Autoval Kina

#378365 Hozzászólás

Benoe

Autoval Kina

Kengyelfuto,

A link, amit kbalazs adott, eleg “erdekes”. Ha tudsz angolul, te magad is el tudod donteni, mennyire szavahiheto a ficko, aki irta. Ha nem, akkor csak annyit mondanek, hogy a szovegben nincs egyetlenegy mondat sem, amely ne lenen hibas. De ez csak a nyelvtan: van meg egy bibi.

Aszongyak okelmek, hogy “elintezik neked” a “kinai allam altal adott papirokat”, amikkel majd Kinan belul tudsz majd utazni. Ez a trukk (ui: “majd en elintezem neked”) altalaban azt jelenti, hogy valakinek kapcsolatai vannak valahol, aztan inged-gatyad ramegy majd, es a fickotol fogsz fuggeni vegig, azaz annyit akaszt le rolad, amennyit nem szegyell.

Ez a kinai valosag.

En lattam kulfoldi rendszamu autot itt Kantonban, de a ficko egy vagyont fizetett ki azert, hogy azzal az autoval furikazhasson itt. Sok ertelmet tovabbra sem latom, hogy egy kulfoldi a kulfoldi autojaval jojjon be Kinaba. Piszok draga, es mit kapsz erte? Semmit. Autot itt is lehet kapni, olcson, es meg alkatresz is van hozza. Az europai modellekhez NINCS alkatresz. Tehat hacsak nem Rolls-Royce-od van, amire globalis es orok garancia van, ha elromlik az autod, akkor itt meg vagy love. Javaslatomat tovabbra is fenntartom:

a) kocsit lerakni valahol a kinai hatar tuloldalan.
b) atjonni a hataron hatizsakkal, ott mar varjon egy masik auto (amit valaki itt Kinan belul megvesz nektek, jeep-et erdemes szerintem csakis venni a kinai utakra, az viszont szerencsere pont a legolcsobb kategoria, 5-15000 yuan kozott van egy hasznalt).
c) utazgatas utan vissza ugyanoda, es visszafele eljatszani az egeszet: eladni az autot itt, atsetalni es beulni a kulfoldi autoba.

Kina valoban “mas vilag”… mondanam, hogy szivesen segitek elintezni az engedelyeket, de mar elore tudom (mert jo regota itt elek), hogy sem nekem, sem nektek nem lesz benne oromotok. Majd valami itteni fomufti leakaszt mindenkirol annyit, amennyit bir.

Ez mas kultura, itt nincsenek ajandekok, ingyenes lehetosegek, nincs egyhaz, nincs jotekonysagi akcio, nincs kalaka, barter-trade, nothing. Itt kokemeny vadkapitalizmus van, azaz FIZETSZ, mint a katonatiszt, es esetleg latsz is valamit a penzedert :-)

Tenyleg a szivem faj, hogy nem tudok jobb hirekkel szolgalni, de ez van, ez a valosag. A Balazs altal megadott oldalon levo ficko is nagyon “fishy”, azaz en nem hinnem, hogy tenyleg el tud intezni kulfoldi autoknak beutazasi engedelyt. Pedig nyiltan ezt hirdeti. En megis ketkedek, mert ismerem az itteni fickokat. Fut-fat megigernek, aztan SEMMI.

Szoval csak ovatosan. En aszondanam, hogy ha rovid az ido a felkeszulesre, legyetek konzervativak, hagyjatok ki Kinat az utitervbol, es esetleg jovore, nagyobb nekifutassal probalkozzatok meg egy egesz Kinat atszelo autosturaval.

Na?

Benoe
Kanton