New York-i Eleven Madison Park a Föld legjobb étterme

A New York-i Eleven Madison Park lett a Föld legjobb étterme egy nemrégiben közzétett ranglista alapján, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.

New York-i Eleven Madison Park a Föld legjobb étterme - cégér

New York-i Eleven Madison Park étterem végére

A bloomberg beszámolója alapján amerikai étterem utoljára 13 éve jutott fel a lista csúcsára. Daniel Humm séf jelenkori amerikai konyhája idén az olasz Osteria Francescana éttermet előzte meg, amely múlt évben került az élre. A harmadik helyen a spanyol El Celler de Can Roca jelenik meg.

A győztesek listáját a melbourne-i Royal Exhibition Buildingben szervezett ceremónián hozták nyilvánosságra. A rangsor összeállításában több mint ezer séf, szakíró illetve egyéb ágazati szakértő volt ott 26 földrajzi térségből.

Daniel Humm és az étterem társtulajdonosa, Will Guidara szezonális kóstoló menüiben olyan ennivalókat ad vendégeinek, mint a tengerisün-puding bébi tintahallal, fésűkagylóval és almával, vagy a mézes körte makkal.

A The World’s 50 Best Restaurants titulussal rendelkező ranglista összeállítását az angol Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de nemsoká mindenre kiterjedő jelentőséget kapott a lista, és az igény okán komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

Amikor 2010-ben a koppenhágai Noma étterem első alkalommal lett listavezető, másnap százezren próbáltak náluk online asztalt foglalni. Az El Celler de Can Roca 2013-as győzelme után ugyanakkor az étterem honlapjára 12 millióan kattintottak rá. Joan Cosa séf elmondta, hogy csak arra három embert vettek fel, hogy elutasítsa a foglalásokat, és egyévesre nyúlt a várólista.

New York-i Eleven Madison Park a Föld legjobb étterme - konyha

A konyha a New York-i Eleven Madison Park éttermében

A bloomberg leszögezte, hogy utoljára 2004-ben vitte el amerikai étterem, Thomas Keller séf French Laundry-ja a pálmát. Akkortól fogva folyamatosan európai vendéglők álltak az első helyen.

Az ez évi első három helyezettet a franciaországi Mentonban található Mirazur követi, az ötödik helyre mindazonáltal a limai Central került. A listán az első tíz étterem közé sorrendben még a spanyol Axpéban látható Asador Etxebarri, a bangkoki Gaggan, a limai Maido, a San Sebastian-i Mugaritz és a bécsi Steirereck jutott be.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.