Mohácsi busójárás az idén rekordszámú maskarással

Minden eddiginél több, csaknem 1300 maskarás űzi el a telet az ez évi busójáráson, amely február 23-án veszi kezdetét Mohácson.

Mohácsi busójárás az idén rekordszámú maskarással

Az résztvevők szórakoztatásáról 45 busócsoport 1150 busója és 150 másfajta maskarása gondoskodik, de amellett a rendezvény idejére 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti településben árusításra – mondta Hegedűs Emese, a rendezvény egyik fődirektora.

Mint kifejtette, a busójárás hat napja alatt csaknem 33 helyszínen napkeltétől napnyugtáig közel nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei közt lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, különféle táncház és nagyon sok néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, sőt még maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által kreált busóálarcokból.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozat keretében az internacionális dudástalálkozót a Kanizsai Dorottya Múzeumban – nyomatékosította.

Hegedűs Emese kiemelte, hogy Mohácson ad együttes koncertet Szörényi Levente és a Vujicsics együttes, színpadra lép még Herczku Ágnes, a Söndörgő együttes, a Vizin és a Poklade zenekarok, illetve az Alma együttes.

Mohácsi busójárás az idén rekordszámú maskarással

Felhívta a figyelmet, hogy a fő programokat február 26-án, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor eveznek csónakkal a Duna túlpartjára, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak óriási máglyát Mohács főterén.

A érdeklődők tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, térítésmentes alkalmazás támogatja. Az első alkalommal a tavalyi busójáráson használt applikáció a http://mohacsapp.hu/ honlapon elérhető – jelezte Hegedűs Emese.

Az alkalmazás napi bontásban magába foglalja a rendezvénysorozat minden programját, navigációs részlege támogatást nyújt a látogatóknak a helyszínek megközelítésében, emellett megjeleníti a használója közelében zajló programokat is.

A szervező elmondta továbbá, hogy az esemény ideje alatt a Telenor mobiltelefon-szolgáltató egy díjmentes wifi-csatlakozást biztosító és a megnövekedett hálózati forgalmat kiszolgáló plusz adótornyot is a település rendelkezésére bocsájt.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének tetszetős listájára 2009-ben felvett busójárás kihangsúlyozott rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan legalább 80-100 ezer ember lesz kíváncsi.

Hegedűs Emese jelezte azt is, hogy az ez évi programokat öt-ötmillió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

A sokácok világszerte ismert farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi első alkalommal. A mohácsi sokácok körében élő legenda alapján furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó szélén található Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a településből.

A busójárás hagyományos elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu internetes oldalon is megtalálható.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.