Szerbiában miért használhatatlan a bankkártyám?

Szerbia elméletileg biztonságos ország, jól működnek a megszokott európai szolgáltatások és intézmények. Ennek kicsit ellentmond az, amit tavaly nyáron tapasztaltam bankkártya-használat során.

Görögország északi felére utaztunk autóval, majd vissza, Szerbián és Macedónián keresztül. Lefelé nem is volt semmiféle gond, tekintve, hogy készpénzt használtunk mindenhol, a tankolásnál és a fizetőkapuknál is.

Szerbiában hova kell dugnom a bankkártyámat?

A probléma visszafelé kezdődött, amikor kifogytunk a készpénzből és elővettük a tartalékként funkcionáló Mastercard típusú bankkártyát. Görögországból indulva Macedóniában még megnyugvással állapítottuk meg, hogy minden rendben, a bankkártya még itt is működik. Ez tartott egészen az első szerbiai fizetőkapuig, ahol a kilométeres kocsisorral a hátunk mögött közölték, hogy ez a kártya sajnos nem jó, de elfogadnak szerb dinárt vagy eurót. Ezekből a valutákból készpénzünk nem lévén felajánlottam a nálunk lévő forintot, de arra csak megvetően legyintettek. (Megjegyzem, hogy nem a kártya típusával vagy a kibocsájtó bankkal volt a gond, hanem azt közölték, hogy a kártya technikailag hibás!) Végül abban maradtunk, hogy otthagyom az útlevelem, félreállok és valakinél megpróbálok eurót vásárolni.

Az akciót siker koronázta, egy kedves magyar házaspárnál sikerült 10 eurót váltanom. Kifizettem az útdíjat és hajtottunk tovább. Persze, aki azt hiszi, hogy ez a valóságban is ilyen simán és könnyeden zajlott le, az nagyon téved. Hosszú perceken keresztül alkudoztunk a kapussal, aki többször felugrott székéből és azt kántálta, hogy “káosz, káosz”.

És ezzel sajnos még nincs vége a történetnek. Szerbiában ugyanis meglehetősen sokat kell autózni, így elkerülhetetlen, hogy tankoljunk is. A puding próbája az evés ugyebár, így megálltam egy benzinkútnál és bementünk vásárolni egy üveg innivalót. Gondoltam, ha elfogadják a bankkártyát akkor tankolunk, ha nem megyünk a következő kútig. Elő a kártya, gond nélkül fizethettem vele. Szuper, teletankoltam az autót, majd újból elő a kártya, fizetés. Sajnos ez a kártya nem jó, közölte a pénztáros. Elő a blokk, hogy most vásároltam és akkor még jó volt. A benzinkutas mentségére legyen mondva, hogy ezután hatszor próbálta meg használni a kártyát, minduntalan eredménytelenül.

Rendben, az autó megtankolva, pénz nincs, csakis bankkártya, mit javasol? A válasz kedves volt és egyértelmű. Ott van a sarokban a bankautomata, onnan kell kivenni a pénzt. Bele a kártyát a bankautomatába, amelyik máris adta ki a szerb fizetőeszközt. Persze a pénzfelvétel jelentős tranzakciós költségét is nekem kellett állni, nem élhettem a számomra ingyenes lehetőséggel. (Gondolom nem újdonság, hogy bankkártya használat esetén a fizetés nekem ingyenes, ellenben akinek fizetek, annak jutalékot kell adnia a banknak, illetve a kártyámat kibocsájtó intézménynek. A készpénz felvételével a jutalékfizetést most rám hárította a benzinkút.) A kivett készpénzből rendeztük a tankolást és még maradt egy kis nasira is.

Ezek után több alkalommal is megfigyeltem, hogy más magyarok bankkártyáját sem fogadta el a rendszer, így kissé megnyugodtam, hogy nem az enyémmel van a gond.

Az viszont egyértelművé vált számomra, hogy az a bankkártya, amelyik Afrikától Amerikáig, de még Macedóniában is kiválóan használható volt, a szomszéd Szerbiában csak véletlenszerűen.

A következtetésem és tanácsom, hogy Szerbiában a bankkártya használatát csak akkor javaslom, ha van a zsebünkben elegendő készpénz is. Egyébként, bárhol is akarjuk használni a bankkártyánkat, érhetnek meglepetések.

Zita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.