akkor egy kis konyha …

Kezdőlap utazas.com Fórum Kultúra, művészet Orosz kultúra akkor egy kis konyha …

#428762 Hozzászólás

peti

akkor egy kis konyha …

szóval, az orosz, ha asztalhoz ül és megadja a módját, akkor az elõétellel, a zakuszkával kezd. zakuszkára hideget tálalnak fel (általában). pl. szendvicseket (de nem olyanokat, mint nálunk), kedvelt nagyon a piritott (akár a gáztüzhely lapján piritott) kenyér, amit fokhagymával bekennek vagy a serpenyõben kevés olajjal megsütött/piritott kenyér ugyancsak fokhagymával bekenve, ezekre elõszeretettel tesznek sprotnit (ez a világ legfinomabb konzervhala), aztán imádott csemege a kaviáros szendvics (ez piritós vajjal és rátett vörös vagy fekete kaviárral, de nem olyan vacak, nyomoronc kaviárral, amit nálunk árulnak amolyan mini-manó csomagolásban svéd kaviár cimszóval, az orosz vörös kaviár az gyönyörü, áttetszõ narancsszinü golyócskák tömege, amik elfogyasztása valami fenséges gyönyört okoz az embernek). kiraknak még az asztalra ilyenkor szeletelt kolbász- és szalámiféléket, sajtot, savanyú uborkát, szeletelt citromot (halhoz) és egy rahedli salátát. egyik fenségesebb, mint a másik. egy pár a teljesség teljes igénye nélkül (csak az egyszerübbekbõl): zsidósaláta – reszelt sajt, reszelt/préselt fokhagyma, majonéz (isteni!!!!), céklasaláta – fõtt/reszelt cékla, reszelt/préselt fokhagyma, majonéz (isteni!), sárgarépasaláta – reszelt nyers sárgarépa, reszelt/préselt fokhagyma, majonéz (isteni!), tipikus nyári salátájuk – kockára vágott paradicsom, uborka, hozzá hagyma, fokhagyma felvágva, mindez vagy olajjal vagy majonézzel nyakoncsapva, aztán a káposzta-sárgarépa saláta – reszelt nyert káposzta és sárgarépa olajjal nyakonvágva, különféle halsalátáik (pl. “szétcincált” páncélos sprotni, kockára vágot fõtt krumpli, sárgarépa és tojás, apróra vágott hagyma, üveges zöldborsó és majonéz a tetejébe, keverd össze) vagy a heringsaláta bundában, az isteni, de ehhez már a feleségem kell, erre nem emlékszem. szóval, még mindig a zakuszkánál vagyunk. ja igen, mindehhez kenyér és vodka orrvérzésig és folyamatosan.
ha még birod, akkor jön a sokféle szupi, azaz a leveseik. egy jobb, mint a másik. pl. scsi, borscs, rasszolnyik, szoljanka, halleves. a leveseiket gyakran vágjátok nyakon – tejfel helyett – majonézzel vagy tesznek bele egészben fõtt tojást (amit persze evés közben feldarabolnak). vagy gyakran szórják a már kimert levest apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, újhagymával, fokhagymával. és ez mind olyan isteni! hozzá kenyér/pirog és vodka.
ha még birod, akkor jön a gorjacseje, azaz a “forró”, tehát a magyar második fogás. itt olyan széles a választék, hogy leblokkoltam mirõl is irjak. szóval, mindenféle húsételek, halételek, hozzá köretnek krumpli, krumpli, krumpli. fõleg fõzve, akár törve/pürésitve, akár nem törve. de adnak köretként rizst is, vagy a hires-neves grecsát, azaz hajdinát. én speckó imádom a hajdinát, minden héten többször fözök magamnak, isteni eledel, nagyon könnyü, gyorsan emésztõdik, energiát ad, szivbántalmakra az orosz népi gyógyászat elõszeretettel javalja. aztán a makarónitésztát odateszik eléd a hal és/vagy a hús, ha még számunkra furcsa is a párositás. aztán vannak a tésztaételeik (amik többnyire húsfélét is tartalmaznak), mint a pelmenyi és társai. persze mindehhez kenyér és vodka.
ha még mindig birod, akkor jöhet a desszert a teával. a tea szamovárban készüljön (persze ma már ez nem igy van, mindenkinek van szamovárja, de nem nagyon használják). a desszertek különfélék ugyancsak. lehetnek az ún. vosztocsnije szladosztyi, azaz keleti édességek, ilyenkor szoktam sikitozni és elalélni a gyönyörtõl, ugyanis ezek isteniek. közép-ázsiából, kaukázusból, töröktõl, tatártól átvett inyencreceptek alapján készülõ édes zabák ezek. pl. szlivocsnaja kolbasza, rahat (nálunk talán szultánkenyér néven is fut), halva stb., aztán vannak a torták – most megint sikitok, párat a sokból: szlojonnij tort – rétestésztaféleségbõl készitett torta, miska na szevere – az északi mackó-torta, ptyicsjo moloko – azaz madártej, de ez egy torta és nem azonos a mi madártejünkkel, muravejnyik – hangyaboly nevü isteni tortácska vagy a rizsik, stb. és vannak a mindenféle száraztészták: kekszek, különféle töltelékkel telenyomott kosárkák, stb. aztán vannak a száritott gyümölcseik, ugyancsak keleti eredettel, pl. az urjuk, a kuraga, a hurma. ezek aszalt, száritott gyümölcsök, kellemes édes izzel. mindezzek mellé szigorúan teát kell fogyasztani.
hát, körülbelül igy néz ki egy ünnepi orosz ebéd vagy vacsora. természetesen nem ez a mindennapi menü, mert ezt sem megcsinálni, sem megenni nem lehet.

egy kis reggeli – kásahegyek. kasa gerkulesz, azaz herkules-kása, ami tulajdonképpen zabkása. ezt eszi minden orosz gyerek (nem is olyan nyeszlettek, mint a mi elkényelmesedett gyerekeink), a hajdinakása, a mannaja kasa, azaz búzakása búzadarából, köleskása stb., többnyire tejjel, néha vizzel készitik õket. és látva sok finnyás magyar arcon a fintort, elmondhatom, hogy isteniek, táplálóak, erõt és energiát adnak és tuti, hogy nem fogsz fázni minusz húszban. eszik õket édesen, sósan, gyerekek és felnõttek is.
ha felugrasz valakihez, akkor a tea és a hozzávaló édes dolgok a minimum, amivel megkinálnak. de általában meg is etetnek. ilyenkor, ha éppen nincs valami kaja a hütõben, spájzban, akkor azonnal gyártanak neked valami egyszerüt, pl. krumplipürét vagy makarónit és fõtt virslit tálalnak hozzá. ez egy nagyon gyakori, gyorsan elkészithetõ nyamnyam. és higgyétek el a virsli ugyanúgy ehetõ makarónival, mint kenyérrel és mustárral. sõt, isteni! vagy megkinálnak tusonkával is. ez tulajdonképpen húskonzerv/húsfalatkák krumplipürével. ha van éppen saláta, vagy össze tudnak csapni valamit, akkor azt is kapsz hozzá. mindehhez vodka jár.

a konfetki-ról majdnem elfeledkeztem. ezt külön lapon kell emliteni, mert ez a szlávok legnagyobb találmánya, a kaviár az kismiska ehhez képest. ez egy fantasztikus dolog, az “édes élet” alapfeltétele. csoki- vagy kakaómázas édességek, belül a lekvártól a nápolyin keresztül a mindenféle egyéb töltelékig mnden megtalálható és isteni!!!!! magyarul cukorkának szokták forditani, de semmi köze hozzá, közelebb áll a magyar csoki elnevezéshez, de hát az sem fedi, úgyhogy tanuld meg, õket úgy hivják, hogy konfetki. tea dukál mellé, esetleg kávé, no meg vodka. ezer és egy fajtája van, mindegyiknek saját neve van, ime felsorolok párat: krasznaja sapocska, karakum, szpartak, miska koszolapij, guliver, belocska stb. ezek többnyire kis pici téglatest formájúak, mint a magyar parány. de vannak kúpalakúak is, ezek különösen finomak.
hát, hirtelen ennyi jutott eszembe az orosz konyháról és ez még semmi …
hogy én ezt honnan tudom? kell hozzá egy orosz feleség, akivel majdhogynem csak orosz ételeket fõzünk otthonunkban.
ennyi. peti