Picasso 80 éve festett Guernicájára emlékeznek kiállításokkal Spanyolországban

Idén három spanyol múzeum is kiállítást szentel Pablo Picassónak abból az alkalomból, hogy 80 évvel ezelőtt, 1937-ben alkotta meg egyik legjelentősebb művét, a Guernica című festményt, amely attól fogva a háborús borzalmak egyetemes szimbólumává vált.

Pablo Picasso Guernica festmény

Pablo Picasso Guernica festménye

A képnek otthont adó madridi Zsófia Királyné Múzeum (Museo Reina Sofía) április 4-én nyíló tárlata egyben az évad egyik legnélkülözhetetlenebb kiállításának is ígérkezik a spanyol fővárosban, a málagai születésű, világhírű művész csaknem 150 tevékenységét vonultatják fel. A tárlatra a világ 30 eltérő kulturális intézménye kölcsönöz Picasso-műveket, többek közt a párizsi Pompidou Központból, a New York-i Modern Művészetek Múzeumából (MoMA), és a londoni Tate Múzeumból érkeznek ezt követően a műkincsek.

A Guernica 25 évvel ezelőtt került a madridi múzeumba, ahol állandó tárlaton láthatják az érdeklődők. Alkotója maga is úgy akarta, hogy művét szülőhazájában állítsák ki a Franco-diktatúra bukása után.

Picasso képe annak állít emléket, hogy az észak-spanyolországi, baszk Guernica városát 1937. április 26-án a német légierő lebombázta. A történelem során első alkalommal pusztítottak el a levegőből egy várost. 1654-en vesztették életüket, és 889-en megsebesültek. A hírhedt Condor-légió akciójával a hitleri Németország támogatta a jobboldali francoistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban.

Picasso egy-két hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja részére festette meg a Guernicát a hajdani spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak alapján háborúellenes kiáltvány.

Az évfordulóhoz kapcsolódva a barcelonai Picasso Múzeum időszaki kiállítást rendez márciustól a londoni Nemzeti Galéria közreműködésével, a művész által kreált portrékra koncentrálva. Ősszel a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban nyílik kiállítás, amely a francia festő, Henri de Toulouse-Lautrec munkásságának hatását vizsgálja Picasso korai műveiben.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.