áhhh

#89432 Hozzászólás

Pityu

áhhh

Peter: elõször is: “szabáLYai”, de ez a kisebbik baj. A nagyobbik az – mármint az írásoddal – hogy homokba dugod a fejedet.

Én magam is azt látom, érzékelem, hogy Kína éveken belül (de egy-két évtizeden belül TUTI) /az egyik meghatározó gazdasági/ világhatalom lesz, és megmondom õszintén már nagyon várom, hogy a világ vezetõi ne Washingtonba menjenek bokázni a szõnyeg alatt (jó kis képzavar) nagy nyelvcsapásokkal, hanem Pekingbe menjenek, inkluzíve az amerikai elnököt.
Kétségtelen, hogy sok az írástudatlan és szegény ember Kínában, de az 1.3 milliárd emberbõl, ha hamarosan csak a negyede! “fizetõképes” lesz, már az is kb. 350 millió ember, ami 50-60 millióval több, mint egész USA. OLyan gazdasági boom-ot indukál ez, amit még a történelem nem látott!!
Hát szerintetek miért van vízumlottó USA-ba? Több oka is van (pl. statisztika az egyes országokról, nagyon sokat elárul ez, hogy ki jelentkezik, mik az adataik stb, továbbá azért is van, mert USA importálja az embereket=fogyasztókat az országba, ezzel is növelve a belsõ fogyasztást, ami szintén lökést ad a gazdaságnak., stb) Kínának ez felesleges, mert ott 1.3 milliárd ember tartaléka van!! Ez iszonyú piacot jelent!
Egy szó mint száz: nagyon várommár, hogy az amerikai elnökök a jövõben rendszeresen udvariassági látogatásokat tegyenek Pekingben.
Másik megjegyzés: a történelem mindig visszaüt: nem lehet büntetlenül gyarmatosítani, legalábbis gazdaságilag: lásd a fentebb említett 5 millió (meg a többi!) német munkanélkülit.
Ha eljutunk oda (évtizedek), hogy elõbb-utóbb Kína is drága lesz (mármint majd a munkaerõ, hiszen szükségképpen nõnek majd ott is a bérek), akkor a világ kénytelen lesz végre Afrikával foglalkozni és BEFEKTETNI oda is, embereket kiképezni a gyártósor mellé, gyárakat felhúzni, stb. s majd egy-két évtizedig ott is lehet majd éhbérért 6-10 éves gyerekeket dolgoztatni napi tíz-húsz órában, jó kis profitot eredményezve a befektetõknek. (ez most még Kína, meg leginkább Banglades és India, de majd õk is drágák lesznek, meg majd elkezdenek késõbb sztrájkolni, meg szakszervezetet alapítani, meg tudatukra ébredni, meg majd “jogaik” lesznek, stb. stb.) de addig, amíg butaságban vannak tartva, addig jól ki lehet õket zsákmányolni, meg “demokráciát exportálni nekik”.
Uff