Pörköltfesztiválnak ad otthont Gyula

Gyula történelmét és gasztronómiai értékekeit bemutató fesztivált rendeznek a békési fürdővárosban június 3. és 5. közt I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven – hozta nyilvánosságra Görgényi Ernő polgármester.

A városvezető hangoztatta: az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, mindent összevetve a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett állandóan korszerű, a település történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen. Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és egyesíti azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel – nyilatkozott Görgényi Ernő. Kifejtette: Gyulát polgári városként tartják számon, és sokak részére kevésbé ismert, hogy a település fejlődése a Károly Róbert uralkodó által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a helység középkori kereskedelmi központtá válhatott. Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is jelentős része volt, rendszeresek voltak az eltérő vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban. Ezt a hangulatot és az ehhez kapcsolódó gasztronómiai értékeket szeretné visszaidézni a korszerű parádé – tette hozzá.

I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál, Gyula

I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál, Gyula

Balogh Lajos önkormányzati képviselő, az eseményt szervező Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke közölte: június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, amelyet a gasztronómiai lovagrendek felvonulása követ. Az esemény kihangsúlyozott napja június 4-e lesz, mikor is a nemzeti összetartozás napja alkalmából postagalambokat engednek fel a Kárpát-medence összes irányába.

A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek – mondta. A megmérettetésre hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és másfajta pörköltek) lehet nevezni, a zsűri elnöke Benke László mesterszakács lesz. Szombat délután a 21 tagú zsűri kihirdeti a fesztivál „pörköltkirályának” címét. Vasárnap családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, amellett egy internacionális, meghívásos küzdősportgálát, azonfelül haszonállat-kiállítást is tartanak. Balogh Lajos hangoztatta: felállítanak egy hungarikumsátrat, ahol a Földművelésügyi Minisztérium segédkezésével hungarikumnak minősített ételeket mutatnak be és kóstoltatnak a három nap alatt. Az díjmentes programon koncertet ad mások mellett Sztojka László és cigányzenekara, a Dirty Slippers, a Republic, Fásy Ádám és barátai és az Apostol. A részletes program a www.porkoltkiraly.com weblapon nézhető meg.

mti


Hír-bejegyzések térképes megjelenítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.