Tisza-tavi élmények

Az utazás nem minden esetben jelenti a távoli, külföldi látványosságok meghódítását. Határon belül szintén akad számos arra érdemes nevezetesség, ráadásul az útiköltség is kisebb. Az én egyik hazai kedvenc helyem a Tisza-tó.

Szerencsére nincs nagyon messze tőlünk, egy jó órás utazással elérhető számomra. Ez egyben azt is jelenti, hogy alkalmam van reggel lemenni és este hazajönni, nincs szükségem helyi szállást keresgélni.

Az én egyik hazai kedvenc helyem a Tisza-tó.

Az egyik hazai kedvenc helyem a Tisza-tó

A Tisza-tó nagy kiterjedésű, és több településről is megközelíthető. Nekem Poroszló felől tetszik a legjobban. A folyó sodrása itt csekély, a szabadstrand elfogadható és a kikötőben bármikor találhatunk bérelhető hajót, kenut vagy kajakot.

Ezek közül már mindegyiket kipróbáltam és a legjobban a kenu tetszik. A motoros csónak sem rossz, de azzal nem lehet bemenni a védett területekre, így maradnak a főágak, ahol számomra kicsit unalmas az élet. Ellenben a kenu alkalmas bármilyen keskeny vízi útvonalon elmenni, akár még “nádhajtással” is. Így nevezik a gyerekeim, amikor a sűrű nádasban nincs lehetőség a lapát használatára, csak a nádba kapaszkodva tudjuk előre hajtani a csónakot.

A kenuval megtett túrák során olyan eldugott és vadregényes helyekre is eljutottunk, ahova másképpen biztos nem lett volna lehetőségünk. Megjegyzem, hogy a nádasban érdemes igencsak jól tájékozódni, memorizálni a kifelé vezető utat, mert könnyen eltévedhet az ember.

A Tisza-tó csodálatos természetvilága nem csak kikapcsolódásra, de megfigyelésre is alkalmas. Végigsiklani a lagúnákon, miközben számtalan állatot, különleges növényeket figyelhetünk meg. Sokat tapsikolok, amikor meglátom kedvenc repülő állatomat, a szúnyogot. Temérdek van errefelé, és a tapsikolást nem örömömben csinálom. A tapsikolás mellett ugyanakkor a boltokban kapható szúnyogriasztó is nagyon hatékonyan véd. Egészen az első fürdésig.

A Tisza-tónál számtalan állatot, különleges növényeket figyelhetünk meg

A Tisza-tónál számtalan állatot, különleges növényeket figyelhetünk meg

Nyáron a Tisza-tó vize kiváló hűsölési lehetőséget kínál. Sajnos azonban több helyen mély iszappal, benne pedig a sulyom igen szúrós termésével találkozhatunk. Így senkinek nem ajánlom, hogy cipő nélkül belemenjen a vízbe. A papucs nem javallott, könnyedén otthagyhatjuk az iszapban.

Strand több helyen is található a tó peremén. A leghíresebb talán az Abádszalóki. A fürdőzés a Tisza-tóban azonban nem veszélytelen. Tekintve, hogy a Tisza-tó egy elárasztott terület, a víz mélysége nagyon változó, ráadásul rejthet kellemetlen meglepetéseket. Az úszás nem probléma, de fejesugrásokat lehetőleg kerüljük. Legjobb, ha a kijelölt strandon maradunk, bár tudtommal semmi nem tiltja a fürdőzést más helyeken.

A környéken nem csak a víz jelent egyedüli kikapcsolódást. A Tisza-tó körül húzódó gát alkalmat kínál, hogy kerékpárral körbetekerjük a tavat. A teljes hossz 65 km körül van, ami egy családi biciklizés keretében akár néhány napos túra is lehet. Ellenben az edzett szervezet akár egy napra is besűrítheti ezt az eseményt. A kerékpározás élményét összeköthetjük helyenként fürdőzéssel vagy sátrazással, ki mire vágyik.

Biciklivel a Tisza-tó körül

Biciklivel a Tisza-tó körül

A szállás tekintetében a Tisza-tó környéki települések jól fel vannak készülve. A kempingektől az apartmanokon keresztül a szállodáig válogathatunk. Főszezonban érdemes előre foglalni, sokszor már teltházat találunk.

Takács Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.