Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmus fejlesztéséért

A turisztikai iparág fejlődése érdekében hatékony, korszerű, jól funkcionáló szervezetrendszer kialakítására van szükség, ezért létrejön a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmussal kapcsolatos erőforrások koncentrálására – hozta nyilvánosságra Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős kormánybiztos a Budapest Turizmusa 2020 szimpóziumon, Budapesten.

Kifejtette: folytatódik a turizmus dinamikus növekedése, a szektor várhatóan idén is 5-6 százalékkal bővül ezután, ehhez az erőforrások tagoltságának megszüntetésére, hatékonyabb felhasználására van szükség. A centralizálás segíthet egy egységes országimázs kialakításában, azonkívül abban, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása elérje a versenytársakéhoz hasonló 12-15 százalékot. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség részleteinek kidolgozása folyamatban van, létrehozásával egy helyre kerülhet a turisztikai szervezés, -képzés, és az ország marketingje is – nyilatkozott a kormánybiztos.

Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmus fejlesztéséért, Tapolca, illusztráció

Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmus fejlesztéséért, Tapolca, illusztráció

Tuzson Bence véleménye alapján a főváros és a turisztikai iparág jelentőségét mutatja, hogy 2015-ben a Budapesten töltött vendégéjszakák száma meghaladta a 8,7 milliót, 7 százalékkal nőtt a tavalyihoz viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a előző évben Budapestre érkező 3,2 millió határon túli 7,7 millió éjszakát töltött a fővárosban, a maradék 1 millió belföldi vendégéjszaka volt. A legtöbb turista az Egyesült Királyságból érkezett, és egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt az ázsiai látogatók száma – olvasható a kiosztott közleményben.

A kormánybiztos hangoztatta: bár az elmúlt öt évben is töméntelen fejlesztés valósult meg, a következő években egyéb beruházások várhatóak, példának okáért korszerűbb lesz a Duna part, a Budai Vár, a Dagály Uszodaközpont és a Puskás Ferenc Stadion is. Hangoztatta, a 2017-es vizes világbajnokság megszervezése nagy esély az országnak, amely előszobája lehet az olimpia szervezésének. Ezek a sportesemények mindazonáltal meghatározóan lendíthetnek a turizmuson. Hozzáfűzte: a jelenlegi stádiumok közt Magyarország egyik elsődleges vonzereje a biztonság, és még mindig releváns szempont annak az érzetnek erősítése, hogy Budapest egy biztonságos metropolisz, Magyarország egy biztonságos hely, ahol nem érheti attrocitás a vendégeket.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke is úgy vélte, hogy a számok igazolják a turizmus lendületét, amelyiknek megtartásához az ország biztonságának megőrzésére, a tisztességes vállalkozásokat védő szabályokra, a kis- és középvállalkozások támogatására és a jól kvalifikált munkaerő megtartására van szükség. Ahhoz, hogy Budapest még mutatósabb úticél legyen, állandóan újabb attrakciókat kell létrehozni, erre példaként említette a BKIK Bevásárló utcák menedzsmentje programját. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a turizmus fejlődése érdekében az intézménystruktúra felülvizsgálatát és támogatta annak átláthatóbbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság kormánypárti elnöke a fővárost érintő fejlesztésekről számolt be, kiemelve a 2017-es vizes világbajnokságra elkészülő Dagály Uszodaközpontot és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését. Nyomatékosította: a világbajnokságra 80-100 ezer versenyző és kísérő érkezik és közel három hetet töltenek el az országban. Ezenkívül az eseményt követően rendezik a korábbi bajnokok versenyét, amire újabb 50 ezer magas költési hajlandóságú látogatóra lehet számítani. A gazdasági bizottság elnöke a turizmus szempontjából is illusztris beruházásnak nevezte a 2019-re elkészülő Szimpózium Központot, amellyel Budapest 10 éven belül bekerülhet a világ három leglátogatottabb desztinációja közé, városi adottságai, árérték arány és ismeretség alapján. Budapest a turizmus egyik központja, a szállásdíj bevételek több mint 40 százaléka innen származik, az országba érkező külföldiek 66 százaléka a fővárost választja, a vendégéjszakák árbevételeinek 73 százalékát Budapest adja – mondta. Bánik Erik nyomatékosította: az értékes turizmus fejlesztése a cél, nem más országok alá kell licitálni alacsony árakkal, a színvonalas szolgáltatások iránt állandóan van kereslet és tisztességes ár kérhető érte.

A Budapest Turizmus 2020 szimpózium az Idegenvezetők Világnapja több napos programsorozathoz kapcsolódik, amelyen az idegenvezetők elsődlegesen a turizmusban dolgozók, az utazási irodák, a szakemberek részére szeretnék bemutatni tudásukat, korszerű lehetőségeket feltárva, továbbá hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. 1990-ben a világ 15 országának részvételével szervezték össze első alkalommal a világnapot.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.