Pünkösdi programok Budapesten és Balatonfüreden

Pünkösd ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival várják a családokat vasárnap és hétfőn a budai Várban.

A Budavári Királyi kastély két legimpozánsabb teraszán kerül megrendezésre a Pünkösdi sokadalmi összejövetel, amelyre Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival várják a családokat.

Pünkösdi programok Budapesten és Balatonfüreden

Pünkösdi programok Budapesten és Balatonfüreden

A nagyszínpadon néptánctalálkozó, ahol mások mellett Korzenszky Klára, a HolddalaNap Zenekar, a Makám és az idén 20. születésnapját ünneplő Misztrál zenekar várja koncertjével a közönséget.

Az esemény egyben kézműves és gasztronómiai vásár is lesz mesterség-bemutatókkal, hungarikumokkal. A felnőtteket kézműves magyar sörök, tradicionális pünkösdi fogások várják, hétfőn mindazonáltal elkészül az ünnep óriás kalácsa is, amit bárki megkóstolhat.

Kivételes látványosságnak ígérkezik az évről évre megújuló, virágba boruló Életfa, a Pünkösdölő Néptánc Találkozó, a családokkal szövetségben épülő óriás Meseváros és a Nádudvari Művészeti Iskola hétpróbás pünkösdi királyavató játéka is. A színes forgatag hétfőn egy ősi rítustánccal, a jellegzetes pünkösdi szokás felidézésével, a pünkösdi királyné körmenettel veszi kezdetét a Csepp Csepel táncegyüttes segédkezésével.

A Savoyai-terasz pódiumán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői lépnek fel, a gyerekszínházi előadások széles választékában ugyanakkor a család bármely tagja találhat magának kedvére valót.

A házigazda Ágról ágra családi zenekar egész nap húzza a pünkösdölő muzsikát és a hagyományőrző, kézműves mesterek mindazonáltal speciális műhely-bemutatókkal készülnek az ünnepre.

Pünkösdi programok Budapesten és Balatonfüreden

Pünkösdi programok Budapesten és Balatonfüreden

Balatonfüreden már pénteken elkezdődik a Balatoni Bor- és Halünnep, amelyen a gasztronómiai kínálat mellett koncertek várják a érdeklődőket. A hétfőig tartó eseményen fellép a Sebő együttes és Huzella Péter is.

A balatoni szezonnyitó eseményen, amely idén tizenötödik alkalommal fogadja az érdeklődőket, a balatoni halételek mellett 13 pincészet borait lehet megkóstolni, és nyolc koncertet is meghallgathatnak.

A borbemutatót és borvásárt a tradicionális helyszínen, a Tagore sétányon rendezik meg. A megnyitón a Balatonfüredi Néptánc Együttes lép fel, este Tátrai Tibor, Babos Gyula és László Attila Gitár Triója ad koncertet.

Szombaton a Lánchíd Rádió élő műsort közvetít a Tagore sétányról, a Blaha Lujza Étterem teraszán ugyanakkor a Heti Válasz című folyóirat közönségtalálkozóját tartják, és bemutatják a Magyar Konyha című magazin legutóbbi kiadását is. Kora este Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertjét, ezután a Kisfaludy Színház Sóska, sült krumpli című előadását láthatják a nézők. Az estet a dzsessz-, pop- és világzenét játszó Pankastic együttes zárja.

A családoké és a gyermekeké a főszerep az esemény harmadik napján: fellép a Cimbora együttes, Huzella Péter és a Sebő együttes is.

A találkozó zárónapján pünkösdi kézműves foglalkozás lesz a Vaszary Galériában, fellép a korszerű bordalokat játszó Vivat Bacchus és a Füred Dixieland Band.

Paloznak pünkösdi hangversennyel, Tihany kézműves játszóházzal és könnyűzenei koncertekkel csatlakozik a fesztiválhoz.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.