Párizs legújabb látványossága egy golyóálló üvegfal lesz az Eiffel-torony mellett

Két és fél méter magas golyóálló üvegfallal kerítik körbe ősszel az Eiffel-tornyot, mindent összevetve erősítve a leginkább közkedvelt párizsi turistalátványosság biztonságát – közölte a francia főváros önkormányzata.

A 20 millió euróba (6,2 milliárd forint) kerülő fal váltja fel a fémkordonokat, amelyek a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság óta veszik körbe az Eiffel-tornyot.

„A észak-déli tengelyen üvegtáblákkal helyettesítjük a fémrácsokat, amelyeken keresztül újból csodálatos kilátás nyílik ezt követően a Mars-mezőre és a Jéna-hídra” – olvasható Jean-Francois Martins alpolgármester közleményében. A városvezetés célja, hogy a biztonsági ellenőrzések folyamatosabbá válása mellett egy sétálóútvonalat alakítsanak ki a torony körüli parkos részen a turisták kényelme érdekében.

Eiffel-torony, Párizs

Eiffel-torony, Párizs

Bernard Gaudillere-nek, a látványosságot működtető társaság elnökének információja alapján a golyóálló fallal körbezárják az Eiffel-torony körüli park egészét.

Miután a terrorfenyegetettség még mindig magas Párizsban, előtérbe állított biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe a leglátogatottabb létesítményeknél, s a városvezetés a kiindulási átmeneti megoldásokat tartósabbakkal kívánja felváltani. Az Eiffel-torony látogatóit a nem túl esztétikus fémrácsokból álló kordonok előtt a biztonsági emberek megmotozzák, a csomagjaikat átvizsgálják.

Az üvegfal célja, hogy gátolja az Eiffel-torony körüli területre az autók behajtását és a gyanús személyek bejutását. Az Eiffel-torony körül ugyanakkor a gépkocsiforgalom nem változik, és a körbezárt területre térítésmentes lesz a belépés, csak a toronyba kell belépőjegyet váltani.

Az építései munkálatok 2017 vége előtt kezdődnek meg. A modern biztonsági intézkedés részét képezi annak a 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) csomagnak, amelyet 15 év alatt szándékozik elkölteni a városháza az Eiffel-torony renoválására és modernizálására.

Az önkormányzati képviselők többsége megértést tanúsít a biztonsági intézkedések megerősítése iránt, ugyanakkor tart attól, hogy a turistalátványosságból valóságos erődítmény lesz.

A 324 méter magas torony az 1889-es világkiállításra készült. Minden évben hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a Föld leglátogatottabb fizetős műemléke.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.