Sport zokni, futó zokni, túra zokni –
Hogyan válasszunk?

Egyetérthetünk abban, hogy a kényelmes túra zokni áldás, főleg, ha az egész napot gyaloglással, sportolással, túrázással töltjük. A korszerű megoldások minden alkalomhoz kínálják a legmegfelelőbb lehetőséget. Hogyan válasszunk?

Túra zokni minden alkalomra?

Túra zokni

Túra zokni

Profi Túra zokni

Profi Túra zokni

Hegymászó zokni

Hegymászó zokni

Sport zokni

Sport zokni

Futózokni

Futózokni

Kerékpáros zokni

Kerékpáros zokni

Si és snowboard zokni

Si és snowboard zokni

Túra zokni

A túra zokni kategórián belül évszakok szerinti, azaz téli-nyári felhasználási kört különíthetünk el. Mindkét esetben több zónából összeillesztett felületek teszik alkalmassá túrázásra a zoknit, hogy viselője lábát megóvja a mechanikai hatásoktól, valamint a hidegtől.

A nyári túra zokni természetesen vékonyabb, jól szellőzik, kialakításánál fő szempont, hogy a legjobban illeszkedjen akár egyedi lábformákhoz is. A túra zokni enyhén párnázott, puhább felületei gondoskodnak a terhelésnek leginkább kitett felületek védelméről.

A téli túra zokni esetében a hőszigetelés élvez kiemelt fontosságot. Ugyanakkor itt is fontos a jó páraelvezetés, a szellőzés, és a viselési komfortot növelő párnázottság.

Hegymászó zokni

A legkörültekintőbben megtervezett, speciális túra zokni kategória a hegymászó zokni. Az extrém körülmények között használt hegymászó zokni esetében fokozott figyelmet kell fordítani a láb és a lábujjak elfagyásának megakadályozására. Így, ezeknél a modelleknél, az igényelt hőtartomány szerint alakítják ki a védelmi zónákat. Egy zárt, merev bakancsban különösen nagy nyomás nehezedik a lábra, ezért fontos a hegymászó zokni jó párnázottsága, és az esetlegesen termelődött pára elvezetésének képessége.

Sport zokni

Az általános sport zokni egy átfogó kategória, amely a tornatermi fehér zokniktól, egészen az extrém terepfutásig tart. Ezek a sport zoknik a legtöbb esetben enyhén párnázottak a terhelés szempontjából fontos felületeken. A párnázottság ebben az esetben egy pluszként felszőtt, eltérő minőségű réteget jelent, ami puhább szálakból áll. A sport zoknik különböző szárhosszúsággal készülnek: boka, fél-lábszárig érő, illetve térdzoknik a lehetséges alternatívák. A szárhosszúságban a választás szempontjai a sport zokni adott tevékenységhez való választása mellett az évszaknak megfelelő kihasználtsága.

Futó zokni

A futó zokni kategóriában általában a ruhanemű fő részei vékonyabb anyagból készülnek, míg a dörzsölődésnek kitett pontokon, mint a sarok és lábujjak, sűrű szövésű, párnázott felületek óvják a testtájakat. Vannak, akik a kevésbé párnázott, cérna vékony futó zoknit részesítik előnyben, amely jobb illeszkedést enged a lábuk számára a cipő belső felületéhez. Nekik ez a funkció adja a komfortérzetet és védelmet. Szárhosszúság szerint a futó zokni boka alatti (titokzoknik) és boka feletti modellekre korlátozódik.

Kerékpáros zokni

A kerékpáros zokni boka, vagy boka alatti hosszúságban kerül forgalomba. Fő funkciója a jó szellőzés és párnázottság biztosítása. A kerékpáros zokni általában gyorsan száradó anyagok felhasználásával készül.

Sí- és snowboard zokni

Közepes vastagságú, általában térdig érő zokni, párnázott felülettel és hőtartó zónák kialakításával. A snowboard és a sí zokni szinte minden variációban a teljes hosszában rugalmas, elasztikus anyagból készül, így biztosítva a maximális illeszkedést a lábhoz a zárt síbakancsban.

Hasznos tanácsok zokni vásárlásához

Párnázottság

Hosszabb használat előtt célszerű cipővel is felpróbálni a zoknit, hogy meggyőződjünk nem túl szoros-e. A sport vagy túra zokni párnázottsága eltérő minőségű, puhább szálakból szőtt felületet jelent, aminek köszönhetően hosszú túrákon, vagy terepfutás alkalmával kevesebb lehet a vízhólyag a lábakon.

Szárhosszúság

Egyéni döntés kérdése, de bakancs esetében erősen ajánlott olyan túra zoknit választani, amelyik a lábbeli szárától hosszabb. Ez segít megelőzni a kellemetlen bokakörnyéki kidörzsölődést.

Illeszkedés

A helyes méretválasztásnál a túra zokni sarkának és orrának tökéletes illeszkedése a lényeg. Ha túlságosan hosszú zoknit választunk, az felgyűrődhet és nyomhatja, dörzsölheti a lábat. Ha túl rövid túra zoknira esik a választás, az kényelmetlen lehet, elcsúszhat a sarok helye és begyűrődve hólyagokat okozhat.

Szellőzés

Nem csak nyáron, a páradús melegben, egy zárt cipőben fontos a jó szellőzés és a páraelvezetés, minden évszakban ajánlatos ügyelni rá. Erre a célra a legjobb választás a speciális anyagokból készített túra zokni. Tudatosan keressük azokat a túra zokni modelleket, amelyek gyorsan felszívják és elvezetik a nedvességet a bőr felszínéről.

Vastagság

A túra zokni vastagsága részben az évszak függvénye, de meghatározó lehet a láb felépítése is. Keskeny lábra nagyobb védelmet nyújt egy vastagabb zokni, míg ellenkező esetben elegendő vékonyabbat választani. Javasolt a zoknit mindig azzal a cipővel együtt felpróbálni, amelyikkel használni fogjuk, és a bevált márkából, típusból beszerezni több párat is.

A nomadsport.eu webáruház szakmai segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.