Rómában landolt a Dubrovniki repülőjárat

Rómába irányították a Croatia Arlines horvát légitársaság Zágráb-Dubrovnik járatát, mert a tengerparti üdülővárosban az erős szél okán nem tudott leszállni a repülőgép, ugyanakkor éjfél után már nem működött egyetlen más repülőtér sem Horvátországban.

A repülőjárat 124 utassal – köztük határon túli turistákkal – a fedélzetén 23 óra 7 perckor indult el Zágrábból Dubrovnikba, de az erős szél miatt nem tudott landolni a dél-adriai településen, így vissza akart fordulni Zágrábba. A március végén megnyitott új zágrábi repülőtér irányítótornyából viszont meglepő válasz érkezett: nem tudják fogadni a járatot, mert nincs személyzet a repülőtéren. Mivel sem a spliti (amely már 22 óra után bezár), sem a zágrábi repülőtér nem volt nyitva ebben az időszakban, a pilóta kénytelen volt a legközelebbi repülőtér, a római felé venni az irányt.

Repülőtér, Zágráb, Horvátország

Repülőtér, Zágráb, Horvátország

A Jutarnji List horvát napilap beszámolója alapján a problémák Rómában is folytatódtak. Az olasz rendőrség nem számított internacionális járatra, így hosszabb ideig tartott az ellenőrzés. Az utasok egy részét buszokkal szállították el szállodákba reggel, de sokan – főleg horvát gyerekes családok, akik nem rendelkeztek utazási okmányokkal, mivel belföldi járaton utaztak – a repülőtéren rekedtek. Az emberek másnap is több órát vártak arra, hogy egy másik repülőgépet küldjön értük a horvát légitársaság.

A Zágrábból pénteken késő este induló belföldi járat utasai végül szombat délután, 18 óra késéssel érkeztek meg Dubrovnikba.

A horvát sajtó cikkei alapján: szégyen és botrány, hogy egy országban, ahol a turizmus az egyik legnagyobb vonzerő, már a szezon elején ilyen történhet.

Oleg Butkovic közlekedési miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: „A zágrábi repülőtérnek napi 24 órát kell működnie, ezzel megszegték a szabályokat”. A tárcavezető hangoztatta még: a polgári légiközlekedési hatóságoktól a legszigorúbb büntetést kéri a fővárosi repülőtér igazgatósága ellen.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.