:)

#349443 Hozzászólás

:)

Egyetértek, hogy egy alapítványt kellene létrehozni, mert egy szervezett mégis csak profibb fellépést sugároz, mint egy baráti csoportosulás. Valószínûleg jót tenne, ha egy nevesebb szakembert, vagy ismertebb személyiséget meg tudnánk „nyerni” az alapítvány számára.
Mivel a túra a népvándorlás útját követi (legalábbis többé-kevésbé) megfontolandónak tartanám, hogy akár az MTA, akár valamelyik egyetem megfelelõ szervezeteivel felvegyük a kapcsolatot, akik a túra eredményeit, viszontagságait és körülményeit felhasználva pontosabb képet kaphatnának a népvándorlás, a tatárjárás vagy egyéb nomád lovas hadseregek logisztikai vagy terepadottságokból adódó nehézségeirõl, lehetõségeirõl, teljesítményérõl. Az expedícióhoz és résztvevõihez alkalmazkodva kidolgoznának egy az út során végrehajtható programot. Szigorúan politikamentes személyek jöhetnének szóba! Ezenkívül, ha elég nagy figyelmet tudunk kelteni az útnak bármilyen jótékonysági program szóba jöhet. Fókusz, Aktív vagy ehhez hasonló mûsorokba simán be lehet kerülni, kizárólagosság nélkül.
Ha a csapat összeállt, páronként dolgozva fel kellene mérni az útbaesõ országok adottságait. A vízum megszerzésének módjától az itatóhelyek elhelyezkedéséig. Én ez utóbbit tartom jelenleg az egyik legnagyobb melónak. Ez ügyben nagy könnyebbséget jelentene, helyi önkéntes segítõkre, kapcsolatokra támaszkodni, mert hát a térkép se mutat mindent. Továbbá a lovak és a gépkocsik lehetõleg összehangolt útvonalát kidolgozni.
Azt hogy milyen útvonalon menjünk, azt nyitott kérdésként kezelném, mert 2 év múlva ki tudja mi lesz akár a Kirgiz, akár a Tadzsik Köztársaságban.
Autókérdésben a http://www.beajoe.hu oldalon is érdemes lenni körülnézni. Õk nem is olyan rég jöttek haza egy világkörüli útról, amit saját terepjáróval tettek meg. Átalakítások, szervizek, engedélyek, stb.
A szponzorkeresés (szállítmányozási cég, lovas- és túrafelszerelések, egyéb) miatt, nem ártana egy pár távolinak tûnõ kérdést tisztázni. A lovakhoz a felszerelést szintén a helyszínen vesszük meg? Minden lovon lovagol majd valaki, vagy lesznek vezetéklovak is? Milyen mennyiségû felszerelést kell kiszállítani Mongóliába? Kell e más országba felszerelést kiszállítani és ott elhelyezni vagy ott venni? Takarmányozás? Mi lesz a lovakkal, ha hazaérünk?
És még valami! Az indulás idõpontját jó lenne minél elõbb belõni, mert könnyebb egy konkrétnak tûnõ idõponttal bárki elé odaállni, másrészt mert ha kicsit szorít az idõ jobban dolgozik az ember. 