek idejére felmentették őket a munkavégzés alól.

Megdöbbentő! Hiába az érvényes jegy, az amerikai légitársaságok kényük-kedve szerint erőszakkal leszállíthatnak

Egy utast erőszakkal leszállítanak (forrás: youtube.com)

Az Egyesült Államokban gyakori – és nem törvényellenes -, hogy több repülőjegyet adnak el, mint ahány utas felfér a gépre, arra számítva, hogy néhányan úgysem érnek oda időben, vagy meggondolják magukat. A megjelenő, de hoppon maradt utast a légitársaság vagy felkéri, hogy önként mondjon le az utazásról, vagy másik járatot, ezenkívül jegyre költhető utalványt biztosít neki. Egyedül múlt évben a 12 legnagyobb amerikai légitársaságnál 434 ezer utas volt kénytelen ilyen okok folytán „önként” lemondani az utazásról. A leggyakrabban a Delta Air Lines él ezzel a technikával: előző évben a Deltánál 130 ezer utas „önként” mondott le az utazásról. Mindazonáltal, ha valaki ennek ellenére nem lép vissza az utazástól, a légitársaságnak jogában áll – az érvényes jegy ellenére is – megtagadni tőle a beszállást, vagy ha már a gépen van, akkor erőszakkal is leszállíttathatja őt.

A kompenzációt annak arányában fizetik, hogy milyen sokat késik az utas az eredendően tervezett időponthoz képest. Ha ezzel szemben a légitársaság egy órán belül egy másik járattal elviszi őt a célállomásra, akkor nem jár kártérítés.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.