Amazonas

#282914 Hozzászólás

Vinnie Jones

Amazonas

Eloszor egy Brazil kislany ultette komolyabban a fulembe a bogarat egy Amazoniai hajokazasrol mikozben az elso hajnali busszal zotyogtunk a vilag legmelyebb kanyonjahoz a Colcahoz, Peruban. Volt boven idonk igy eleg alaposan kifaggattam a tobb, mint egyhonapos utjarol Braziliabol Peruig.
A lenyeg, hogy a klaszikus szakasz az Belemtol tart Manausig ha leereszkedesrol beszelunk akkor Manaustol Belemig. Ebben semmi ravinaltsag vagy veszely nincs. Rengetegen teszik meg mindenfele sebessegu es kategoriaju vizjarmuvon attol fugg kinek mennyi penze es ideje van. Ez a szakasz iszonyatosan zsufolt! (Manausig oceanjaro hajok is betudnak menni megfelelo vizallasnal, ezen a reszen rengeteg olaj van!) Itt talalkozik harom nagy folyo, amiket lehet Amazonasznak, meg sajat nevukon is nevezni. A Brazilok sajat nevukon, minden kulfoldi meg Amazonasznak plusz a nevukon nevezi, mert ugye az jobban hangazik…:) Mielott belemennek egy kis pontositas: az Amazonasznak a forrasvideke az Andok keleti oldala, ami meg Venezualatol Patagoniaig tart, de ha le is szukitjuk a tenylegesen Amazonaszba eljuto vizforrasokig akkor is Venezuela, Kolombia, Ecuador, Peru, Boliviarol na es magarol Amazoniarol ami Brazilia iszonyatosan nagyszelete beszelunk es iszonyatosan sok (negyzet)kilometeres tavrol… tehat a “forrasvidek” fogalma ez esetben meglehetosen ertelmezhetetlen. A harom klaszikus nagyfolyo eszakrol delre:
Rio Negro (Kolombiatol-Venezuelan(?)at-Manausig) Altalaban oriasi hajok tobbszaz (3-400) helyivel es tobbtucat gringoval a fedelzeten. Az erdekessege, hogy kb ket nap utan, hogy fizikalisan is Brazilia teruleten van az elso (mert addig csak a vegtelen dzsungel van) egy iszonyatosan szigoru ellenorzes ami 5-10 oraig is eltarthat
Rio Solimões (Peru-Brazilia kozott) szinten nagyon nepszeru mint a turistak mint a helyiek koreben, itt is rengeteg a tobbszaz fos hajo, de miutan rengeteg kisvaros van az ut menten ki/le lehet szallni megallni nehanynapra felfedezni a kornyeket es aztan kisebb hajokkal sokszor csak a halaszokkal kettesben tovabb menni egy kisebb/nagyobb kikotobe. A Brazil kislany is ezt az utat jarta be.
Ez a ket folyo a legnagyobb, legismertebb ezek talalkozasa Manausnal a hires “Meeting of Waters” amikor nehany kilometeren keresztul egymas mellet folyik a Rio Negro fekete mig a Rio Solimões agyagszinu folyama mignem osszenem keveredve tovabb nem vagtatnak a Atlanti Oceanig.
A harmadik folyo amit volt szerencsem megtenni bar nem a legnagyobb, de a leghoszabb a maga kb 3380 km hosszaval. Ez a Madeira folyo. Az elso elmenyem akkor volt amikor Cusconal a “Sacred Valley”-nal egy kis forrast atleptunk, akkor mondta az idegenvezeto, hogy ez belemegy az Amazonasba. Akarmennyire is meleg volt az nap, kek eg es szikrazo napsutes, bizony kirazott a hideg! Ugyhogy onnan vegigugraltam az utat (Peru-Bolivia-Brazil)Porto Velhotol(Br) Manausig Volt az ut utolso szakasza 4 nap 39 utas rajtam kivul masik ket gringo… ez egy klaszikus Hard Core, ami kivitelehezo ha az embernek sok az ideje es nagy a turokpessege…

Lejart az internet majd talan folytatom egyszer…