Ararát+Damavand

#417925 Hozzászólás

Emõke

Ararát+Damavand

Ararát: A könnyebbik oldalán néztük meg a hegyet 1,5 éve. Mi fogtuk magunkat kimentünk Dogubayazitba és elkezdtünk alkudozni az ottani irodákkal. Dogubayazitban sok iroda foglalkozik túravezetéssel, itthonról nem szerveztünk semmit. A kb. 300 eurós árat lealkudtuk 80 euróra, de ebben csak egy guide volt benne az “engedély”, meg az, hogy kivittek teherautóval a hegyhez. Azzal kalkuláljatok, hogy elsõ táborhelyen nincs vízvételi lehetõség; csak a második tábornál 4200-on. Az Araráton nem sokkal a második tábor felett van a hóhatár nyáron is (kb 4500m). Hágóvas, jégcsákány, kötél nem árt ha van. Cuccot lehet a török irodáktól bérelni. Ha jó az idõ, akkor csak egy séta fel a csúcsra; rossz idõben viszont maga a pokol.
Sokan kérdezték, hogy megoldható-e az Ararát, az ottani irodák kihagyásával. Egy dolgot kell megoldanod náluk olcsóbban: eljutni a hegyig úgy, hogy ne állítsanak meg a katonák útközben. Lehet mérlegelni, hogy kinek mennyi ideje/pénze van rá.

Demavend: 500 méterrel magasabb, de lényegesen könyebb, mint az Ararát. A második tábor 4100m-en van; vízvételi lehetõség 3200-on és 4100-on is van. Mondjuk mi kihagytuk a 3200-as tábort, egybõl felmentünk a másodikig. Csúcsközelben az oxigén hiány mellett a kénes kigõzölgések okozhatnak problémát. Hóviszonyok: az Araráttal ellentétben nyáron csont száraz, max foltokban látsz rajta havat. Felszerelés télen szükséges lehet, de nem hiszem, hogy a hegy közelében lehetne bérelni. Bár azóta eltelt pár év…
Nyáron nem kell semmi cucc hozzá. kb. 5 éve kezdték bevezetni, hogy pénzt szedtek a helyiek a hegyen. Akkor kb. 20 USD-t, de egy szépen mosolygó lány ezt le tudta alkudni 10 USD-re is. Elég komoly “belépõjegyet” is adtak cserébe érte. Ilyen jegyhez hozzá lehet jutni a faluban, az elsõ és a második táborban is. Itt is felmerül, hogy kihagyható-e a fizetés: én odaadtam a jegyemet egy ismerõsnek. Azt mondta, a második tábornál lebukott vele, és kifizetteték a teljes árat. Szóval ha nem jön senki, akkor menj fel nyugodtan; ha megállítanak útközben, akkor csak alku után fizess.