Alvin

#416594 Hozzászólás

és

Alvin

Hello!
Pár éve augusztusban voltunk, ami nem éppen május eleje, de azért leírom, hátha nyáron is elmentek egyszer. :) Mi az északi oldaról közelítettünk, a fusinei tavaknál parkoltunk. Korai indulással az 512-513-517a számú jelzett ösvényeket követve, a Nogara bivak érintésével jutottunk a Via Italiana via ferrata beszállásához. A kiszállás a szlovén oldaról felfelé vezetõ jelzett, normál útra ért ki, de mi ezt kereszteztük és a hegy nyugati oldalán vezetõ újabb ferratán mentünk a csúcsig. Onnan egy ideig a normál úton mentünk lefelé (keletnek), majd letértünk róla és a Veunza felé tartó gerincen haladtunk tovább, s estére értünk a Tarvisio bivakhoz. Másnap reggel a bivakháztól kicsi keletre végzõdõ Via della Vita nevû ferratán mentünk le a hegyrõl, s kb a nap közepén értünk vissza a parkolóba. A ferráták szerintem a nehezebb fajtából valók (D-E), fõleg amin lefelé mentünk, téli körülmények között nem vállalnám be.
A Nogara bivaktól viszont a ferraták kihagyásával is fel lehet jutni, van ott egy ösvény, ami a normál útba csatlakozik, ez szerintem télen is OK.
Meg lehet indulni a szlovén oldali menedékházból is. Azt nem tudom, hogy azon az oldalon a parkolás hol oldható meg (nyáron megengedett felautózni akár a házig, de május elején??)
üdv
…a Mókusok