Tavaszi hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Farkas Norbert, az arborétum szakmai vezetője közölte, hogy ebben a pillanatban még nem megfigyelhető egész pompájában a hóvirágmező, de várhatóan egy héten belül minden tő virágba borul.

Tavaszi hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Tavaszi hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

A tavalyi évhez képest – a hideg tél folytán – nagyjából egy hónappal később kezdődött el a virágzás.

Minden nap 10 és 18 óra közt láthatók a hóvirágok és a velük egyszerre nyíló téltemetők és krókuszok. A szokások szerint a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, mivelhogy a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborétumban.

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban. A kora tavasszal nyíló hóvirágok közt hét hóvirágfaj 24 fajtája nézhető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel mindazonáltal megterveztette az állam egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A kastély 1944-ben leégett, napjainkban már csak oszlopos timpanonja érzékelhető, és az angolpark jó egy-két egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik centruma volt, az elmúlt évszázadokban több egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.