Nemsokára látogatható lesz Augustus császár mauzóleuma Rómában

Restaurálják és megnyitják a nyilvánosságnak Augustus császár síremlékét Rómában, amit hetven év romlás után a Tim olasz telefontársaság finanszírozásával formálnak korszerű múzeumegyüttessé.

Augustus mauzóleuma előtt naponta több ezer római és turista halad el, sokan azonban nem tudják, hogy a római birodalom alapítójának sírhelyénél jár. Mindazonáltal a óriási létesítmény az ugyancsak Augustus emelte Ara Pacis, vagyis az augustusi béke oltárának szomszédságában áll.

Restaurálják és megnyitják a nyilvánosságnak Augustus császár síremlékét Rómában

Restaurálják és megnyitják a nyilvánosságnak Augustus császár síremlékét Rómában

A mauzóleum 1937 óta pusztult a szabad ég alatt. Virginia Raggi római főpolgármester hozta nyilvánosságra, hogy sikerült forrást találni az ókori műemlék megmentésére, amit az elképzelések alapján 2019 áprilisában nyitnak meg a vendégek előtt.

A helyreállításhoz hatmillió eurót (1,8 milliárd forintot) a Tim távközlési társaság biztosítja, míg újabb kétmillió euróval a mauzóleum digitális, 3D-s látogatásának technológiai feltételeit teremtik meg.

A mauzóleumban 13 ezer négyzetméternyi falat kell restaurálni. A kör alakú, 87 méter átmérőjű, 45 méternél magasabb síremlék Hadrianus császár később épített síremlékéhez, vagyis az Angyalvár központi tömbjéhez hasonlított. Augustus császár mauzóleuma ellenben ennél is nagyobb és impozánsabb volt.

Augustus a hatalmát megalapozó actiumi csata után, Kr. e. 28-ban indította el a mauzóleum építését az úgynevezett Mars mezőn, 800 méterre a Pantheontól. Ide temették el családja több ismert tagját, közöttük szeretett unokaöccsét, Marcellust is. A síremlékben helyezték el a Kr. u. 14-ben eltávozott Augustust is. A szarkofágok az évezredek alatt elvesztek.

A mauzóleumot a középkortól kezdve használták erődként, lakóépületként és színházként is. A síremlék csarnokában kialakított auditóriumban Arturo Paganini is fellépett. Az olasz fasizmus éveiben a színházat lebontották és a mauzóleum magára hagyva, gazzal benőve folyamatosan pusztul.

Az ígéretek alapján az újranyitás után Augustus mauzóleumát a rómaiak ingyen látogathatják.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.