1-2 szo az egeszsegugyrol,

#254359 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

1-2 szo az egeszsegugyrol,

amit szeretnek a komcsik elhallgatni.

A vilag 10 legnagyobb gyogyszeripari cegebol 5 az USA-ban van, a maradek 5-bol 2 az uzletenek a nagy reszet az USA-ban bonyolitja. Termeszetesen a legnagyobb is amerikai (Pfizer).

A Pfizer eves bevetel 2006-ban 48 milliard $ volt, amibol a profit 19 milliard. Ebbol 7.5 milliard lett tovabbi kutatasokra forditva.

Csak, hogy ezt a szamot kontextbe tegyem, az USA evente tobb, mint 100 milliard $-t kolt egeszsegugyi kutatasokra. 28 milliarddal jarul ehhez a legnagyobb allami egeszsegugyi kutatasokat fininszirozo intezmeny az NIH (National Institute of Health), ami az amerikai adofizetok penzebol finanszirozza az egeszsegugyi kutatasokat. A maradekot a Pfeizer, Johnson & Johnson es a tobbi privat ceg allja, ami termeszetesen privat vagyon es csak akkor all rendelkezesre, ha a cegek profitot termelnek.

Jelenleg 90 millio $-ba es atlag 10 ev kutatomunkaba kerul egy(1) uj gyogyszer kifejlesztese is piacra juttatasa.

1940 ota 1134 uj gyogyszer kerult forgalomba Amerikaban, aminek 62%-a az USA-ban lett kifejlesztve es 90%-a magan cegek altal.
A masodik orszag a listan, ahonnan a legtobb gyogyszer szarmazik, Svajc, ami mindossze 6.8%-al jarult hozza a totalhoz.

Termeszetesen az Amerikaban kifejlesztett gyogyszereket vilagszerte hasznaljak, nemcsak itt. Ha az USA nem volna egy profit orientalt piacgazdasag, ami a maganszektoron alapul, akkor a vilagon kaphato gyogyszerek nagy resze soha nem lett volna kifejlesztve. Kovetkezeskeppen az egesz vilag sokkal rosszabb egeszsegugyi helyzetben lenne. Az emberiseg az amerikai (es mas, az amerikai mintara epulo) piacgazdasagnak koszonheti szinte az osszes forgalomban levo gyogyszert, amit leemelnek a gyogyszertarak polcairol barhol a vilagon, es az osszes modern gyogymodot, egeszsegugyi technologiakat, stb.

Ha nem volna a “gonosz”, “kapzsi” gyogyszeripar, amit Moore annyira szeret ocsarolni, akkor ki kellene probalni, milyen lenne az emberek eletminosege, ha eltunnenek a polcokrol az osszes gyogyszerek, amit ezek a gonosz cegek fejlessztettek ki.

Egyebkent Moore-ral kapcsolatban erdekes megjegyezni, hogy a sajat vagyonanak nagy reszet mire kolti, amit az olyan idiotaktol szerzett, akik megveszik a mozijegyeket a filmjeire! Reszvenyekre! Hm… Vajon milyen reszvenyeket vasarol Michael Moore? Nos: Halliburton, McDonalds, Eli Lilly es mas gyogyszeripari vallalatok, valamint, energia szektor cegek. Well, well, well, milyen erdekes…