a futasrol

#306226 Hozzászólás

tigrisnek

a futasrol

szoval az aerob kapacitas azert fontos, mert minnel tobb oxigent tud a szervezet felvenni (ami nem egyenlo a maximalis belegzest koveto maximalis kilegzessel ez ugyanis a vitalkapacitas. A tudobe bejutott levegonek pedig csak 21%-a oxigen es ennek a 21%-nak csak egy par %-at tudja a ver felvenni egy legzessel) annal hamarabb tortenik meg az oxigen nelkuli terheles soran letrejott oxigenadossag kiegyenlitese, magyarul annal hamarabb piheni ki magat az illeto.

Nem tudom tigris allokepesseget, de allokepessegi edzest intervallum edzessel kezdeni (futas-pihenes-futas-pihenes) kifejezetten tilos, mert messze a legnagyobb igenybevetelt adja a szervezetnek (a futas soran savasodas es oxigenadossag alakul ki, amit a “pihenes” soran egyenlit ki a szervezet. minel nagyob az aerob kap. annal gyorsabban) es rejtett szivproblemek (amik terheles nelkul, vagy kelloen megalapozott edzessel nem jonnenek elo) elojohetnek (pl. szivritmuszavar).

Szoval Tigris kezdd az allokepesseget egyenletes iramu tartos futassal kb. (ez toled fugg milyen szinten vagy mar) 5-15km. Majd fokozatosan atterhetsz az intervallra, de eleg 300-400 m-t futni. (altalaban annyi ido a pihenes amennyi ido alatt futod le a tavot, de az idot ugy kell megallapitani, hogy a 20. 300-t vagy 400-t is le tudd futni idon belul. Ez kb. a sprint alatti idonek 120-150%-a (erosen fugg a kondidtol…)

GeZa